Luxe belegde broodjes. Yes, kom maar door! Ik ben er dol op! Waarom zou je kiezen voor een bammetje met kaas voor de lunch als je er ook gewoon een groot feest van kan maken? Zelfs mijn saaie broodje met kaas pimp ik altijd met wat salade, rauwkost en tuinkers. Waarom niet toch?! Wat ik echt smullen vind, is een zelfgemaakte smeersalade voor op brood. Het is wel net even wat meer werk, maar dan heb je ook wat. Het grote voordeel van zelf maken, blijft natuurlijk dat je precies weet wat erin zit. En dat is met mijn gevoelige darmen toch altijd wel handig, zo weet ik wat ik eet. Deze kip kerrie salade smeer ik op een glutenvrije ciabatta en mijn dag kan niet meer stuk! En als er wat over is, dan is dit smeerseltje ook heerlijk bij de borrel!
Zelf maken is voor mij een soort tweede natuur geworden. Weten wat ik eet is belangrijk om mijn PDS onder controle te houden. Het is alweer zo’n 20 jaar geleden dat ik met buikklachten naar de huisarts ging. Mijn buik was áltijd opgezet en onrustig, ik had vaak buikpijn en ik was ook altijd erg moe. De afgelopen jaren zijn een zoektocht geweest naar hoe ik rust kon creëren in mijn buik en welke voeding voor mij wel en niet werkt.
Coeliakie, glutensensitiviteit en PDS
Heb jij vaak last van een gezwollen buik, constipatie, diarree, hoofdpijn of vermoeidheid? Het kan zijn dat je net als ik gevoelig bent voor gluten. Of heftiger nog, een intolerantie hebt. Wist je dat er in Nederland zo’n 170.000 mensen met coeliakie zijn, glutenintolerantie? En dat er maar 30.000 mensen deze diagnose hebben gekregen omdat ze zijn getest door een arts. Dat betekent dat er nog 140.000 mensen rondlopen met coeliakie zonder dat ze dit weten en een nog grotere groep is niet intolerant, maar sensitief voor gluten. De klachten bij coeliakie of glutensensitiviteit kunnen ook overeenkomen met de klachten bij Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Op de website van Schär lees je meer over de overeenkomsten en verschillen.
Glutenvrij, ook voor mij?
Inmiddels weet ik heel goed wat wel goed gaat en wat niet. En het belangrijkste is misschien wel dat ik ben gaan inzien dat buikklachten niet normaal zijn en dat ik die niet hoef te hebben als ik zelf mijn keuzes maak in wat ik eet. Zo zei ik altijd dat ik niet ziek word van gluten, maar blijkt dat mijn buik het echt wel fijner vindt als ik glutenvrij eet. Daar ben ik voor mezelf dan ook best streng op, want ik weet dat de klachten anders terugkomen.
Ieder lijf is natuurlijk weer anders en wat voor mij werkt, hoeft voor jou niet te werken. Ik heb ervoor gekozen om zoveel mogelijk zelf te maken en een glutenvrij eetpatroon aan te houden. Buikpijn hoort er niet meer bij.
Mocht je rondlopen met vage (buik) klachten, kom dan in actie. Het kán zijn dat het door gluten komt. De zelftest van Schär is een mooi startpunt om dit te ontdekken! De resultaten van de test kun je dan bespreken met je huisarts. Wat ik je echt wil meegeven is om niet te blijven lopen met vage klachten.
Zelf maken
Ik duik zelf heel graag de keuken in en vind het leuk om gerechten from scratch klaar te maken. Dan weet ik precies wat ik eet en 9 van de 10 keer vind ik het nog lekkerder ook dan kant-en-klaar. Zo ook deze kip kerrie salade. Echt een heerlijke salade voor op mijn brood. En ja, ondanks dat ik glutenvrij eet, eet ik wel gewoon brood. Ik maak daarvoor graag gebruik van het uitgebreide assortiment van Schär. Vooral hun ciabatta broodjes zijn goed! En die gebruikte ik dan ook om dit lunch feestje klaar te maken.
Kip kerrie salade voor op brood
Voor 2 broodjes
- 150 gr kipfilet
- 2 Schär ciabatta broodjes
- ¼ rode peper
- 2 el halfvolle kwark
- 1 el mayonaise
- 2 el kerrie
- 1,5 el kurkuma
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 0,5 tl cayennepeper
- Snuf zout
- 500 ml water
- 1 bouillonblokje kip
- Tuinkers
- Blaadjes sla
Nodig; pan om in te koken, 2 vorken, schaaltje
Bereiden: Zet een pan met water op het vuur en voeg het bouillonblokje hieraan toe. Breng aan de kook en doe dan de kipfilet in de pan. Laat zo’n 10-15 minuten koken, tot de kip gaar is. Laat even afkoelen.
Leg de kipfilet op een schone snijplank en gebruik 2 vorken om het vlees uit elkaar te pluizen. Doe de kip in een schaaltje.
Voeg hier de kerrie, kurkuma, komijn, paprikapoeder en cayennepeper aan toe. Ik hou wel van een pittige kip kerrie salade, dus ik sneed ook nog ¼ rode peper fijn en deed deze erbij.
Schep de kwark en de mayonaise bij de kip en schep alles goed door elkaar om tot een smeuïge salade te komen. Voeg eventueel wat extra kwark toe.
Breng de kip kerrie salade tot slot nog op smaak met een snuf zout. Bak de glutenvrije ciabatta broodjes van Schär af volgens de aanwijzing op de verpakking.
Beleg de ciabatta’s met de kip kerrie salade en voeg wat blaadjes sla en tuinkers toe. Laat het lunchfeestje maar beginnen!
Ga je aan de slag met dit recept voor kip kerrie salade voor op brood? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Dit artikel betreft een samenwerking met Dr. Schär. Lees hier mijn disclaimer.