Het stond al een tijdje op mijn wensenlijstje om hartige pannenkoekjes te maken… Toen ik laatst mijn favoriete pannenkoekenrecepten (leuk woord voor Galgje) bij elkaar zocht, ontdekte ik namelijk dat er alleen maar zoete variaties op de blog staan. Nou komt dat misschien omdat ik een hartige pannenkoek al snel een wrap noem, en daar dan lekker veel groenten in stop, maar echte pannenkoeken kun je natuurlijk net zo goed met groenten bakken. Deze courgette pannenkoekjes met avocado zijn heerlijk fluffy, hartig, en ideaal als lunch!
Met de luxe om de hele dag in de keuken te staan, zou je denken dat ik het bij elk eetmoment perfect voor elkaar heb. Ik kan immers elke dag weer kiezen uit het meestal zeer uitgebreide menu van mijn bedrijfsrestaurant. Klinkt goed hè! De werkelijkheid is iets anders, haha…
Meestal kies ik er 2 dagen in de week voor om echt in de keuken te staan. Dan doe ik ook niet heel veel anders en draai ik zo per dag 3 a 4 gerechten in elkaar. Op de foto zetten, snel mijn aantekeningen maken – want oh, hoe vaak het niet is gebeurd dat ik prachtige foto’s had maar me niet meer kon herinneren welke kruiden ik nou precies had gebruikt, en weer verder. De andere dagen van mijn werkweek besteed ik dan aan het uitwerken van mijn blogs, en natuurlijk wordt er tussen alle bedrijven door nog heel veel mail weggewerkt, bezoek ik af en toe eens een event, bereid ik mijn kookworkshops voor. Oh, en maak ik nieuwe plannen, want ik hou ervan om altijd met iets nieuws bezig te zijn.
Op de dagen dat ik in de keuken sta, is er volop te eten in huis. Ik moet natuurlijk alles even proeven, en vaak gebeurt het dan dat ik niet heel uitgebreid meer lunch. Of voor het avondeten niet eens meer honger heb… #oeps! En juist op die dagen dat ik dus niet in de keuken sta, gebeurt het me nog wel eens dat ik echt niet weet waar ik mee ga lunchen, dan vind ik losse restjes in de koelkast en dan verzin ik daar maar wat mee. Zo zijn ook deze courgette pannenkoekjes ontstaan, en ik heb er gelijk maar wat extra gebakken zodat ik er ook morgen nog mee kan lunchen!
Courgette pannenkoekjes met avocado
Voor 6 – 8 pannenkoekjes
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 avocado
- 1 ei
- 50 gr boekweitmeel
- 1 tl cayennepeper
- 2 tl kurkuma
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl komijn
- snuf zout
- olie om te bakken
Nodig; mengkom, rasp, vergiet, koekenpan
Bereiden: Was de courgette onder de kraan en verwijder de uiteinden. Rasp de courgette boven het vergiet, die je het handigst alvast boven de mengkom hangt, dan kan het vocht uit de courgette gelijk uitlekken.
Druk met de bolle kant van een lepel het vocht uit de courgette. Je zult misschien verbaasd zijn wat er uit komt, gooi dit sap niet weg maar meng het bijv. in een groene smoothie! Laat de courgette even staan, 5 minuten ongeveer, en druk dan nog een keer met de bolle kant van een lepel op de geraspte courgette. Komt er geen druppel meer uit, dan zit je goed.
Schil en snipper de ui. Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in. Pers de knoflook erbij uit en bak even mee.
Schenk het vocht uit de kom en maak de mengkom schoon en droog. Doe de geraspte courgette erin, en schep de ui en knoflook erbij. Pas op, warm!
Prak de halve avocado en doe deze ook in de mengkom. Voeg nu de cayennepeper, kurkuma, nootmuskaat, komijn en een kleine snuf zou toe.
Tik het ei boven de kom en doe de boekweitmeel er ook bij. Meng met een lepel of vork tot een beslag, zorg dat het ei goed geklutst is en er geen klontjes meel meer in het pannenkoekenbeslag zitten.
Verwarm nogmaals wat olie in de koekenpan en schep met een lepel een flinke klodder beslag in de pan, spreid een beetje uit totdat de courgette pannenkoekjes ongeveer 1 cm dik zijn.
Draai het vuur laag en laat de courgette pannenkoekjes ongeveer 5 minuten zachtjes bakken, draai om als de onderkant goudbruin is en bak de andere kant ook nog 5 minuten.
Ik schepte 4 bolletjes beslag tegelijk in de pan, wel zo makkelijk. Serveer met een beetje yoghurt-mayonaise dip door 2 el yoghurt te mengen met 1 el mayonaise, voeg nog wat kurkuma of andere favo kruiden toe.
Ga je aan de slag met dit recept voor courgette pannenkoekjes met avocado? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
10 reacties
Lijkt me heeeeel lekker!! Ik heb op mijn blog courgettekoekjes/pannenkoekjes met feta en munt staan. Ook een aanrader. Ga deze zeker eens maken!!
Oh, met feta lijkt me ook heerlijk! Ik at er zelf ook een stukje geitenkaas bij, ook erg lekker!
Wat een leuk recept, ga ik zeker proberen. Ze zullen vast koud ook lekker zijn want ik neem ze mee naar mijn werk. Wat zou een goede en gezonde hoeveelheid zijn om als lunch te gebruiken?
Koud zijn ze zeker ook lekker! En ik at er 2 als lunch, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders…
Net gemaakt en er heerlijk van gegeten! Ik heb er een salade bij gemaakt en dan kunnen de koekjes ook goed als vleesvervanger. Iets van kaas erdoor lijkt mij ook heel lekker.
Oooo, wat ziet dit er super uit.
courgette is mijn lievelings!
Ik vind zelf courgette met geroosterde nootjes super!
Een nootdressing zou dit compleet maken
Er wordt heel vaak ei verwerkt in de gerechten ,kan ik het vervangen door iets anders,zowel voor zoete en hartige gerechten, weg laten gaat niet want dan plakt het niet aan elkaar.misschien heb jij een idee?
Marij: no-egg van Ogran.
Zou je deze pannenkoekjes kunnen invriezen?
Dat vraag ik me ook af