Echt, serieus, ongeveer 10 minuten nadat deze soepstengels uit de oven waren, waren ze op. Ik had nog net de tijd om ze op de foto te zetten, maar daar is ook ongeveer alles mee gezegd. Vooral mijn oudste dametje kon niet wachten en pikte er al een paar uit de pot….. Goed, daarmee kan ik dus wel zeggen dat dit recept een succes is. Soepstengels zijn volgens mij het meest gegeten tussendoortje bij little feed, dus deze verantwoorde variant wil ik je zeker niet onthouden!
Niet alleen voor de kids, ook voor jezelf zijn deze soepstengels een heerlijk tussendoortje. Of je eet ze, zoals de naam doet vermoeden, bij een kom soep. Ik gebruikte volkoren speltmeel voor deze soepstengels, maar volkoren tarwemeel kan natuurlijk ook. Gebruik liever geen bloem voor het maken van deze soepstengels, want daarmee worden ze toch net even minder voedzaam.
Het rollen van de soepstengels is trouwens nog best een klusje, zeker omdat je ze eigenlijk echt heel dun moet rollen. In de oven worden de soepstengels nog 2 x zo groot en dan worden het een soort mini baguettes…. Wat ik lekker vind aan deze soepstengels, is dat ze aan de buitenkant knapperig worden, en dat de binnenkant een soort broodje is.
Afgelopen Paasdagen ben ik lekker de keuken in gedoken. Ik had even behoefte aan wat rust en ontspanning en koken is voor mij rust. Ik trek me terug in de keuken en sluit me even van alles en iedereen af. Ik maakte onder andere deze soepstengels, en de plaattaart nog een keer voor de Paasbrunch. Vanaf vandaag gaan we weer een beetje back to normal, dus vanavond staat hier een lekkere kom soep op tafel. Je kunt de soepstengels trouwens ook maken met wat kruiden erdoor, lijkt mij ook heerlijk. Maar vandaag het recept voor de basic variant. Kun je zelf lekker verder experimenteren!
Soepstengels
Voor ongeveer 12 stuks:
- 175 gr volkoren speltmeel
- 50 ml water
- 30 ml olijfolie
- 2 gr droge gist
- 1/2 tl zout
Nodig: grote mengkom, theedoek, bakpapier, bakbplaat
Bereiden: Doe het water met het zout in de mengkom en roer goed door. Doe nu het speltmeel in de kom en wacht nog even met mengen. Maak een kuiltje in het meel en doe hier de gist in. Voeg nu de olijfolie ook toe en begin met kneden. Kneed ongeveer 5 minuten tot je een soepel deeg hebt. Is het deeg te droog, doe er dan nog wat olijfolie bij. Maak een mooie bal van het deeg.
Dek de kom met de deegbal af met een schone theedoek en zet nu een uur weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pak het deeg er weer bij. Kneed nog even kort door en maak dan 12 kleine balletjes van het deeg. Zorg ervoor dat de balletjes even groot zijn, ongeveer de grootte van een golfbal. Nu komt het rollen van de stengels. Ik koos ervoor om ze tussen mijn handen uit te rollen, maar je kunt ook je aanrecht bestuiven met wat bloem en de deegroller gebruiken om de soepstengel uit te rollen.
Zorg dat de soepstengels ongeveer een halve cm dik zijn. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de soepstengels er op. Schuif de soepstengels in de voorverwarmde oven en bak in 10 – 12 minuten goudbruin.
Tip: je kunt de soepstengels wel een dag of 2 bewaren in een goed afgesloten blik. Althans, dat denk ik, want bij mij waren ze dus binnen 10 minuten op….
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
3 reacties
Ik heb ze gemaakt (ik had ze al eens eerder precies zo gemaakt toevallig een maandje geleden) ik heb ze deze keer alleen met eigeel bestreken dat had ik weer ergens gezien en dan zijn ze aan de buitenkant net even wat glimmender en knapperiger 🙂 wel een heerlijk recept dit!
Kan je ook een ander soort meel gebruiken, zoals volkorenmeel?
Ongeveer zoals de vraag van Tiffany: kan ik ook havermeel ipv speltmeel gebruiken voor dit recept?