Bruschetta met zalm en mosterd – dille crème fraîche, een wel heel feestelijk hapje om het weekend mee in te luiden! Knapperige bruschetta met een fris laagje roomkaas met kruiden en daarop heerlijke zalm, weet jij al wanneer je dit heerlijke hapje op tafel gaat zetten? Het recept is echt niet ingewikkeld, al deel ik een manier met je om de zalm nog intenser van smaak te krijgen en dan heb je wel even geduld nodig….
Voor dit gezellige hapje met zalm is het altijd een goed moment. Of je nou zin heb in een uitgebreide luxe lunch – zelf de slingers ophangen toch! – of een makkelijk maar oh zo smaakvol toastje met zalm voor bij de borrel. Deze bruschetta met zalm is een simpel gerechtje, maar je scoort er zeker weten punten mee!
Bruschetta met zalm
Bruschetta , je kent ze vast wel, de Italiaanse stokbrood hapjes met heerlijke tomatentapenade. De bruschetta met tomaat en basilicum is een klassieker onder de Italiaanse borrelhapjes. Maar wist je dat bruschetta – of crostini – zoveel betekent als geroosterd broodje. Bruschetta komt van het werkwoord bruscare, dat ‘op kolen roosteren’ betekent.
Daarmee kunnen we met een bruschetta dus alle kanten op! En dat is heerlijk, want dit receptje voor bruschetta met zalm wil je zeker weten maken. De zachte crème fraîche breng je op smaak met verse kruiden en de zalm…. daarover zo meer!
Gravad lax
Een broodje met zalm of een toastje met zalm is natuurlijk een heel feestelijk borrelhapje! Sowieso, uitpakken met zalm is wat mij betreft al een klein feestje. Ik ben gek op zalm, verse zalmfilet of gerookte zalm, heerlijk! Maar wat echt een ware smaakexplosie is, is om eens gravad lax te maken.
Gravad lax is een Scandinavisch recept voor gemarineerde zalm. Ik ging aan de slag met gravad lax in limoncello en hoewel zelf gravad lax maken wellicht heel ingewikkeld klinkt…. Heb je vooral even geduld nodig. De verse zalmfilet laat je namelijk minstens 24 uur marineren in de koelkast, daar hoef je verder niet veel aan te doen. Alleen dus op te wachten….
Maar goed, dan heb je ook zalm zoals je deze nog nooit hebt geproefd. Wil je echt uitpakken met de bruschetta met zalm, dan zou ik zeker eens aan de slag gaan met het recept voor gravad lax in limoncello. Heb je daar echt even geen geduld voor, ga dan voor gerookte zalm, net zo lekker!
Meer hapjes met zalm recepten:
Nog op zoek naar meer borrelhapjes met zalm? Wat dacht je van:
- Zalm wrap rolletjes met honing – mosterd dressing
- Zalm sushi rolletjes met avocado en roomkaas
- Zalm rilette
- Croissant rolletjes met gerookte zalm
- Omelet sushi rolletjes met zalm
Ingrediënten
- 1 ciabatta brood
- 1 portie gravad lax (of 500 gram gerookte zalm)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel oregano
Voor de mosterd-dille creme fraiche
- 4 eetlepels creme fraiche
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel mosterd
- 2 takjes verse dille
Bereiden
- Mocht je voor dit recept aan de slag willen gaan met gravad lax in limoncello dan is het belangrijk dat je al een ruime dag van tevoren de zalm in de marinade legt. Gebruik je gerookte zalm, dan kun je direct aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij het ciabatta brood in 8 sneetjes van gelijke dikte.
- Maak de knoflook olie klaar door een teen knoflook uit te persen en deze samen met ongeveer 2 el olijfolie te mengen. Besmeer de sneetjes ciabatta aan beide kanten met de knoflook olie en leg ze op de bakplaat. Strooi er nu wat oregano over en schuif de bruschetta vervolgens de oven in. Bak ze in 6 minuten gaar en knapperig, draai halverwege even om.
- Meng 4 eetlepels creme fraiche met 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel mosterd. Hak de dille fijn en roer deze door de creme fraiche.
- Laat de bruschetta broodjes iets afkoelen en besmeer rijkelijk met de kruiden creme fraiche.
- Snij dunne plakjes zalm en leg deze bovenop de kruiden roomkaas. Bestrooi eventueel nog met wat extra dille.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor bruschetta met zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.