Als er iets een echte voorjaarsgroente is, dan zijn het wel raapsteeltjes. Ik zag ze afgelopen week op de markt liggen en nam ze mee. Ook voor mij zijn dit een beetje vergeten groente, zo vaak eet ik ze namelijk niet. Vaak vergeet ik ze, of als ik ze zie liggen dan weet ik niet direct wat ik ermee moet doen. Maar bij mijn vaste groenteboer op de markt lagen ze in mooie bosjes uitgestald en ik kon ze eigenlijk niet laten liggen. Vastbesloten er iets lekkers mee te maken, bedacht ik op de weg naar huis al een recept voor een heerlijke voorjaarsstamppot. Die aten we dan ook dezelfde avond…. Ik had nog 1 bosje over en daar maakte ik deze lente smoothie met raapstelen van.
Raapsteeltjes zijn langwerpige blaadjes op een knapperige steel. De groente heeft wel wat weg van jonge spinazie of rucola. Het is eigenlijk het jonge loof van meiknolletjes, dat met wortel en al geoogst wordt. De smaak is licht pittig en je kunt ze op heel veel manieren eten. Zo maakte ik dus een stamppot, maar je kunt de raapstelen ook roerbakken, stoven of rauw eten in een salade. In raapstelen zit relatief veel vitamine A, B, C en K. Daarnaast bevat het de mineralen calcium, ijzer, magnesium, kalium, zink en zelfs omega 3 vetzuren.
Met de lente in mijn bol en nog de laatste passievruchten op de schaal, ging ik aan de slag met mijn smoothie. Ik maak de laatste tijd vaak al gelijk in de ochtend een smoothie klaar. Ik heb dan nog niet veel trek om te eten en mijn lichaam vraagt om vocht, dan is een smoothie een goede start. Ik maakte er een echte lente smoothie van, geïnspireerd door de zon!
Lente smoothie met raapstelen
- bosje raapstelen
- 2 passievruchten
- 1/2 banaan
- 1/2 mango
- 100 ml pure appelsap (geen toevoegingen!)
- 100 ml water
- scheutje kokosmelk
- druppel olie (olijf, lijnzaad)
Aan de slag: doe de raapstelen met het water in de blender en meng tot een egaal groene sap. Snij de passievruchten door en schep het vruchtvlees in de blender. Voeg ook de appelsap, banaan en mango toe en blend tot een gladde smoothie. Om de smoothie nog romiger te krijgen voeg je een scheut kokosmelk en wat olie toe. Dit is natuurlijk ook om de suikers in balans te brengen en je goede vetten binnen te krijgen. Enjoy!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
5 reacties
Hallo Reny,
Dat klinkt goed. Het is alleen jammer dat vrij veel producten die in groene smoothies gaan best prijzig zijn. Ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig wat het recept voor de raapsteeltjesstampot is. Maak je het klaar zoals andijviestamppot? Of moet je de raapsteeltjes eerst nog koken?
Tot slot wil ik je complimenteren met je leuke blog. Ik heb hem net ontdekt, dus het is allemaal nog vrij nieuw voor me.
Groeten Léonie
Hoi Leonie, Dank je wel voor je compliment! Mijn bedoeling is om recepten juist voor elk budget toegankelijk te maken, je kunt uiteraard altijd zelf wat variëren in de samenstelling van de smoothies. Het recept voor raapsteeltjes stamppot zet ik later deze week online!
Pingback: Mijn 7 favoriete groene smoothies - LEEF BEWUST GEZOND
Pingback: 29 Paleo ontbijt ideetjes: voor elk wat wils! - Project Gezonder
Pingback: 29 Paleo ontbijt ideetjes: voor elk wat wils! - Paleo.be