Aardappel prei soep. Aardappels in de soep, ik hoor je denken…. Aardappelen eten we normaal gesproken als de A in AGV, de aardappelen bij groenten en vlees. Maar wist je dat je met aardappelen en prei en hele lekkere soep klaar maakt? In dit recept voor vegetarische aardappel prei soep laat ik je zien hoe ontzettend makkelijk dat is. En na de gezellige Paasdagen is het ook wel weer tijd voor gezonde, budgetproof recepten, tadaa!
Deze aardappel prei soep is echt appeltje eitje op om tafel te zetten. Of zal ik zeggen aardappeltje – preitje… In elk geval is dit zo’n ontzettend makkelijk recept waar je eenvoudig een portie groenten mee op het menu zet. Deze aardappelsoep met prei is vegetarisch en daarom een heerlijk basisrecept om mee aan de slag te gaan. Natuurlijk breng ik de soep lekker op smaak met verse kruiden en serveer ik er nog een broodje bij!
Aardappel prei soep
Van makkelijke soep recepten heb je er volgens mij nooit genoeg in je kook-repertoire. Soep maken is ontzettend eenvoudig en je kunt van zo ontzettend veel groenten soep maken. Zo ook van aardappels, al heb je hier misschien nog niet eerder van gehoord. De aardappelen bevatten zetmelen en daardoor krijg je een heerlijke romige en gebonden soep. Die trouwens niet echt naar aardappel smaakt!
Want daar zorgt de prei in deze aardappelsoep met prei dan weer voor. De prei is familie van de ui en knoflook en door deze ingrediënten alledrie toe te voegen, krijg je een lekker kruidig en romig soepje. Natuurlijk gebruik ik nog extra kruiden en smaakmakers, maar de basis van deze aardappel prei soep is echt super eenvoudig!
In veel recepten, en dus ook in mijn recepten voor soep, begin ik in de basis met het aanfruiten van een ui en wat teentjes knoflook. Dit is echt zo’n goed begin van veel recepten, want dit geeft zoveel smaak af! De ui fruit je tot deze licht glazig ziet en wanneer je boven de soeppan hangt, zul je merken dat alleen dit aanfruiten van een ui – en later de knoflook erbij – al de lekkerste geuren geeft.
Bij het maken van deze aardappel prei soep voeg je daarna de geschilde en in stukken gesneden aardappel en uiteraard de gewassen prei toe. De prei kun je best wel even afspoelen onder de kraan want deze bevat vaak nog veel zand. Met het aanbakken van de groenten komt ook nog weer extra smaak vrij. Daarna is het een kwestie van bouillon toevoegen, nog een blaadje laurier en lekker laten pruttelen.
Aardappel preisoep recept
Dit recept voor aardappel preisoep is vegetarisch, dat heb ik bewust zo gedaan…. Je kunt deze soep als makkelijke budget maaltijd eten met eventueel een klein broodje erbij. Of je kunt deze basissoep uitbreiden en er een lekkere maaltijdsoep van maken.
De aardappel preisoep zou je kunnen vullen met uitgebakken spekreepjes, met gehaktballetjes, met zalmsnippers of wanneer je deze vegetarisch wilt houden, kun je bijvoorbeeld geroosterde kikkererwten toevoegen als croutons of wat mosterd toevoegen voor extra smaak.
Meer makkelijke groentesoep recepten:
Van makkelijke recepten met groenten heb je er nooit genoeg in je repertoire. Deze aardappel prei soep geprobeerd en smaakt dat naar meer? Dat snap ik! Ik heb nog wel wat tips voor makkelijke groentesoep recepten voor je, ga er gerust mee aan de slag:
- Zoete aardappelsoep met geroosterde kikkererwten
- Broccolisoep met zalm
- Preisoep met krokante spek en oude kaas
- Italiaanse tomatensoep met mascarpone
- Bloemkoolsoep met spek en bieslook
- Broccoli spinaziesoep met krokante ham
- Romige champignonsoep met kastanjechampignons
Nodig
Ingrediënten
- 500 gram aardappelen (kruimig)
- 3 prei
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 800 ml groentebouillon
- 1 laurierblaadje
- 100 ml plantaardige room
- verse peterselie
- peper
- zout
- olie (om te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Snij de prei in fijne ringen en was deze in een vergiet onder de kraan.
- Schil de aardappelen en snij ze in blokjes van 2 x 2 cm.
- Verwarm wat olie in de pan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de prei toe en bak zo'n 2 - 3 minuten mee. Voeg dan ook de aardappelen toe.
- Schenk de bouillon in de soeppan en voeg het laurierblad toe. Breng aan de kook en laat zo'n 20 minuten koken, tot de aardappelen echt goed zacht zijn. Draai dan het vuur uit.
- Verwijder het laurierblad uit de pan. Gebruik een staafmixer om de ingrediënten tot een gladde aardappel preisoep te maken. Breng de soep op smaak met peper en zout.
- Serveer de aardappel preisoep met wat grof gehakte verse peterselie en een stokbroodje.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor aardappel prei soep? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.