Groene shakshuka. Shak-wattes? Shakshuka is een Oosters eenpansgerecht, waarbij eieren langzaam stoven en stollen in tomatensaus met verschillende kruiden. Dat is de traditionele shakshuka. Wat ik begreep is dat dit gerecht vooral in landen rondom de Middellandse zee op deze manier wordt gegeten. Aan onze eigen Noordzee at ik vorig jaar op het terras in de zomer eens een groene shakshuka en daar wilde ik thuis nog eens mee aan de slag. Met lekker veel groene groenten, uiteraard met eieren en met verkruimelde feta. Stukje brood er eventueel nog bij en deze vegetarische maaltijd is compleet! Oh, ik zou dit als ontbijt, lunch of diner kunnen eten, heerlijk!
Groene shakshuka met spinazie en feta
Vorig jaar in de zomer zat ik bij een van mijn favoriete strandtenten op het terras en at ik een geweldige groene shakshuka met spinazie, zalm en feta. Wat een goddelijke combinatie van smaken, ingrediënten en kruiden, alles klopte aan dit gerecht. En ja, dan werkt het bij mij zo dat het op mijn – daar wil ik thuis mee aan de slag lijstje – komt…. Dat lijstje is inmiddels vrij lang, kan ik je vertellen! Een groene shakshuka moet natuurlijk ook wel echt groen zijn en wat mij betreft lekker veel groenten bevatten! Dat is in dit recept zeker gelukt! In mijn versie liet ik de zalm achterwege, omdat ik graag voor een vegetarische variant wilde gaan. Wil je de zalm toch toevoegen, dan zou ik voor verse zalmfilet gaan en deze lekker mee laten garen in de pan!
Eieren en groenten
Als ik aan een lichte vegetarische maaltijd denk, dan vind ik de combinatie van eieren en groenten altijd goed. Meestal bak ik de eieren, maak ik er bijvoorbeeld een boerenomelet met groenten mee of een andere favoriet is mijn snelle foe yong hai. Maar in dit gerecht stoven de eieren langzaam tussen de groene groenten en kluts je ze dus ook niet van tevoren. Ik vind het zelf het lekkerst als het ei geel nog een beetje zacht is en dan lekker dippen met een stukje brood…. Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 5 eieren
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 groene paprika
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 200 gram verse bladspinazie
- 1/2 courgette
- 100 gram sperzieboontjes
- 2 salade ui
- 100 ml plantaardige room
- 75 gram feta
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 theelepel koriander (gedroogd)
- 2 takjes verse peterselie
- olijfolie (om te bakken)
Bereiden
- Snij de uiteinden van de sperzieboontjes en snij de boontjes in stukjes van 3 cm. Doe de sperzieboontjes in een pan met water en kook 4 minuten voor.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Snij de paprika en courgette in kleine blokjes.
- Verwarm een scheut olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de paprika en courgette toe aan de pan en bak kort mee.
- Strooi de komijn, cayennepeper, koriander en nootmuskaat bij de groenten en schep goed door.
- Voeg de voorgekookte sperzieboontjes, de doperwten (bevroren) en de spinazie toe aan de hapjespan. Laat de spinazie iets slinken en schenk dan de room in de pan.
- Maak voor de eieren 5 kuiltjes in de groene groenten. Breek voorzichting boven elk kuiltje een ei.
- Laat de eieren zo'n 15 minuten zachtjes stoven en stollen. Het eigeel mag nog iets zacht zijn.
- Verbrokkel de feta boven de groenten en eieren en maak de groene shakshuka af met verse platte peterselie.
- Serveer met stevig brood en eet smakelijk!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor groene shakshuka met spinazie en feta? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
2 reacties
Precies naar recept gemaakt. Smaakde heerlijk!
Heerlijk gerecht, ik eet het zonder brood ivm koolhydraatarm