Mini sandwiches met kruiden roomkaas en komkommer, een feestelijk broodje voor bij een uitgebreide lunch of high tea! Zien ze er niet gezellig uit! Frisse zelfgemaakte kruiden roomkaas, knapperige komkommer en nog wat tuinkers om de boterhammetjes af te maken. Wat een verwennerij!
Eerder deelde ik al inspiratie voor mini sandwiches met je. Zo belegde ik al sandwiches met gerookte zalm en avocado. En deelde ik een variatie voor deze mini clubsandwiches met eiersalade en bacon. Nu nog een feestelijk recept erbij en ik zeg, laat die uitgebreide high tea maar komen!
Mini sandwiches met roomkaas
Kleine sandwiches, ik vind ze zo gezellig staan op de lunchtafel. Of als je eens een high tea of high wine gaat organiseren, is dit ook een leuk idee om op tafel te zetten. Ik wil je vooral inspireren, want laten we eerlijk zijn…. een boterhammetje smeren kan iedereen!
Wat wel leuk is, is om voor dit recept zelf een kruiden roomkaas te maken. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar als je mijn recepten een beetje kent, dan is het een fluitje van een cent. Je hebt alleen even geduld nodig… heb je dat nou echt niet, dan is kant-en-klare kruidenroomkaas natuurlijk ook een optie!
Sandwich met roomkaas
Voor deze mini sandwiches met roomkaas en komkommer gebruik ik wit brood. Normaal gesproken kies ik eigenlijk altijd voor volkoren, maar voor deze hapjes maak ik een uitzondering. Je kunt wit casino brood gebruiken, maar je zou ook kunnen kiezen voor Italiaans tramezzino brood, dat is wit brood speciaal voor sandwiches.
Voor deze kleine broodjes rooster ik het brood even kort. Gebruik je echt vers wit brood dan is dat niet persé nodig. Maar wel zo lekker! Besmeer vervolgens de sandwiches met zelfgemaakte kruidenkaas en stapel ze op, zo zijn het net kleine club sandwiches!
Zelf kruiden roomkaas maken
In dit recept ga ik aan de slag met zelfgemaakte roomkaas met verse kruiden. Dit is echt heel lekker en eenvoudig om eens zelf te maken, je hebt er alleen even tijd voor nodig. Roomkaas maak je namelijk door kwark uit te laten lekken in een kaasdoek…. en dat moet een paar uurtjes staan!
De kwark staat minstens 2 uur in de koelkast, maar een hele nacht kan ook. De truc is wel om volle kwark te gebruiken voor deze kruidenkaas, want dan blijft ie lekker romig en smeerbaar. En qua kruiden kun je natuurlijk helemaal los gaan…. Ik koos voor verse dille en bieslook, maar je zou ook een Italiaanse roomkaas kunnen maken!
Nodig
- Zeef
- Kaasdoek, hydrofieldoek of schone theedoek
Ingrediënten
- 6 sneetjes wit brood (Casino)
- 250 ml volle kwark
- 2 takjes verse dille
- 2 takjes verse bieslook
- 2 takjes verse peterselie
- snuf zout
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ komkommer
- verse tuinkers
Bereiden
- Het maken van de kruiden roomkaas is niet ingewikkeld maar kost wel even tijd. Heb je hier geen tijd voor, koop dan kant-en-klare roomkaas.
- Leg in een zeef een schone theedoek of kaasdoek/hydrofiele doek. Leg deze zeef op een kom of schaal waar het vocht in kan uitlekken.
- Schep de volle kwark in de doek in het midden van de zeef en vouw de doek voorzichtig dicht over de yoghurt. Zet de zeef en de kom op een koele plek en laat minstens 2 uur uitlekken. Langer mag ook.
- Ga pas verder met dit recept als de kwark voldoende is uitgelekt.
- Hak de verse kruiden fijn. Schep de kwark uit de doek in een schone kom en meng met de kruiden en voeg een snuf zout toe. Voeg ook ongeveer 2 el olijfolie toe om de kruiden roomkaas lekker smeuïg te maken.
- Nu kun je de mini sandwiches met roomkaas en komkommer verder af maken.
- Rooster de witte boterhammen even kort in een broodrooster of in een grillpan.
- Snij de komkommer in dunne plakken. Knip wat van de tuinkers.
- Besmeer 3 boterhammen met de kruiden roomkaas, smeer rijkelijk! Leg hier de plakjes komkommer en tuinkers op en leg er een geroosterde boterham bovenop, druk even aan.
- Gebruik een goed scherp mes (geen broodmes!) om de sandwiches in 4 punten te snijden. Snij dus eerst diagonaal door en dan nog een keer doormidden. Gebruik eventueel kleine prikkertjes om de mini sandwiches met roomkaas te serveren.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor mini sandwiches met roomkaas en komkommer? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.