Vandaag een gastblog van Kersti. Zij raakte geinspireerd door een voorverpakte hummus uit de natuurvoedingswinkel en besloot zelf aan de slag te gaan!
Ik ben dol op hummus: als dip voor groente, voor op brood of crackers, en soms gewoon een vingertje, mmmm… Het is niet alleen lekker, maar ook bevat ’t goede vetten en mineralen.
Kikkererwten zijn uitermate geschikt wanneer je gezond wilt eten, ze bevatten veel vezels, mineralen, ijzer en zink. En ook bevatten ze veel eiwitten. In de kikkererwt zitten polyfenolen. Deze antioxidanten helpen je lichaam om minder snel te verouderen en kunnen een bijdrage leveren om de vorming van kanker tegen te gaan. Het eten van peulvruchten helpt je om voldoende ijzer binnen te krijgen, waardoor je minder last zult hebben van vermoeidheid.
Ook avocado’s zijn super gezond! De avocado is een vette vrucht, maar wel vol met goede vetten. Avocado zit vol met onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor het cholesterol. Ook is de avocado een bron van vezels (fijn voor de darmen!), vitaminen en mineralen.
Op ’n zonnige vrijdagmiddag liep ik in de natuurvoedingswinkel en pakte een bakje hummus op. Ik las de ingrediëntenlijst en het eerste wat ik dacht, was “nou dat kan ik zelf ook wel – en dan weet ik precies wat erin zit.” Zoals ik in mijn introductieblog schreef, eet ik liever geen suiker of zuivel. En dat bleek wel in deze hummus te zitten – wat voor een lekkere smaak helemaal niet nodig is.
Ik heb de ingrediëntenlijst gefotografeerd, het meeste lag al in mijn mandje of stond thuis in de voorraad. Zaterdagmiddag ben ik thuis aan de slag gegaan. Ik had al eens eerder hummus gemaakt, met de keukenmachine. Die werd toen wat droog en plakte ook aan de randen van de machine vast. Dit keer heb ik daarom de blender gepakt, dat ging een stuk makkelijker. En ik heb wat meer vocht toegevoegd, plus een avocado, waardoor de hummus wat ‘romiger’ van structuur werd. En dus weer makkelijker blenderde. Al doende leert men!
Ingrediënten hummus met avocado:
- 1 a 1,5 blik kikkererwten (uitgelekt, wel het vocht bewaren!)
- 1 avocado
- 2 tenen geperste knoflook
- 1 a 1,5 lepel sesampasta (ook wel tahin genoemd, te koop bij natuurvoedingswinkels)
- sap van een halve citroen
- peper en zout naar smaak
- (verse) peterselie
Doe de kikkererwten in de blender en voeg 2-3 eetlepels van het vocht uit het blik toe. Blender dit goed, zodat er een ‘papje’ ontstaat. Snijd dan de avocado over de lengte doormidden, verwijder de pit, snijd het vruchtvlees in blokjes en je kunt ’t zo uit de schil scheppen en in de blender mikken. Blender de avocado door het kikkererwtenpapje, voeg de sesampasta, citroensap en de geperste knoflook toe en blender nogmaals. Wist je dat je schil makkelijker loslaat als je een teen knoflook plet met de platte kant van je mes voordat je ‘m schilt? Kwam ik ook recent achter, handige tip van ’n vriendin.
Is je hummus wat te dik / droog, voeg dan nog wat vocht uit het kikkererwtenblik toe. Doe er tot slot peper en zou bij naar smaak, en als ‘finishing touch’ wat (liefst verse) peterselie. In de koelkast bewaren in een afgesloten bakje, ongeveer 1 week houdbaar.
Smul ze!
Gezonde groet, Kersti
Kersti Coaching en Training – Stop Searching, find yourself
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
1 reactie
Hallo
Ik wil de hummus met zelfgemaakte kikkererwten maken. Hoeveel gram heb ik dan nodig?
Groeten Gerdine