Kerst bljift voor mij een bijzondere tijd, vanaf begin december ben ik er in mijn hoofd al mee bezig…. En dat terwijl ik Kerst nooit heel groots vier, maar het gaat mij meer om de gezelligheid, de warmte, de magie van de kerstlampjes overal, het samenzijn met familie of lieve vrienden, even stil staan bij wat je hebt en waar je dankbaar voor mag zijn. Bij veel mensen draait Kerst toch vooral nog om eten, 2 (of meer!) dagen van veel eten, nog meer eten, en heel veel eten…. Ben je bezig met bewust gezonder eten, en heb je de smaak goed te pakken, dan kan het zijn dat je al een beetje angstig wordt van de naderende Kerst. Want hoe ga je dat doen, de Kerstdagen overleven zonder daarna nog een week bij te moeten komen van al het eten? Vandaag mijn 5 tips voor een Happy Healthy Christmas!
Een mooie spreuk die ik afgelopen week tegen kwam, was: Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud en Nieuw, maar tussen Oud en Nieuw en Kerst! En zo is het natuurlijk wel, wanneer je vanaf januari tot eind december (= het hele jaar!) goed voor jezelf zorgt en jezelf goed voedt, zul je van die anderhalve week in het jaar niet direct veel te zwaar worden. Nou zeggen kilo’s mij niet zo heel veel, it’s just a number, maar ik vind het wel belangrijk dat ik me lékker voel tijdens de feestdagen. Door ook tijdens de feestdagen slim en bewust te kiezen, ben je net even wat vriendelijker voor je lijf en zul je zien dat je meer van de feestdagen kunt genieten doordat je simpelweg meer energie hebt!
Ik geef je 5 tips om de Kerstdagen niet alleen om eten te laten draaien, maar er vooral erg van te genieten. Zodat je lekker in je vel blijft zitten en de Kerst draait waar het naar mijn idee echt om draait; samenzijn met geliefden, genieten van elkaars aanwezigheid en dankbaar zijn voor al het moois dat je gegeven is. Ofwel; bewust en gezond Kerst vieren! Tot aan de Kerstdagen vind je niet alleen hier, maar ook bij Linda van Lekker eten met Linda de beste Happy Healhty Christmas tips en recepten. Samen gaan we er een heerlijke Kerst van maken!
Door kleine aanpassingen te maken in de keuzes voor wat er op tafel komt tijdens de feestdagen, zul je merken dat je minder vol zit, fitter en energieker de feestdagen doorkomt én dat je na de Kerst niet nog dagen (tot nieuwjaar?) blijft balen van die kilo’s die er tijdens de Kerstdagen aangevlogen zijn.
5 tips voor een Happy Healthy Christmas;
- Begin al bij het ontbijt; traditioneel wordt het Kerstontbijt flink aangekleed; croissants, zoete broodjes, kerststollen, allemaal typisch voor een feestelijk ontbijt. Maar om het een iets minder heftige start van de dag te maken, zou je kunnen kiezen voor ‘gewoon’ brood. Geen saaie boterhammen, maar gezonde dikke plakken brood van volkoren tarwe, spelt of desem. Liefst van de bakker of natuurwinkel. Wat ook super feestelijk op de ontbijttafel staat, is een mooie ontbijtcake of verschillende soorten pannenkoeken. Vooral de little feed vinden pannenkoeken prachtig op de ontbijttafel, en je kunt verschillende gezonde ingrediënten in de pannenkoeken verwerken. Mijn favoriet zijn de havermout pannenkoekjes met peren compote, of de bananen pannenkoeken mét chocola. Nog leuker? Een pannenkoeken ontbijt gourmet. Heerlijk lang aan de ontbijttafel op Kerstochtend, genieten met de familie…..
- De lunch kan een behoorlijke uitdaging zijn. Zeker als je volle Kerstdagen hebt, waarbij alle eetmomenten worden ingevuld met vrienden en familie. Kies voor de lunch voor groentegerechten, maak een uitgebreide omelet klaar, of ga zelf de keuken in en maak een grote pan soep (zelf!) klaar. Laat het brood tijdens deze maaltijd achterwege. Je zult zien dat je minder vol zit, je minder opgeblazen voelt, en dat je na de lunch nog energie hebt om een heerlijke wandeling te maken. Ik zette mijn 10 favoriete lichte lunchgerechten op een rijtje voor je, laat je inspireren!
- Borreltijd: leuk! Heerlijk, een glas wijn of bubbels met de liefste mensen om je heen. Sta je even stil bij dit mooie moment? Dit is waar Kerst om draait, warmte, liefde, gezelligheid en waardevolle mensen! Maar wel weer met eten erbij…. Vaak worden er stokbrood en smeersels op tafel gezet, kaasjes, worstjes, verschillende amuses. Wil je een gezonde keuze maken, vul je borreltafel dan eens met groente (denk worteltjes, komkommers, tomaatjes, maar zeker ook olijven), gebrande noten, zelfgemaakte borrelsalades (niet te veel mayonaise natuurlijk!) en gevulde eitjes. Het borrelbrood is een topper voor bij de Kerstborrel, maar ook de gevulde komkommerrolletjes kleden je borreltafel op een gezonde manier aan. Er staan heel wat recepten voor lekkere, lichte borrelhapjes op mijn blog, wat dacht je van antipasti prikkers of een zelfgemaakte focaccia?
- Het grande diner; veel, veel, veel en nog meer? Dat hoeft niet! Kies voor een stuk mooi vlees, of vis en vul dit aan met groente en salade. Laat de aardappelkroketjes en vlaamse frietjes voor wat ze zijn en kies voor mooie schalen gevuld met groente. De traditionele bijgerechten kun je simpel omtoveren tot varianten met veel groenten. Zorg dat er voor iedereen wat lekkers is, dus zowel voor de volwassenen als voor de little feed. Een topper op onze kersttafel zijn de gegrilde broccoli met courgette, of wat dacht je van pastinaak uit de oven. Simpel, maar heel smaakvol!
- Het nagerecht is vaak de ronde waarin nog eens extra uitgepakt wordt! Letterlijk als kers op de taart komt er vaak een enorme ijstaart op tafel, of krijg je nog een heel bord vol met zoete gerechtjes. Zit je al vol van het diner? Las dan in elk geval een pauze in, ga een spelletje spelen met z’n allen of ruim met de hele familie alvast de tafel af. Strek je benen, doe even wat anders, bouw even een rustmoment in. Luister ook goed naar je lijf, ga jezelf geen buikpijn eten onder het motto het is Kerst… Zegt jouw buik dat er echt geen dessert meer in kan, eet het dan ook niet, of ga voor 1 klein hapje en laat het daar dan ook bij. Misschien voel je je rot voor degene die zo zijn best heeft staan doen op het nagerecht, maar realiseer je dan dat jij je ook rot voelt als je het dessert wel op eet. En wie zegt dat Kerst nagerechten groot, groter, groots moeten zijn? Bescheiden porties, pure ingrediënten en een mooi glas wijn zijn een net zo feestelijke afsluiting!
De komende dagen kun je nog meer tips lezen om vooral bewust en gezond Kerst te vieren. Het mag wat mij betreft in deze donkere dagen draaien om wat echt belangrijk is: LIEFDE!
Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram