Gelukkig ben ik niet de enige die kan koken in huize Mind Your Feed! Simon kan er ook wat van en ook de meiden betrek ik er vaak bij wanneer ik in de keuken sta. Afgelopen week had ik een drukke dag, Simon was thuis met de meiden, ik ging werken en ik wilde ook dezelfde dag nog wortelsoep maken. Zodat we daar met z’n allen mee konden lunchen én ik het recept op de blog met jullie kon delen.
Ik gaf Simon mijn uitleg van mijn recept, vertelde hem wat ik in de soep wilde en hoe hij het klaar moest maken…. Gelukkig zit ook eigenwijsheid bij ons in de genen, dus uiteindelijk werd de soep van Simon iets (nogal beetje veel) anders dan ik voor ogen had. Maar deze broccoli wortelsoep was wel zo lekker dat ik het recept graag hier met je deel.
Wortelsoep
Het recept voor échte oranje wortelsoep hou je dus nog van mij tegoed, want dat was wat ik in gedachten had…. Simon kan wel heel goed koken, en eigenlijk is hij al veel langer bezig met puur koken dan ik.
Toen bij mij thuis nog de pakjes wereldgerechten in de kast stonden, was hij al bezig met kruidenmixen samen te stellen.
Simon is ook echt de meester in restjeskoken, van losse ingrediënten maakt hij heerlijke gerechten. Dus toen ik hem vroeg om mijn soep klaar te maken, en hij al vrij snel begon te vertellen hoe hij het (anders) ging bereiden dan ik voor ogen had, gaf ik hem vrij spel en vertrouwde ik erop dat het een heerlijk soepje zou worden. En dat vertrouwen bleek terecht, want smaakvol is de soep zeker!
Soep met veel groenten
Ik vind soep altijd de ideale manier om heel veel groenten op tafel te zetten. En wat ik altijd doe, is een stronk van de broccoli erin verwerken. De dag ervoor hadden we broccoli gegeten, gewoon met gekookte aardappels en een stukje vlees. En de stronk gooi ik dus nooit weg, die gaat altijd in de soep.
De stronk van de broccoli heeft eigenlijk een hele neutrale smaak, maar bevat, net als de broccoli, ontzettend veel gezonde voedingsstoffen. Niet meer weggooien dus, je kunt er altijd soep mee maken! En nu de dagen weer korter worden, en het buiten weer kouder, ga ik weer aan soep denken. Op een frisse dag is een goedgevulde soep mijn favoriete lunch. Yumm, heerlijk zo’n kom dampende soep, mij maak je er gelukkig mee!
Ingrediënten
- 500 gram wortels
- 2 stronken broccoli
- 3 rode uien
- 3 stengels bleekselderij
- 2 aardappels (klein)
- 2 teentjes knoflook
- 1 liter water
- 1 blokje groentebouillon
- 50 ml witte wijn (optioneel)
- 2 theelepels oregano
- 2 laurierblaadjes
- peper
- zout
- olijfolie (om te bakken)
Bereiden
- Maak de wortels schoon door de kop en kont eraf te halen en de wortels te schrappen. Hou 1/3 van de wortels even apart, de rest mag in grove stukken gesneden worden. Verwijder van de broccolistronken de houtige onderkant en eventuele blaadjes. Snij de stronken in lange repen, hou ook ongeveer 1/3 apart en de rest snij je in grove stukken.
- Schil de aardappels en verwijder de droge uiteinden van de bleekselderij. Snij vervolgens in grove stukken, deze groenten gaan straks in de soep en daarna pureren we ze. Verwijder de schil van de uien en de knoflook. Snipper de ui en snij de knoflook fijn.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een pan met het water op het vuur en laat het bouillonblokje oplossen. Snij de achtergehouden wortels en broccolistronken in hele fijne stukjes, van ca 3 x 3 mm.Zet het stoommandje in de pan en doe hier de wortels en broccoli in. Stoom deze groenten zo'n 2 minuten en haal dan het stoommandje uit de pan. Bewaar de bouillon! Heb je geen stoommandje, dan blancheer je de groenten 2 minuten in de bouillon, daarna giet je de groenten af maar bewaar ook de bouillon.
- Bedek de bakplaat met een vel bakpapier. Spreid hier de gestoomde wortel en broccoli op uit, besprenkel met wat olie en bestrooi met peper, zout en oregano. Schep goed om en schuif de bakplaat voor 20 minuten in de warme oven. Hussel halverwege nog even goed door.
- In de grote soeppan doe je wat olie en hierin fruit je de ui. Voeg ook de knoflook toe en laat heel even kort meebakken, niet te lang want dan gaat de knoflook bitter smaken. Doe nu de rest van de wortels, broccoli, de aardappel en de bleekselderij in de pan, schep goed om en blus af met de witte wijn. Laat circa 3 minuten pruttelen en voeg dan de bouillon en de laurierblaadjes toe. Breng aan de kook, laat de groenten ongeveer 20 minuten koken totdat ze gaar zijn.
- Zet het vuur onder de bouillon uit, vis de laurierblaadjes eruit en gebruik de staafmixer om een gladde soep te maken. Intussen zijn de groenten in de oven ook klaar. Wanneer de soep glad is, voeg je de blokjes wortel en broccoli nog toe aan de soep.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
5 reacties
ZO’n warm soepje gaat er deze dagen inderdaad wel weer in!
Gister gemaakt, echt heerlijk. Zelf ben ik niet zo een fan van warme wortel, maar in deze smaakcombi is het prima!
Voor hoeveel personen is dit?
Heel erg lekker dit is echt zo’n blijvertje ❤️
Dat vind ik fijn om te horen!!