Broccoli salade, een heerlijke gezonde groene salade als lunch of bijgerecht bij de maaltijd. Deze broccolisalade is zo lekker en zo simpel om klaar te maken. Uiteraard serveer je er een fantastische friszoete zelfgemaakte saladedressing bij en ik zou zeggen, open het buitenseizoen maar! Lekker buiten eten op mooie zomerdagen!
Bij een salade voor de lunch of als bijgerecht bij de avondmaaltijd, zou je misschien niet in de eerste plaats denken aan broccoli als basis voor de salade. Ik laat je met dit recept zien dat dit heel goed wel kan! Natuurlijk gaan er nog veel meer lekkere ingrediënten door deze broccoli salade, dit is echt een schaaltje groene goedheid!
Broccoli salade
Broccoli als basis voor een salade…. dat werkt dus echt fantastisch kan ik je zeggen! Dit groene stronkje met mooie roosjes is een van mijn favoriete groenten en ik heb al zo ontzettend veel broccoli recepten met je gedeeld. Broccoli is ook zo ontzettend veelzijdig en je kunt er zoveel lekkers mee klaar maken…. Wat dacht je van broccolisoep, een ovenschotel met broccoli, roerbak broccoli, een broccoli gratin of een quiche met broccoli.
De mogelijkheden zijn eindeloos en daarom ben ik zo gek op dit groene stronkje! Je kunt broccoli zelfs ook rauw eten, al vind ik dat zelf dan net even minder. Voor deze broccolisalade is de basis broccoli – ja echt! – die ik wel heel kort heb gekookt. Om net wel die bite te behouden, maar toch lekker te kunnen kauwen.
Salade recepten
Met het mooie weer hopelijk in aantocht ga ik je de komende tijd weer volop inspireren met heerlijke salade recepten. Ik vind dat altijd zo’n fijne zomerse maaltijd… een mooi stukje vlees of vis van de bbq en dan een goed gevulde salade ernaast. Helemaal prima!
Van salade recepten heb je er dan ook nooit genoeg – ken je mijn Ebook Natuurlijk lunchen met salades al? – en daarom ben ik mijn keuken weer ingedoken om nieuwe recepten uit te werken. Een salade met broccoli als basis, uiteraard wel gemengde sla erbij, verkruimelde feta en een zout krokantje door de uitgebakken spekreepjes. Een top salade!
Of je nou op zoek bent naar een makkelijk lunch recept met broccoli of een salade die je bij de avondmaaltijd als extra groenten op tafel zet, deze broccoli salade kan voor allebei! Ik stoom de broccoli even kort. Daar gebruik ik een speciaal stoommandje voor die ik in mijn pan kan zetten.
Heb je geen stoommandje, dan kun je de broccoli uiteraard ook even kort in de pan koken. Ben je wel van de rauwe groenten, dan zou je de broccoli ook rauw kunnen eten. Wat je ook doet, zorg er in elk geval voor dat je de broccoli niet tot moes kookt… dat is zo zonde van de vitamientjes!
Laten we hopen op een mooie lange zomer met lekker veel buiten eten. Ik heb nog genoeg lekkere recepten met je te delen de aankomende weken. Deze broccoli salade is een gezond bijgerecht waar je lekker mee moet gaan experimenteren!
Ik strooide er wat zoete cranberries doorheen, maar rozijnen zijn ook heerlijk! Voor de feta kun je eventueel geitenkaas gebruiken. En wil je een vegetarische broccoli salade, dan zou je de spekreepjes kunnen vervangen door een plantaardige variant. Of weg laten… Geef er vooral je eigen draai aan en laat je inspireren door dit makkelijke recept!
Ingrediënten
- 500 gram broccoli
- 75 gram feta
- 150 gram spekreepjes
- 100 gram gemengde sla
- 1 rode ui
- 50 gram cranberries
- 2 eetlepels amandelschaafsel
Voor de honing mosterd dressing:
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- ½ limoen
- 1 eetlepel witte wijn azijn
- 1 eetlepel honing
- 2 theelepels mosterd
- snuf peper
- chilivlokken
Bereiden
- Snij de broccoli in fijne roosjes. Zorg dat alle roosjes even groot zijn. Vul een pan met een laagje water en plaats het stoommandje in de pan. Voeg de broccoli roosjes toe en stoom zo'n 2 a 3 minuten.
- Giet de broccoli af en laat even afkoelen.
- Snij de rode ui heel fijn. Rooster in een droge koekenpan het amandelschaafsel.
- Maak de honing-mosterd dressing voor de broccoli salade klaar door de yoghurt, mayonaise, het sap van ½ limoen, de azijn, honing en mosterd te mengen. Breng op smaak met een snuf peper en chilivlokken.
- Bak de spekreepjes krokant uit in de koekenpan. Laat ze daarna even uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Doe de broccoli roosjes in een saladeschaal. Voeg hier de gemengde sla en rode ui aan toe. Doe ook de cranberries, geroosterde amandelen en de krokant uitgebakken spekreepjes in de schaal.
- Verkruimel als laatste de feta over de broccoli salade en serveer deze met de honing mosterd dressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor broccoli salade met feta en spekjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
3 reacties
Echt een heerlijke salade! Gecombineerd met de Italiaanse aardappelsalade en de Italiaanse kipspiesjes een ware feestmaaltijd om buiten in de tuin van te genieten.
Hallo, een vraagje. Kan je ipv cranberry’s ook rozijnen gebruiken?
Ja hoor, dat kan zeker!!