Ideaal als vervanger voor de boterham zijn wraps. Je kunt ze natuurlijk in de winkel kopen, maar als je ze eenmaal zelf gemaakt hebt, dan wil je echt nooit meer een kant-en-klare wrap. Wraps zijn net zo veelzijdig als boterhammen, je kunt ze zowel hartig als zoet beleggen. Als we ze zoet beleggen, noemen we ze vaak pannenkoeken. Maar pannekoek, wrap, what’s in a name. Het zijn superhandige, lekkere, snelle en makkelijke broodvervangers. En dat willen we, wat vaker ons brood vervangen. Want we eten meer dan genoeg brood en we variëren te weinig. Daarom vandaag 5 x wraps, en dan niet gemaakt van tarwemeel, want ook daar krijgen we genoeg van binnen.
Wraps van kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten en heeft een zachte nootachtige smaak, een hoog eiwitgehalte en bevat geen gluten. Het meel heeft een fijne zachte structuur en is beige/geel van kleur. Als beleg voor de wraps van kikkererwtenmeel kies ik vaak voor een notenspread en wat salade, of ook lekker met geitenkaas.
Wraps van boekweitmeel
Boekweitmeel is glutenvrij en bevat geen fytinezuur en dus zijn deze wraps een goede vervanger van de boterham. Boekweitwraps kun je zowel zoet als hartig vullen, het recept blijft hetzelfde. Wij eten ze vaak als pannenkoeken, en dan gevuld met appeltjes en rozijnen, daar smullen de meiden net zo hard van mee!
Amaranth pannenkoeken
Nog zo’n fijne variant van de wrap, en ook amaranth is glutenvrij en bevat geen fytinezuur. Amaranthkorrels kun je malen tot meel, gebruik dan een klein koffiemolentje om de korrels te malen. Echt heel fijn wordt het meel als je een fijne zeef gebruikt. Amaranth heeft ook een licht nootachtige smaak en zou ik daarom niet heel snel als zoete pannenkoek beleggen. Maar het kan natuurlijk wel.
Ei wrap
Dit is eigenlijk geen recept, zo simpel is het. Maar ook een geklutst ei kun je heel goed als wrap gebruiken. Gebruik ongeveer 2 of 3 eieren en kluts deze, voeg wat kruiden naar wens en smaak toe en bak het ei in wat kokosolie in een koekenpan. Ik beleg de ei wraps graag met salade en vette vis, al is volgens de voedselcombinatie ’theorie’ het combineren van meerdere eiwitbronnen geen goed idee. Maar omdat eieren eigenlijk overal wel goed mee combineren, en vette vis veel vaker op ons menu mag voorkomen, keur ik het goed! Ten minste, als je dit niet 3 keer per dag gaat eten….
Wraps van speltmeel
Eigenlijk gebruik ik speltmeel bijna overal voor, en ook voor wraps is (volkoren!) speltmeel heel goed te gebruiken. Ik gebruik deze spelt wraps vaak als tortilla’s, dus gevuld met salade en een mengsel van gehakt, groenten, kruiden en bruine bonen. Wist je dat de beschikbaarheid van de eiwitten in de bruine bonen verhoogd worden door de combinatie met het speltgraan? Dus door granen en peulvruchten te combineren, is je lichaam beter in staat de eiwitten uit de peulvruchten op te nemen. Win – win dus!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
5 reacties
Ik ga helemaal voor de wraps van kikkererwten en boekweit. Met beide meelsoorten hebi k ik goede ervaring met respectievelijk hartige taartbodem em pannekoekjes.
je hebt een leukesite met fijne recepten!
Maismeel is dat ook goed? dat heb ik namelijk.
Ik wil brood gaan vervangen voor ontbijt wraps ed
Dat kan, maar maismeel heeft niet mijn voorkeur omdat het erg veel zetmeel (suiker) bevat en het een voedingsbron is voor de candidaschimmel.
Meest kwalijke is dat de meeste mais uit Amerika komt en gmo is!
En maak je het beslag dan door bv kikkererwtenmeel met melk en ei te mengen, of kan het ook met water. ik probeer nl zuivelprodukten te vermijden.