Gepocheerd ei…. We gaan richting Pasen en ik ga je inspireren met de lekkerste recepten met eieren… Vandaag een heerlijk lunch gerechtje, of superdeluxe ontbijtje, met een gepocheerd eitje. Yes, dat rijmt en ik vind gepocheerde eieren toch zo’n feestje! Helemaal op een avocado toast met krokante spek en een beetje honing…. Het eiwit van de eieren is namelijk gestold en het geel van het ei loopt dan zo heerlijk uit over de knapperige spek… Maar dat niet alleen, bij gepocheerde eieren kook je de eitjes namelijk niet, maar gaan we ze pocheren, dat geeft echt een ander (paas)ei…. Leuk om eens te proberen voor de feestdagen!
Gepocheerde eieren op een luxe toast met frisse avocado spread, krokant gebakken ontbijtspek en een klein druppeltje honing. Wat een feestje is dit, want ik vind dat we met Pasen wel lekker mogen uitpakken. Of je deze eitjes nu als luxe ontbijtgerecht op tafel zet, er uitgebreid mee gaat lunchen of ze serveert bij een gezellige Paasbrunch, ik weet zeker dat ze goedgekeurd worden!
Gepocheerd ei met avocado toast en spek
Gepocheerde eieren. Pocheren is een bereidingstechniek waarbij je de eieren dus niet kookt. Bij pocheren maak je het ingrediënt zachtjes gaar, op een temperatuur onder het kookpunt. Je kunt bijvoorbeeld ook vis pocheren, of kip, groenten en fruit. Deze manier van bereiden zorgt voor een zachte structuur van het ingrediënt en zo zijn gepocheerde eitjes dus hele zachte eitjes. Een hele andere manier van bereiden dan een zacht gekookt eitje dus!
Ik vind dat we wel lekker mogen uitpakken met Pasen en ga dus voor gepocheerde eitjes op avocado toast. Avocado op toast is een hele makkelijke en lekkere manier om je broodje gezond te beleggen! De combinatie van avocado en ei werkt natuurlijk altijd al erg lekker, en bij dit recept voeg ik daar nog wat krokant gebakken ontbijtspek aan toe. Wat een feest zo!
Hoe maak je dan een gepocheerd ei? Ik heb het jaren geleden eens geleerd van een echte pro en ik moet zeggen, het is niet heel eenvoudig, maar als ik het kan, kun jij het ook…. Pocheren is dus garen op temperatuur onder het kookpunt, dus je brengt eerst het water in de pan aan de kook maar draait daarna het vuur zacht. Ook voeg je wat azijn toe aan het water, dit zorgt voor een betere stolling van het ei.
Met een pollepel of spatel maak je vervolgens een draaikolkje in het water. Je breekt het ei boven een kopje of kommetje en laat het ei – dus zonder schil! – vanuit het kopje zachtjes in de draaikolk glijden. Doordat het water draait, krijgt je gepocheerde eitje een mooie vorm. In de temperatuur van zo’n 90 graden, stolt het ei perfect in ongeveer 3 minuten, het is dan gestold aan de buitenkant, maar nog zacht van binnen. Perfectie!
Avocado toast recepten
Avocado op brood, ik doe dat dus echt best vaak! Je kunt avocado natuurlijk als plakjes toevoegen aan je broodbeleg, maar je kunt er ook een heerlijke spread mee maken. Een beetje zoals guacamole, maar dan met de smaken die je zelf wilt of passen bij de andere ingrediënten die je op je broodje doet. Wat dacht je bijvoorbeeld van :
- Avocado toast met spinazie en champignons
- Sandwiches met gerookte zalm en avocado
- Oosterse kip burgers op een broodje met avocado dressing
- Avocado toast met ei en oude kaas
- Spelt wraps met tonijn en avocado
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood (desem, spelt)
- 1 avocado
- 6 plakken ontbijtspek
- 2 eieren
- 4 druppels citroensap
- peper
- zout
- 2 theelepels honing
- 4 eetlepels azijn
- tuinkers
Bereiden
- Verwarm de grillpan op het vuur, voeg geen olie toe en bak hier de plakken ontbijtspek in tot ze knapperig zijn. Schep uit de pan maar draai het vuur niet laag. Leg de sneetjes brood nog even kort in de pan tot ze lekker krokant zijn.
- Schep de avocado uit de schil en prak deze fijn. Voeg een paar druppels citroensap toe en breng op smaak met peper en zout.
- Eieren pocheren klinkt ingewikkeld, maar met mijn truc gaat dit zeker lukken!
- Breng een pan met water aan de kook, draai dan het vuur laag zodat het water niet blijft koken, voeg de azijn toe. Breek het ei en laat het in een schaaltje glijden. Maak in de pan met water een draaikolkje door met een houten lepel snel te roeren. Laat hier het ei voorzichtig in glijden en laat zo'n 3 tot 4 minuten in het warme water draaien, tot het wit is gestold. Doe hetzelfde met het tweede ei. Schep het ei voorzichtig met een schuimspaan uit de pan.
- Besmeer de sneetjes brood met de avocadospread, leg hier de plakken geroosterde spek op en druppel daar wat honing over. Leg het gepocheerde ei on top en voeg nog wat frisse tuinkers toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zalmsalade? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.