Panna cotta met rood fruit. Een heerlijk en luchtig nagerecht en een klassieker uit de Italiaanse keuken. Met dit simpele basisrecept kun je zelf heel eenvoudig de perfecte panna cotta maken. De zijdezachte structuur van dit luchtige nagerecht smelt echt op je tong, dit is echt een waanzinnige afsluiter van een feestelijk diner. Ik serveer deze panna cotta met rood fruit en een friszoete zelfgemaakte frambozensaus.
Is het geen plaatje, deze panna cotta?! Dit feestelijke Italiaanse nagerecht ziet er indrukwekkend uit, maar geloof me, zelf panna cotta maken is echt heel erg makkelijk. Je hebt vooral even geduld nodig, dit heerlijke dessert moet namelijk wat uurtjes opstijven in de koelkast. Ideaal dus om klaar te maken voor bijvoorbeeld het kerstdiner, want op het moment zelf zet je dit Italiaanse toetje zo op tafel!
Panna cotta met rood fruit
Deze panna cotta met rood fruit is echt een klassieker onder de Italiaanse nagerechten. En zoals vaker met Italiaanse recepten, met slechts een paar ingrediënten zet je dit fluweelzachte vanille dessert op tafel. Dit recept kan ook eigenlijk niet mislukken en met dit basisrecept kun je echt alle kanten op.
Dit recept is echt een klassiek basisrecept voor vanille panna cotta met rood fruit. Hieronder vind je stap voor stap de bereidingswijze, waarmee je dus behalve in de hoeveelheden, volop kunt variëren. Zo kun je aan de room nog allerlei lekkers toevoegen, bijvoorbeeld chocoladesnippers of kokosrasp!
Panna cotta recept
Wat is panna cotta? Letterlijk vertaald betekent dit gekookte room, zo eenvoudig is het. Je brengt voor dit recept slagroom gemengd met wat suiker en vanille zachtjes aan de kook. Zodra de slagroom het kookpunt heeft bereikt, draai je het vuur uit en voeg je gelatine toe. Daarna moet het nagerecht zeker 5 uur opstijven, dan is de room gestold maar nog wel een beetje wiebelig.
Bij dit zijdezachte vanille nagerecht maak ik zelf nog een friszoete frambozensaus klaar. Hier kun je verse frambozen voor gebruiken, maar frambozen uit de diepvries werken net zo goed. Ook met deze saus kun je natuurlijk qua fruit volop variëren. Je kunt bijvoorbeeld ook aan de slag gaan met blauwe bessen of mango en daar een zoete saus voor bij de panna cotta van maken.
Meer Italiaanse nagerechten:
Op zoek naar meer inspiratie voor Italiaanse nagerechten? Super leuk om na een kerstdiner met Italiaanse gerechten op tafel te zetten, zijn ook bijvoorbeeld deze toetjes:
- Tiramisu met limoncello
- Stracciatella panna cotta
- Tiramisu affogato met ijs
- Limoncello cheesecake in een glaasje
- Tiramisu met aardbeien en prosecco
Nodig
- 2 Steelpan
- 4 muffinvormpjes (of kleine glaasjes)
- Zeef
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 50 gram suiker
- ½ tl vanillepoeder (of merg uit vanillepeul)
- 4 blaadjes gelatine
Voor de frambozensaus:
- 500 gram frambozen (diepvries)
- 20 gram suiker
- 3 el water
Bereiden
- Leg de blaadjes gelatine 5 minuten te weken in een schaaltje met koud water.
- Schenk de slagroom in een steelpan en voeg hier de suiker en vanillepoeder aan toe. Gebruik je een vanillepeul, schrap dan het merg uit de peul en voeg dit samen met de vanillepeul toe aan de slagroom.
- Breng de slagroom langzaam aan de kook en roer door tot de suiker opgelost is. Zodra de slagroom kookt (en omhoog komt), draai je direct de warmtebron uit.
- Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan de warme slagroom. Roer goed door tot de gelatine is opgelost.
- Schenk de warme room in de muffinvormpjes of verdeel over 4 kleine dessertglaasjes. Zet de de vormpjes in de koelkast en laat minimaal 5 uur opstijven.
- Voor de frambozensaus: Doe de (verse/diepvries) frambozen in een schone steelpan en voeg hier naar wens suiker toe én 3 el suiker. Verwarm het fruit tot het uit elkaar valt.
- Gebruik de staafmixer om de frambozen te pureren. Haal daarna de frambozen compote door een kleine zeef om er een gladde frambozensaus van te maken.
- Serveer de panna cotta met de frambozensaus en maak dit klassieke recept af met vers rood fruit zoals rode bessen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor panna cotta met rood fruit? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.