Huzarensalade, die klassieke – en misschien wel een tikkeltje ouderwetse, maar retro – salade die het zo heerlijk doet bij een uitgebreid lunch buffet bijvoorbeeld straks met Pasen. Een simpele maar oh zo frisse huzarensalade met als basis aardappel, wortel, ei en doperwten. En natuurlijk geef ik aan dit originele recept een kleine eigen twist, daar hou ik van. Zo wordt dit een heerlijk slaatje voor op brood of als vegetarisch bijgerecht.
De echte originele huzarensalade kan ik me eigenlijk vooral van vroeger herinneren…. Zo prachtig opgemaakt op een grote schaal, met plakjes ei on top en mooie toefjes mayonaise. Deze huzarensalade is dan ook echt een klassieker, maar zelfs nu nog maak ik deze salade graag klaar. Of koop ik die toch wel eens kant en klaar in de winkel, als makkelijk tussendoortje. Wil je zelf huzarensalade maken, dan is dit echt een fijn basisrecept!
Huzarensalade maken
Opgegroeid in de jaren ’80 en ’90 kan ik me nog goed herinneren dat er bij borrels of uitgebreide lunches een grote schaal huzarensalade op tafel kwam. Lekker retro opgemaakt, met de ingrediënten van de salade in mooie rijtjes over de huzarensalade gepresenteerd. Zo’n schaal, daar schepte je dan wat vanaf, op een bordje en zo deelde je de schaal met z’n allen.
Nog steeds vind ik het eigenlijk een heerlijke salade, die bijvoorbeeld met een uitgebreide Paasbrunch niet mag ontbreken. Of straks, als de lente echt losbarst en we de eerste keer de BBQ aan kunnen steken, dan hoort dit slaatje – zoals wij het hier in het Westland altijd noemen – ook zeker op tafel. Ik maakte een vegetarische huzarensalade klaar, maar wat rundvlees toevoegen is zeker een lekker idee. Gebruik dan bijvoorbeeld wat stoofvlees dat je nog over hebt!
Huzarensalade recept
Huzarensalade is echt zo’n klassieke ouderwetse salade waarvan je preciés weet hoe die hoort te maken… Een beetje fris, een beetje een zuurtje erin ook, in elk geval lekker smeuïg en goed gevuld. Mijn huzarensalade recept maak ik klaar met aardappels, worteltjes, doperwten, augurken, zilveruitjes, appel en eieren. En natuurlijk verse kruiden en yoghurt, mayonaise en crème fraîche.
Het maken van deze huzarensalade is verder absoluut niet ingewikkeld, je hebt er alleen even de tijd voor nodig. De ingrediënten moeten namelijk wel heel fijn gesneden worden én de aardappels kook ik uiteraard even, zodat ze lekker kruimig zijn. Wil je de salade op voorhand maken, dan kun je dat zeker doen! De smaken trekken dan goed in en je huzarenslaatje wordt alleen nog maar lekkerder!
Meer klassieke salade recepten:
Deze frisse, zelfgemaakte huzarensalade is heerlijk op een toastje, of op een luxe broodje, misschien straks wel met Pasen? Wij zetten weer heel veel lekkere gerechten voor de Paasbrunch op tafel en er komen nog heel wat lekkere recepten aan. Ben je nog op zoek naar meer salades voor op een toastje of een broodje? Bekijk dan zeker ook eens deze recepten:
- Eiersalade met truffel en bieslook
- Zalmsalade
- Pittige tonijnsalade met rode peper
- Kip – avocado salade
- Makreelsalade
- Hollandse garnalensalade

Nodig
- 3 Pannen
- Zeef
Ingrediënten
- 400 gram aardappelen
- 200 gram wortel
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 4 augurken
- 2 eetlepels zilveruitjes
- ½ appel (friszoet)
- 2 eieren
- 4 takjes peterselie
- 4 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels creme fraiche
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
Bereiden
- Schil de aardappelen en snij in grove stukken. Vul een pan met water, voeg de aardappelen toe, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappelen in zo'n 12 minuten gaar en kruimig.
- Schrap de wortel en snij deze daarna in hele fijne blokjes van ¼ x ¼ cm. Vul een tweede pan met een laagje water, zet hier een zeefje in en doe daar de wortel in. Breng het water aan de kook en stoom de wortel in zo'n 6 - 8 minuten tot deze zacht is. Voeg dan de dopwerwten toe en laat nog zo'n 2 minuten stomen.
- Vul een kleine pan met water en voeg de eieren toe. Breng aan de kook en kook de eieren hard, in zo'n 8 minuten.
- Snij de augurken en zilveruitjes in fijne stukjes van ¼ x ¼ cm. Snij de appel in hele kleine stukjes. Hak de peterselie heel fijn.
- Giet de aardappelen af, doe ze in een schaal en gebruik de pureestamper om een gladde puree te stampen.
- Voeg de wortel en doperwten toe aan de aardappelpuree, samen met de augurk, zilverui, peterselie en appel. Schil de eieren en prak deze met een vork, voeg toe aan de schaal.
- Nu is het tijd om een smeuïge huzarensalade te maken! Schep de yoghurt, creme fraiche, mayonaise en mosterd in de schaal en voeg wat paprikapoeder toe. Roer goed door en serveer de huzarensalade op een mooie schaal.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zalmsalade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.