Hartige scones met Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden. Een heerlijke hartige variatie op de klassieke scones waar je een beetje clotted cream en jam bij serveert. Je kent ze vast wel, deze zoete broodjes horen eigenlijk wel een beetje bij Pasen. Maar ik gaf ze een twist en eigenlijk vind ik deze hartige scones nog veel lekkerder!
Oeh la la, we pakken flink uit deze dagen, met Pasen komt er zoveel lekkers op tafel. Ik ben deze keer volop aan de slag gegaan met lekkere Paasbrunch recepten en deze hartige broodjes mogen echt niet ontbreken. Lekker met een flinke lik kruiden roomkaas en een plak gerookte zalm!
Hartige scones met kaas
Als ik eerlijk ben, dan ben ik meer team hartig dan team zoet…. Toen ik aan de slag ging met de recepten voor Pasen, kwam dan ook het ene na het andere hartige brunch recept in mijn hoofd op. En zelfs recepten die normaal zoet zijn, daar maakte ik hartige variaties op.
Zo ook dus deze scones, Britse klassiekers die met een luxe brunch of een high tea niet mogen ontbreken. Ik vind ze lekker hoor, maar ben er niet gek op. Deze hartige scones daarentegen… daar wil ik wel van blijven eten!
Scones bakken
Broodjes bakken klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is bij deze hartige scones zeker niet zo…. Het zijn zelfs supersnelle broodjes, want het deeg voor de scones hoeft niet te rijzen. Ook bakken de scones in zo’n 20 minuten goudbruin in een warme oven. Het lekkerst eet je ze natuurlijk nog warm!
Deze makkelijke kaasbroodjes mogen wat mij betreft zeker met een uitgebreide Paasbrunch op tafel komen. Zet er nog meer hartig lekkers bij, zoals hartige wentelteefjes met spek en avocado. Of croissant rolletjes met gerookte zalm.
Hartige scones met Parmezaanse kaas
Deze hartige scones maak ik met flink wat Parmezaanse kaas en Italiaanse kruiden. Hou je van nog meer pit in de scones, dan zou je ook een klein beetje blauwschimmelkaas kunnen toevoegen. Maar daar moet je van houden. Dit is echt een basisrecept voor hartige scones, je kunt er weer alle kanten mee op.
Qua kruiden hou ik ervan als de scones niet al te uitgesproken zijn van smaak. Omdat je de kaasbroodjes ook nog belegt met lekkers, is een wat neutraler broodje wel fijn. Je kunt deze hartige scones serveren bij de brunch, bij een high tea maar ook als makkelijk broodje bij een kommetje zelfgemaakte broccoli courgettesoep!
Qua beleg van de hartige scones kun je natuurlijk flink uitpakken! Ik koos hier voor kruiden roomkaas met gerookte zalm. Maar een goede lik boter is ook al heerlijk. Eigenlijk zijn deze makkelijke kaasbroodjes al zo lekker van zichzelf dat ze echt niet veel nodig hebben!
Nodig
- Uitsteekring 6 cm
Ingrediënten
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram roomboter
- 175 ml karnemelk
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 1 eetlepel rozemarijn
- 1 eetlepel oregano
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel bakpoeder
- extra bloem om te bestuiven
Bereiden
- Doe het zelfrijzend bakmeel samen met een theelepel bakpoeder en een theelepel zout in de mengkom.
- Voeg 75 gram geraspte Parmezaanse kaas toe, samen met de gedroogde rozemarijn en oregano. Schep goed door.
- Snij 50 gram koude roomboter in fijne blokjes en voeg toe aan de mengkom.
- Schenk nu ook de karnemelk in de kom en gebruik een schone hand om de ingrediënten tot een stevig deeg te kneden.
- Zet het deeg voor de hartige scones 15 minuten opzij om te rusten. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.
- Bestuif een schoon werkblad met wat bloem en leg hier het deeg voor de hartige scones op neer. Druk met je handen uit tot een lap deeg van ongeveer 2 cm dik. Gebruik de uitsteekvorm om 12 broodjes van gelijke grootte uit te steken. Vorm opnieuw een bal deeg die je uit kunt drukken wanneer je niet meer genoeg deeg hebt om rondjes uit te steken.
- Leg de hartige scones op het bakpapier.
- Gebruik een kwastje om de scones nog een keer met een klein beetje karnemelk in te smeren en bestrooi nog met wat extra kaas.
- Schuif de hartige scones voor 15-20 minuten in de warme oven. Serveer warm met kruiden roomkaas en gerookte zalm.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor hartige scones met Parmezaanse kaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.