Wanneer je nog regelmatig een boterham eet, maar daar wel een gezond beleg voor wilt kiezen, kun je eens denken aan het maken van vegetarische spread. Een beetje rare benaming misschien, maar ik bedoel dat je groenten of peulvruchten gebruikt als beleg. Het is een handige manier om wat meer groenten binnen te krijgen, maar ook een goed alternatief voor de plakken worst en kaas. Met wat kruiden en olie maak je de heerlijkste smeersels en maak je ook nog zelf je lekkerste beleg. Lekker voor op de boterham, maar natuurlijk ook voor op wraps, of op het borrelbrood. Zelf maken geeft je ook de controle over de ingredienten, en eigenlijk zijn heel veel groenten en peulvruchten geschikt om te verwerken in een spread. Ik heb wat recepten voor jullie verzameld; vandaag een overzicht met 3x vegetarisch broodbeleg.
Groene tapenade
Deze groene groente tapenade is mijn favoriet, omdat je hier veel verschillende groene groenten in verwerkt en de spread goed combineert met ander beleg. Zo eet ik deze groene tapenade vaak in combinatie met vette vis, maar ook met ei of met kipfilet is dit smullen geblazen. Deze groene tapenade gebruik ik ook regelmatig als basissaus op een pizza, zo krijgen we allemaal een extra beetje groenten binnen.
Witte bonen spread
Deze spread is eigenlijk bij toeval ontstaan en de witte bonen zorgen voor een heerlijke zachte structuur. Witte bonen zijn eigenlijk peulvruchten en horen niet tot de groentes omdat ze weinig vitamine C bevatten. Alle groene, verse peulvruchten, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, doperwten, sugarsnaps en peultjes, worden wel gezien als groente. Deze groene peulvruchten bevatte namelijk wel vitamine C en worden ook echt als groente gebruikt. Voor de smaak van de spread maakt dat overigens niet uit….
Hummus met avocado
Hummus is altijd goed! Lekker op een boterham, maar zeker ook als smeersel bij de borrel. En met hummus kun je eindeloos varieren, de basis van kikkererwten kun je steeds weer combineren met andere ingredienten. Bijvoorbeeld dus met avocado, maar het lijkt mij ook erg lekker om groene groenten toe te voegen zoals broccoli of boontjes.
Al deze plantaardige spreads zijn heel eenvoudig zelf te maken en zijn gemakkelijk een paar dagen houdbaar in de koelkast. Wat is jouw favoriet als vegetarisch broodbeleg?
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram