Croque madame, een meer dan luxe broodje met lekker veel kaas, prosciutto en een spiegel-eitje on top… Eigenlijk is dit gewoon een geweldige ham-kaas tosti met vooral lekker veel kaas. Ik herhaal, lekker veel kaas! Deze Franse klassieker is heerlijk als hartig ontbijt of als stevige lunch. Of natuurlijk voor op de tafel bij de Paasbrunch!
Een croque madame is de Franse of Belgische variant op onze tosti, of andersom natuurlijk en als je echt next level wilt gaan met tosti’s, dan zou je zeker deze croque madame eens moeten proberen. Ik ging er helemaal voor en maakte zelfs nog wat bechamelsaus klaar voor extra romigheid. Wil je nog een lekker hartig broodje op tafel zetten met Pasen, lees dan zeker even verder!
Croque madame of croque monsieur?
Eigenlijk heb ik met met dit recept voor croque madame niet helemaal aan de regels gehouden… Er is namelijk een verschil tussen een croque madame en een croque monsieur! Die eerste wordt klassiek gemaakt met ham, kaas en een perfect spiegeleitje bovenop. De tweede heeft dan weer geen spiegel-ei maar wel een beetje romige bechamelsaus.
Ik besloot er gewoon een combinatie van te maken. Want wil je de ultieme tosti op tafel zetten, dan ga je toch voor het beste van beide croque’s?! Precies, dus mijn broodje heeft zowel ham als kaas en een spiegel-ei én bechamelsaus. Waarom niet!
Croque madame recept
Het recept voor deze croque madame is niet heel ingewikkeld! Ik wilde je dit lekkere broodje zo vlak voor de Pasen niet onthouden. Of voor elk ander moment dat je zo’n gruwelijk lekkere tosti op tafel wilt zetten.
De bechamelsaus maak je makkelijk even zelf klaar. Zorg voor deze croque voor lekker pittige Franse Gruyere kaas, dat is het allerlekkerst! Emmentaler kan ook, of ga in elk geval voor een beetje pittige smeltende kaas. Terwijl de broodjes in de oven staan zodat de kaas lekker kan smelten, bak je een perfect spiegel-eitje erbij en klaar is dit heerlijke broodje!
Meer tosti-recepten:
Ik kan af en toe echt zin hebben in een goede tosti! En dan niet standaard met ham en kaas, ik maak er dan echt een feestje van! Ik heb inmiddels al heel wat lekkere combinaties gemaakt, dus kun je nog wat tosti-inspiratie gebruiken, ga dan zeker eens aan de slag met een van de volgende recepten:
- Tosti met gerookte zalm, avocado en Parmezaanse kaas
- Tosti met kaas, salami en sambal
- Tosti met kip, oude kaas en avocado
- Tosti met kaas en mangochutney
- Tosti met brie en Serranoham
- Tosti met mozzarella, pesto en prosciutto
Nodig
- Steeplan
Ingrediënten
- 4 sneetjes stevig brood (naar keuze)
- 4 plakken prosciutto
- 100 gram Gruyere kaas (geraspt, of andere pittige kaas)
- 25 gram Parmezaanse kaas
- 30 gram bloem
- 30 gram roomboter
- 250 ml melk
- 2 el mosterd
- 2 eieren
- peper
- zout (optioneel)
Bereiden
- Begin met het maken van de bechamelsaus door een klont boter te smelten in de steelpan. Wanneer de boter mooi bruin van kleur is, voeg je de bloem toe en laat je deze even meebakken. Schenk dan beetje bij beetje de melk in de pan en roer met een garde tot een mooie egale saus. Voeg als laatste de Gruyere kaas toe, roer door en zet dan het vuur uit.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet deze op de grillstand.
- Ga uit van 2 sneetjes brood per Croque Madame. Besmeer voor elke Croque Madame 1 boterham met een laag bechamelsaus met kaas.
- Leg hierop per boterham 2 plakken prosciutto en bestrooi met een snuf peper (en zout naar smaak).
- Besmeer de andere boterham met een laagje mosterd en leg deze boterham met de mosterd-kant bovenop de prosciutto.
- Bestrijk de bovenkant van deze boterham nog weer met een laag bechamelsaus met Gruyere en rasp hier wat Parmezaanse kaas overheen.
- Schuif de Croque Madame broodjes voor zo'n 8-10 minuten in de warme oven tot de kaas lekker bubbelt...
- Bak in de tussentijd in een koekenpan met een drupje olie 2 spiegeleitjes.
- Leg de spiegeleitjes bovenop de Croque Madame met de warme bechamelsaus en kaas en serveer direct!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor croque madame? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.