Als ik aan mijn oudste dochter vraag wat zij wil eten, is het antwoord meestal “pizza” of “pannenkoeken”. En weet je wat… ik vind dat geen enkel probleem! Of nou ja, niet elke dag natuurlijk, maar van mij mag ze met regelmaat pizza of pannenkoeken eten. Ik maak dan wel een variant waar ik ook blij van word! Zo staan hier regelmatig de boekweitpannenkoeken op tafel, lekker met geraspte appel, rozijnen en kaneel. Maar ook voor pizza heb ik inmiddels wat alternatieven verzonnen waar we allemaal van smullen. De havermout pizza is een oude bekende, al heeft die de laatste tijd zijn plaats in huis een beetje moeten afstaan aan de boekweit pizza.
Ik experimenteer graag met verschillende meelsoorten. Van havermout maak ik meel, dus havermeel, maar ook boekweitmeel, kikkererwtenmeel, amaranthmeel en rijstmeel zijn fijn om te gebruiken. Ik heb zelf een tijd terug een klein elektrisch koffiemolentje gekocht en daarmee maak ik heel eenvoudig kleine porties meel. Al zou ik je zeker aanraden om eens in een Surinaamse of Aziatische winkel te gaan kijken, daar staan veel meelsoorten gewoon in de schappen. Dat scheelt je toch weer wat werk als je aan het bakken wilt slaan. Voor deze pizza gebruikte ik dus boekweitmeel, maar je zou ook een combinatie van verschillende meelsoorten kunnen maken. Ga er eens mee aan de slag en ga proeven!
Om er toch voor te zorgen dat we onze groenten binnen krijgen, besmeerde ik deze pizza niet met standaard tomatensaus, maar met de groene tapenade. Door sperziebonen, avocado en broccoli als basisbeleg voor de boekweit pizza te gebruiken, geef je de pizza een gezonde basis en dus kan deze pizza ook prima op een doordeweekse avond.
Boekweit pizza met oranje paprika en geitenkaas
Voor de pizza
- 400 gram boekweitmeel
- 175 ml lauw water
- snuf zeezout
Voor de saus: groene tapenade
Voor de topping:
- 1 oranje paprika
- 50 gram geraspte geitenkaas
Nodig; ronde bakplaat, bakpapier, mengkom
Bereiden: verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het boekweitmeel en het water in een mengkom en voeg het zout toe. Kneed tot een stevige deegbal. Is het deeg niet dik genoeg om uit te rollen, voeg dan nog wat boekweitmeel toe. Bekleed de bakplaat met bakpapier en rol het deeg uit over de plaat. Zorg dat het deeg egaal is uitgerold, met een dikte van ongeveer 1 cm. Bak de boekweit pizza in de oven ongeveer 20 – 25 minuten.
Haal de pizza uit de oven en besmeer met de groene tapenade. Smeer goed uit over de hele pizza. Maak de paprika schoon en snij in stukken. Leg de paprika op de groene tapenade en strooi hierover heen de geitenkaas. Doe de pizza nu nog zo’n 20 minuten in de oven.
Tip: als extra beleg is het lekker om bijvoorbeeld gerookte makreel of gerookte zalm toe te voegen.
Tip: de paprika kun je uiteraard vervangen door andere groenten. Ik maak meestal op wat ik in huis heb, champignons of courgette kunnen ook erg goed op deze boekweit pizza.
Tip: het is ook lekker om wat kruiden door het deeg te doen, denk aan oregano of tijm.
Eet smakelijk!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
6 reacties
Boekweit heb ik nog nooit gebruikt. Smaakt dit een beetje zoals gewoon meel?
Verwacht geen zelfde pizza als bij de Italiaan, dit is een gezonde, zeker lekkere, variant!
Voor hoeveel personen is deze hoeveelheid deeg ongeveer? Hoe groot is de pizza?
Een hele plaat? Of voor 1 persoon?
Deze hoeveelheid is voor 1 bakplaat.
Ik heb de pizza gemaakt maar ik vond hem erg droog!
hoe zou je dit kunne oplossen?
gr.
Kan ik hier ook kikkererwtenmeel voor gebruiken? Als pizzabodem?