Italiaanse salade, een klassieke salade die je als bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd op tafel zet. Een frisse insalata mista, oftewel frisse groene Italiaanse gemengde salade, waarmee je volop mee kunt variëren! Voor dit recept ga ik lekker aan de slag met frisse en typische smaakmakers uit de Italiaanse keuken. Zet de lekkerste pasta of lasagne op tafel en schuif deze Italiaanse salade on the side….
Een salade voor bij de pasta, of voor bij de lasagne, voor naast een mooi stukje geroosterd vlees. Dit recept voor Italiaanse salade komt altijd goed van pas. Als je mijn salades een beetje kent, dan weet je dat ze eenvoudig zijn, maar wel boordevol smaak zitten. Voor deze gemengde salade heb ik trouwens nog een leuke variant op de Italiaanse croutons. Wat dat zijn, lees je in het recept!
Italiaanse salade
Een Italiaanse salade…. zet de zon alvast maar aan en waan je in het heuvelachtige Italiaanse landschap, onder de stralende zon en aan lange tafels want we gaan heerlijk uitgebreid lunchen. Of avondeten, dat kan natuurlijk ook… Naast de lekkerste pasta gerechten – of een mooi stukje vlees van de bbq – zetten we een frisse Italiaanse salade met typisch Italiaanse ingrediënten op tafel!
Een insalata mista zoals je deze op de Italiaanse menukaart tegenkomt, is vaak vrij letterlijk wat ‘gemengde sla’. In een enkel geval wordt daar nog een beetje tomaat of komkommer aan toegevoegd, maar het is vrij kaal. Een insalatone is een wat rijker gevulde salade, en dat is wat ik in dit gerecht dan ook ga doen! Lekker veel Italiaanse smaken op je bord, zodat je deze salade als bijgerecht of zelfs als lunch kan serveren!
Italiaanse salade dressing
De basis van deze klassieke salade is een gemengde sla melange, van bijvoorbeeld rucola, lollo rosso, radicchio, snijbiet en krul sla. Het vullen van de salade doe ik met kleine smaaktomaatjes, flinterdun gesnipperde rode ui, frisse mozzarella en Italiaanse vleeswaren. Zoals met zoveel salade recepten, kun je hier compleet je eigen draai aan geven!
Wat wel belangrijk is bij een échte Italiaanse salade is de dressing. Ik maak graag zelf mijn salade dressings en een Italiaanse dressing van olie en azijn is natuurlijk al een heerlijke basis om de salade mee op smaak te brengen. Maar het echte geheim van een Italiaanse dressing is een snuf zout. Yep! Een klein snufje maar en je brengt echt je salade next level!
Italiaanse croutons
Bij een salade horen wat mij betreft ook crunchy croutons….! En nu kun je de Italiaanse croutons natuurlijk van oud geworden brood maken…. maar wat ook echt heel lekker is, is om kikkererwten met Italiaanse kruiden te roosteren in de oven. De kikkererwten krijgen op deze manier een heerlijke knapperige bite en geven nog meer smaak aan je salade!
Geroosterde kikkererwten kun je trouwens ook gebruiken als croutons in de soep! Bij een romige bloemkoolsoep of een wortel tomatensoep geven ze een extra bite, heerlijk om zo toe te voegen!
Meer Italiaanse salade recepten:
Krijg je helemaal zin in meer Italiaanse salade recepten, dan heb ik nog wel wat suggesties voor je. Misschien vind je deze gerechten dan ook wel erg lekker! Wil je vaker lunchen met salades? Bestel dan mijn E-book Natuurlijk lunchen met meer dan 30 salade recepten!
- Salade Caprese
- Salade met gegrilde nectarine en burrata
- Salade met tonijn, mozzarella en anjovis
- Witte bonen salade met tonijn
- Orzo salade met prosciutto
- Tortellini salade Caprese
- Salade met meloen, prosciutto en mozzarella
Ingrediënten
- 150 gram gemengde sla (rucola, lollo rosso, krulsla)
- 10 snoeptomaatjes
- 1 rode ui
- 10 bolletjes mini mozzarella
- 4 plakjes Parmaham
- 4 plakjes salami
- 20 gram Parmezaanse kaas (flakes)
- 6 blaadjes verse basilicum
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels balsamico azijn
- snuf zout
Voor de croutons:
- 200 gram kikkererwten (voorgekookt)
- 2 theelepels olijfolie
- 2 theelepels Italiaanse kruiden
Bereiden
- Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden, bekleed de bakplaat met bakpapier. Spoel de kikkererwten in een vergiet af onder de kraan, laat uitlekken en doe in een schaal. Voeg hier 2 theelepels olie en de Italiaanse kruiden aan toe en meng goed door. Spreid de kikkererwten uit over de bakplaat en schuif zo'n 15 minuten de warme oven in.
- Doe de gemengde salade in een schaal. Snij de tomaatjes in kwarten. Schil en snipper de rode ui, dit mag heel fijn! Hak de blaadjes basilicum. Voeg toe aan de salade
- Laat de mozzarella uitlekken en snij in stukjes. Snij ook de Italiaanse vleeswaren fijn. Voeg samen met de Parmezaanse kaas flakes toe aan de salade.
- Hussel alle ingrediënten door elkaar. Schenk nu 2 eetlepels olijfolie en 2 theelepels basilicum over de salade en bestrooi met een snuf zout. Hussel nogmaals door en serveer de Italiaanse salade met de geroosterde kikkererwten.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse salade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Deze salade is helemaal geweldig! Ik zocht een bijgerecht voor bij de zelfgemaakte lasagne, dit is een blijvertje!