Stop! Burgertime…. * insert irritant jaren ’90 liedje * … And yes, U can touch this! Deze Oosterse zalmburger is gemaakt om op te eten, dat zie je toch zo! Echt te lekker! Bij burgers denk je misschien in eerste instantie aan vlees, veel vlees, maar je kunt ze natuurlijk overal van maken. Als ze maar de look & bite van een burger hebben, dan keur ik het goed hoor! Om nou juist eens niet met vlees aan de slag te gaan, koos ik deze keer voor zalm. Goed voor de gezonde vetten, en deze vis is hartstikke geschikt om burgers van te maken!
Zalmburger maken
Ik kan een goede burger op z’n tijd heel erg waarderen, en zeker als ie homemade is. Mij maakt het eerlijk gezegd niet zo uit of mijn burger van vlees, vis of vega is. Als ie maar lekker is. Het is vooral belangrijk dat de smaak en textuur goed zijn. Dan ben ik al heel snel tevreden! Deze Oosterse zalmburger is wel echt een stukje lichter dan een burger van vlees en past daarom helemaal in mijn #backtonormal project.
Visburger recept
De afgelopen weken at ik best veel vlees. Normaal let ik daar nooit zo op, op hoeveel vlees ik eet, want ik varieer altijd volop en uiteindelijk krijg ik dan van alles wat binnen. Maar in de weken van Kerst, en de vakantie die daarna kwam, viel het me steeds vaker op dat er vlees op mijn bord lag. Misschien wel een beetje te veel, en daarom wil ik deze maand juist weer lekker afwisselen. Er mag wel weer wat meer vis op tafel, en eigenlijk heb ik dat best gemist…
Broodje zalmburger
Ik eet heel graag vis, maar echt te weinig. Ik ben namelijk de enige visliefhebber hier in huis, en om het nou alleen voor mij klaar te maken… Zou ik natuurlijk gewoon moeten doen, maar toch gebeurt dat te weinig. Ik kies mijn momenten dan maar overdag, en zo zat ik dus te lunchen met een heerlijke Oosterse zalmburger. Niemand die er last van heeft, en ik geniet volop. Zelf zou ik ze ook rustig in de avond naast een bord bami goreng eten, maar ik geloof niet dat ik Simon of de meiden daar heel blij mee ga maken….
Nodig
- Snijplank
Ingrediënten
- 200 gram wilde zalm (MSC)
- 1 ei
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel ketjap
- 2 eetlepels boekweitmeel
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel chilipeper
- snuf zout
- 4 boterhammen (meergranen)
- 2 handjes verse bladspinazie
- olie (om in te bakken)
Voor de avocado dressing:
- 1/2 avocado
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 theelepel citroensap
- 2 takjes verse dille
- peper
- zout
Bereiden
- Snij met een scherp mes de huid van de zalm. Snij daarna de zalmfilet in kleine blokjes, van ongeveer 0,5 x 0,5 cm. Doe in de mengkom.
- Tik een ei boven de kom. Maak de knoflook schoon en pers uit bij de zalm. Voeg de ketjap, komijn, chilipeper en een snuf zout toe en meng goed door.
- Doe de boekweitmeel bij de zalm en schep door de zalmblokjes. Het mengsel wordt nu droger en blijft aan elkaar plakken. Is de zalm nog te nat, voeg dan nog wat boekweitmeel toe.
- Verwarm wat olie in de koekenpan. Vorm met natte handen 2 burgers van de zalm en leg ze voorzichtig in de pan. Druk eventueel nog wat aan en breng de burger in vorm. Laat op laag vuur 3 tot 4 minuten bakken en draai de Oosterse zalmburger dan voorzichtig om. Bak ook de andere kant mooi bruin.
- Maak ondertussen de avocadodressing klaar door 1/2 avocado te prakken en in een schaaltje te mengen met de Griekse yoghurt en wat citroensap. Knip wat verse dille boven de schaal en breng de dressing verder op smaak met peper en eventueel zout.
- Leg wat spinazie (of sla) op de broodjes, de Oosterse zalmburgers daar boven op en schep dan wat van de avocadodressing over de burgers. Enjoy! Burgertime….
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met dit recept voor Oosterse zalmburger met avocadodressing? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
5 reacties
Dit lijkt me echt heerlijk! Ga ik een keer maken.
Ziet er goed uit! Ik krijg er honger van haha…
Gr.
Lisette
Ik heb vandaag de Oosterse zalmburgers met avocadodressing gemaakt, maar zalm uit blik gebruikt. Ik moest er iets meer meel in doen om het aan elkaar te laten plakken. De burgers smaakten erg lekker en vulden goed. Mijn puberzonen waren onder de indruk 😉
Oh wat goed dat het zo ook is gelukt! En wat top dat jullie zo hebben zitten smullen, word ik dan weer heel blij van!
Vanavond deze zalmburgers gemaakt en ze waren goed gelukt en heel erg lekker! Zeker voor herhaling vatbaar!