De Italiaanse keuken, dat blijft toch wel mijn favoriet… Van jongs af aan kom ik regelmatig in Italië en het eten van daar…. je kunt me er ’s nachts voor wakker maken. De pure ingrediënten, de liefde die aan elk recept wordt toegevoegd, je proeft het gewoon in de gerechten. Ik verbaas me er dan ook altijd over dat het schap met kruidenmixen voor Italiaanse gerechten in de supermarkt zo ongelooflijk groot is. Die Italianen, die weten echt wel wat koken is! Daar komt geen kant-en-klare-mix aan te pas! Het koken zonder pakjes en zakjes heb ik mij in de afgelopen jaren helemaal eigen gemaakt. Niet alleen voor Italiaanse gerechten overigens. Daarom ga ik je vanaf vandaag vertellen hoe ik buitenlandse gerechten op smaak breng, gewoon met pure kruiden uit mijn keukenkastje. Vandaag begin ik met Italiaanse kruiden, koken zonder zakjes is echt niet zo lastig.
Voor welk recept dan ook kan ik altijd terug vallen op mijn meer dan uitgebreide kruidenkastje. Het is een rommeltje hoor, in mijn kruidenla, maar alles ligt erin. Zo ben ik altijd voorbereid, en kan ik voor elk gerecht de bijpassende kruiden zo erbij pakken. Zoals je misschien wel weet geef ik regelmatig workshops, en 1 van de vragen die ik daar altijd krijg, is: hoe breng je gerechten dan op smaak? Welke kruiden gebruik je? Wist je dat elke keuken zijn eigen kruiden kent? En weet je dat wanneer jouw kruidenkast op orde is, je eigenlijk elk gerecht dus zo kunt klaar maken?
Toen ik de pakjes en de zakjes de deur wees, al weer jaren geleden, stond ik regelmatig in de supermarkt met mijn telefoon in de aanslag. Ik maakte foto’s van de ingrediëntenlijsten van de oh-zo-handige kruidenmixen, zodat ik thuis aan de slag kon. Want ook ik ben opgegroeid met pakjes en zakjes, en heb er zeker in mijn studententijd dankbaar gebruik van gemaakt. Tot ergens het besef kwam dat die gemakmixen niet zo heel veel toevoegden aan mijn maaltijd, toen begon ik te experimenteren met de kruiden die ik op de achterkanten van de verpakking las. Koken from scratch is zoveel lekkerder, en ook hartstikke leuk om te doen. Heb je trouwens mijn blogpost over koken zonder pakjes en zakjes al eens gelezen?
Elke keuken kent zijn eigen kruiden en als je een beetje weet welke smaakmakers je kunt gebruiken in welke gerechten, dan is het echt easypeasy om een lekker maaltje te koken. Vandaag trap ik een nieuwe serie op mijn blog af, ik ga je vertellen welke kruiden je in welke maaltijden kunt gebruiken. Als je net als ik een goede basisvoorraad hebt, dan zijn die pakjes en zakjes vanaf vandaag echt verleden tijd. Ik begin vandaag met de Italiaanse kruiden, ik vertel je precies welke basiskruiden er in elk Italiaans gerecht gebruikt kunnen worden. Uiteraard kun je dan zelf een beetje meer toevoegen van het kruid dat je lekker vindt, en een beetje weglaten van de smaakmaker die je niet zo waardeert.
Italiaanse kruiden
Voor Italiaanse gerechten zijn er een aantal kruiden die je eigenlijk altijd op voorraad zou moeten hebben. Vers, of gedroogd, dat maakt in eerste instantie nog niet zoveel uit. Al zou ik je wel aanraden om basilicum bijvoorbeeld altijd vers in huis te hebben, gedroogd heeft het namelijk niet zo heel veel smaak meer. Maar de overige basics voor de Italiaanse keuken kun je gewoon gedroogd in jouw kruidenkastje of – la bewaren.
Welke Italiaanse kruiden heb ik standaard in huis?
- Oregano
- Tijm
- Rozemarijn
- Laurierblad
- Salie
- Jeneverbessen
- Basilicum (vers!)
- Dragon
- Peterselie
- Marjolein
Verder heb je als basis voor veel Italiaanse gerechten het volgende nodig:
- Ui
- Knoflook
- (Bleek)selderij
- Wortel
- Rode peper
- Tomaten (puree)
- Olijfolie
En dan? Bij mij begint elke Italiaanse maaltijd met het aanfruiten van een ui en wat knoflook. Daarna gaan er groenten zoals wortel, bleekselderij, tomaten en eventueel paprika of courgette in de pan. Ook kun je natuurlijk het vlees toevoegen wanneer de uien glazig zien. En dán, dan gaan de kruiden erbij!
Om je nog wat inspiratie te geven voor pure Italiaanse gerechten, deel ik nog even mijn favo Italiaanse recepten met je! Klik op de foto of op de titel van het gerecht en je klikt zo door naar het recept. Ga lekker aan de slag, durf te experimenteren en laat gerust je vragen achter in een reactie onder deze blog!
Pasta met rucola pesto
Pasta Carbonara
Italiaanse pastasaus – Ragù
Italiaanse gehaktballetjes
Italiaanse amuse in een glaasje
Italiaanse piadina op 3 manieren
Italiaanse havermout wrap caprese
Ben jij geïnspireerd en ga je aan de slag met jouw voorraad van Italiaanse kruiden? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
1 reactie
Leuk artikel zeg! Ik houd het nog wat simpeler als het gaat om Italiaans: basilicum, oregano, ui en knoflook. Oja, en natuurlijk een pakje gezeefde tomaten. Wij eten vaak melanzane (lasagne van aubergine) en bolognesesaus met deze smaakmakers. Lekker én simpel. Mooi om te zien hoe jij mensen inspireert om gezonder te koken zonder pakjes en zakjes! Dat is echt geweldig.