Hello sunshine! Met deze Italiaanse pastasalade met prosciutto tover je spontaan de Italiaanse zonnestralen op je bord. Een rijkgevulde pastasalade met de beste smaken uit de Italiaanse keuken, ideaal als makkelijke maaltijdsalade voor de dagen dat je niet al te lang in de keuken wilt staan. Met een heerlijke, romige en frisse balsamico dressing erbij, maak je met dit recept zonder twijfel iedereen blij!
Deze Italiaanse pastasalade is een feest van smaken: prosciutto, romige mozzarella, sappige tomaatjes, friszoete olijven, knapperige pancetta reepjes en zoete doperwtjes maken dit gerecht tot een ware smaaksensatie. Het recept doet denken aan een Caprese pastasalade, want natuurlijk maak ik deze maaltijd af met verse basilicum. Laat het nu maar heel lang zomer blijven!
Italiaanse pastasalade met prosciutto
Afgelopen zomer reisde ik eindelijk weer eens naar mijn favoriete vakantieland, Italië… Een dolce Italiaanse zomer vol met heerlijke pizza’s, pasta’s, ijsjes en alles waar ik zo gek op ben in Italië. Gelukkig blijft de zomer hier ook nog even aanhouden, en is het een perfect moment om mijn recept voor deze Italiaanse pastasalade met prosciutto met je te delen!
Pasta salades zijn altijd een goede keuze, vooral als makkelijke zomermaaltijd. Ze zijn perfect om mee te nemen naar een picknick of BBQ en zijn zo makkelijk van tevoren klaar te maken. Met zoveel pure smaken in deze salade heb je eigenlijk niet veel meer nodig; een beetje frisse dressing maakt het gerecht helemaal af.
Pastasalade recept
Het fijne aan deze Italiaanse pastasalade met prosciutto is dat je met minimale inspanning een maximaal smaakvol resultaat bereikt. Door gebruik te maken van de beste ingrediënten zoals verse basilicum, rijpe tomaatjes, en authentieke Italiaanse prosciutto, creëer je een gerecht dat simpel is maar boordevol smaak zit.
De knapperige pancetta voegt een heerlijk zoute crunch toe, terwijl de doperwtjes zorgen voor een subtiele zoetheid die perfect in balans is met de romige mozzarella en de frisse olijven. Dit gerecht is echt een viering van de eenvoudige, maar rijke smaken van de Italiaanse keuken.
Italiaanse pasta salade
Of je nu een etentje organiseert of gewoon op zoek bent naar een snelle, voedzame maaltijd, deze Italiaanse pastasalade is altijd een succes. Het is een gerecht dat je zowel warm als koud kunt serveren, waardoor het perfect is voor elk seizoen, maar vooral voor die zwoele zomeravonden.
En het mooiste is, je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten! Zo kies ik altijd voor tortellini in deze pasta salade en voeg ik de ene keer bijvoorbeeld wat gegrilde groenten toe. Kortom, dit is een salade die je keer op keer wilt maken!
Meer Italiaanse pastasalade recepten:
Ook zo dol op pastasalade recepten en kun je nog wel meer inspiratie gebruiken? Er staan inmiddels zoveel lekkere recepten op de site, ik heb ze even voor je bij elkaar gezocht! Probeer bijvoorbeeld eens:
- Pastasalade met kip en pesto
- Tortellini Caprese salade
- Pastasalade met courgette, perzik en mozzarella
- Tortellini salade met salami en mozzarella
- Orzo salade met burrata en prosciutto
Ingrediënten
- 250 gram tortellini (vers)
- 250 gram mozzarella bolletjes (mini)
- 8 plakken Parmaham (of gedroogde ham)
- 4 plakken pancetta
- 10 kleine snoeptomaatjes
- 10 groene olijven
- 100 gram doperwten (ontdooid)
- 10 blaadjes verse basilicum
Voor de romige balsamico dressing:
- 4 el olijfolie
- 2 el witte balsamico azijn
- 2 el yoghurt
- 1 el mosterd
- 2 takjes verse oregano
- 2 takjes verse peterselie
- 1 teentje knoflook
- 50 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
Bereiden
- Verwarm een droge koekenpan op het vuur en bak hier de plakken pancetta in tot ze mooi bruin en krokant zijn. Laat uitlekken op een vel keukenpapier en verkruimel dan tot grove kruimels.
- Begin ondertussen met het maken van de dressing voor de pastasalade door in een keukenmachine of blender de olijfolie te mengen met de witte balsamico azijn, de yoghurt, mosterd, de verse kruiden, een teentje knoflook en de Parmezaanse kaas. Blend tot een gladde dressing.
- Kook de verse tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snij de smaaktomaatjes en de mini mozzarella bolletjes in kwarten. Snij de olijven in fijne plakjes.
- Scheur de plakken Parmaham in grove flinters.
- Giet de tortellini af en laat heel even afkoelen. Voeg dan de smaaktomaatjes, mozzarella, olijven, doperwten, pancetta kruimels en de Parmaham flinters toe. Scheur de blaadjes basilicum fijn en hussel door de salade.
- Serveer de pastasalade met mozzarella en Parmaham met de romige dressing of schenk deze er alvast doorheen als je de pastasalade mee wilt nemen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Italiaanse pastasalade met prosciutto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.