De meeste Nederlanders eten nog steeds bruin brood met beleg bij de lunch. Ik vond dat toch wat saai worden en vroeg mij af of al dat brood eigenlijk wel gezond is. Naast dat ik graag afwisseling heb in mijn voeding, laat ik ook graag de boterham eens voor wat het is en kies ik regelmatig voor een alternatieve lunch. Ik maakte deze champignon andijvie frittata en deel het recept graag met jullie.
Champignons worden onterecht vaak als ‘vulling’ voor een gerecht gezien. Makkelijk om op die manier wat groente toe te voegen aan een maaltijd. Maar wist je dat champignons super gezond zijn? Champignons bevatten veel eiwit en 12 keer meer anti-oxidanten dan andere groenten. Bovendien bevatten deze champignons de stof: L-Ergotioneine, waarmee beschadigde cellen kunnen worden hersteld. Champignons zitten vol mineralen als kalium, fosfor, koper, vezels, vitaminen als vit B2. B3, foliumzuur(B11) en selenium. Ze zijn een bron van Ergosterol dat een voorloper is van vitamine D. verder zijn ze vet/cholesterolvrij en zoutarm.
Je bent dus heel gezond bezig als je champignons toevoegt aan je maaltijd, en zeker ook wanneer je deze toevoegt aan je lunch. Eiwitten zorgen voor voldoende verzadiging, meer nog dan de snelle koolhydraten uit brood (die worden omgezet in suikers). Hierdoor zul je dus de hele middag geen honger meer hebben, en ook geen snaai-behoefte hebben.
Ingrediënten champignon andijvie frittata:
- 3 plakken ontbijtspek
- 100 gram rauwe andijvie
- 50 gram kastanje champignons
- 3 eieren
- Peper
- Koriander (gedroogd)
- Paprikapoeder
- Olie
Nodig: koekenpan
Bereiden: Doe wat olie in de pan en laat warm worden. Snij de ontbijtspek in reepjes en bak deze kort aan. Snij de champignons in plakjes en bak mee met de spek. Wanneer de spek gebakken is en de champignons beginnen te kleuren, voeg je de andijvie toe. Deze zal gaan slinken, dus blijf goed omscheppen. Voeg naar smaak peper, koriander en paprikapoeder toe. Kluts in een schaaltje de eieren en voeg het ei aan de pan toe. Zet het vuur laag en laat de frittata langzaam garen.
Tip: Serveer eventueel nog met een frisse salade.
Tip: je kunt de andijvie ook vervangen door spinazie, of boerenkool.
Ga je aan de slag met dit recept voor champignon andijvie frittata? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
7 reacties
Lekker recept! Ik maak regelmatig dit soort dingen als lunch.
ziet er lekker uit, ik maak vaker zoiets, maar nog nooit aan andijvie gedacht.
Ziet er heerlijk uit en inderdaad gezonder dan gewoon brood. In brood zitten wel vitaminen (vooral vit B) en voedingsvezels, maar het verhoogt helaas gauw het suikergehalte in het bloed. Dus 1 broodmaaltijd minder per dag is echt de moeite waard. Uit ervaring op mijn spreekuur voelen mensen veel beter na het eten van zo’n lunch dan gewoon brood-met.
Tip: met kokosolie bakken! schijnt zelfs gezonder dan olijfolie te zijn, en je merkt het verschil niet!
Bedankt voor dit recept 😉
Groetjes, Naomi
Welk kruid zou je eventueel kunnen gebruiken ipv koriander? Ik ben daar niet zo’n fan van…
Ja, lekker, Ik maak het regelmatig. WEn zeker niet alleen als lunch….
Maar: het is het en niet de spek.
Super lekker! Complimenten van moeders toen ik het maakte 🙂
Yeah, wat leuk!! Fijn dat je zo hebt zitten smullen!