Het was begin januari en ik wilde na alle feestdagen even terug naar de basis. Een goede gezonde maaltijd op tafel, en vooral veel groenten! Ik dacht gelijk aan een van mijn favoriete groente; de broccoli. Bij het boodschappen doen viel mij aan de broccoli al op dat de stronk zo dik was, maar ik vond zo snel geen broccoli zonder dikke stronk dus ik pakte een mooie uit de krat en nam de broccoli mee naar huis. Ik sneed de roosjes van de broccolistronk en mijn vermoeden werd bevestigd; van de 600 gram broccoli die ik kocht, bleef ruim 250 gram stronk over. Dikke #fail, zo postte ik op Twitter. En al snel kwamen de reacties binnen; dat je van die stronk ook broccolisoep kan maken!
Ik heb altijd een enorme to-make-list en deze broccoli(stronk)soep schreef ik daar dan ook zeker bij. Voor de volgende keer dat we broccoli zouden eten. De volgende keer dat we ook werkelijk broccoli aten, vroeg ik mijn man na het eten waar hij de stronk had gelaten. In de prullenbak, antwoordde hij. Dus…. poging twee vond afgelopen weekend plaats en de broccolisoep is zo goed geslaagd dat ik het recept graag deel.
Over broccoli is toch algemeen wel bekend dat dit een superfood is? Boordevol vitamines, mineralen en voedingsvezels. Verder bevat broccoli sulforafaan, een sterke, indirect werkende antioxidant. Indirecte antioxidanten stimuleren bepaalde enzymen om een sterk antioxidant netwerk op te bouwen dat verschillende soorten agressieve zuurstofdeeltjes op lange termijn zal kunnen uitschakelen. Ze zetten dus een doorlopend proces op gang om de cellen in je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden.
Deze broccolisoep is ook nog eens makkelijk en snel te maken! Sterker nog; ik raad je aan om de soep op te zetten terwijl je in een andere pan de broccoli voor de maaltijd op hebt staan. Zo ben je helemaal snel klaar!
Recept Broccolisoep met garnalen
- 2 broccolistronken
- 5 broccoliroosjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teen knoflook, geperst
- 0,5 l bouillon van een gistvrij bouillonblokje
- 1 flinke tl arrowroot
- 200 gram ijsgarnalen
- olie
Nodig; soeppan, staafmixer
Bereiden; doe een klein beetje olie in de pan en bak de gesnipperde ui samen met wat knoflook. Snij de broccolistronken in gelijke stukken en doe samen met de losse broccoliroosjes in de pan. Voeg het water toe en doe een bouillonblokje (of los poeder) in de pan. Breng de soep aan de kook en laat rustig in ongeveer 10 tot 15 minuten de broccoli gaar worden. Wanneer de broccoli gaar is, zet je de soep af en maak je er met een staafmixer een egale soep van.
Maak met de theelepel arrowroot en wat koud water een papje en voeg langzaam toe aan de soep. Dit zorgt ervoor dat de soep wat dikker wordt en wat meer bindt. Heb je geen arrowroot, dan zou je maïzena kunnen gebruiken. Voeg als laatste de ijsgarnalen toe en klaar is je broccoli(steeltjes)soep. Eet smakelijk!
Tip: heb je nog wat groenten(restjes) over, doe deze dan ook in de soep, zo wordt het een echte vullende maaltijdsoep!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
4 reacties
Hi Reny, ik gooi ook nooit de stronken weg. Ik snijd ze ook in stukken en bak ze op met knoflook & ansjovis in een pasta. Heerlijk hoor.
Wat een heerlijke twist heb je eraan gegeven Reny! Ik voel me reuze vereerd 🙂
Opbakken met courgette en een lente uitje is ook niet te versmaden!
Oh oh oh wat was dit lekkerrrrrrrrrrrrrrrrr zeg 🙂 Zeker met die garnalen erbij. Ik heb mijn vingers erbij afgelikt en ga dit zeker nog eens maken.
Wat leuk Vivian!! Het is ook lekker om er zalmsnippers in te doen. 😉