Haverkoekjes met peer en chocola. Mijn oudste dochter wil de laatste tijd steeds maar koekjes bakken…. Zodra ik de keuken in loop, al is het alleen maar om een glas op het aanrecht te zetten, vraagt ze ‘mama, gaan we koekjes bakken?‘….
En dat terwijl wij eigenlijk nooit koekjes eten, of in huis hebben, dus waar ze het vandaan heeft, dat koekjes bakken, dat is mij een beetje een raadsel. Om haar niet helemaal teleur te stellen, maakten we laatst samen deze haverkoekjes met peer en chocola. Wanneer je koekjes maakt van zulke pure ingrediënten, dan zijn het toch bijna geen koekjes meer?
Havermout koekjes
Het was eigenlijk een kwestie van wat hebben we nog in huis en op de fruitschaal lagen heerlijke rijpe peren. Een beetje te rijp om nog zo te eten, ze waren al zo rijp en zacht dat ik voorzichtig de schil eraf haalde en de peren tot moes prakte.
Ik had wel eens haverkoekjes met banaan gemaakt, maar bedacht me tijdens het prakken van de peren dat die perenmoes vast ook wel geschikt moest zijn om koekjes mee te maken. En dus gingen we aan de slag, mijn dochter en ik. De jongste lag nog te slapen en had het koekjesbakproces dus niet helemaal mee gekregen.
Toen ik haar na haar slaapje naar beneden haalde, rook het hele huis naar warme peren. Nieuwsgierig ging ze in de keuken kijken, waarna ze alleen maar “die, die” en “eten” riep. De haverkoekjes waren inmiddels afgekoeld en dus mochten de meiden de koekjes proeven.
De oudste, die zo fanatiek had staan bakken, vond er weinig aan. Die vind het proces van koekjes maken en de oven inschuiven nog het meest interessant. De kleinste daarentegen, die wilde blijven eten. Na 3 koekjes vond ik het echt genoeg, snoepen moet kunnen, maar wel met mate. Wel zijn deze koekjes suikervrij, en je zou ze zelfs ook glutenvrij kunnen maken, dus hier mag je wel echt guilt-free van genieten!
Ingrediënten
- 50 gram havermout
- 50 gram havermeel
- 25 gram kokosolie
- 1 peer (geraspt of geprakt)
- 1 eetlepel cacaonibs
- 3 eetlepels kokosrasp
Bereiden
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Doe de havermout en havermeel in een kom.
- Laat 25 gr kokosolie smelten (in een pannetje) en voeg toe aan de kom.
- Schil de peer en rasp deze boven de kom. Roer goed door.
- Voeg nu de cacaonibs en kokosrasp toe en meng alle ingrediënten tot een (plakkerig) deeg.
- Met een lepel schep je bolletjes uit het deeg en deze leg je op het bakpapier. Druk de bolletjes nog iets plat.
- Schuif de bakplaat in de oven en laat de koekjes in ongeveer 30 minuten goudbruin worden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerIn een afgesloten trommel zijn de koekjes nog 1 a 2 dagen houdbaar. Maar je wil ze niet bewaren, want nog lauwwarm uit de oven zijn ze het lekkerste! Wil je ze nog iets zoeter maken, voeg dan wat druppels honing toe.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
13 reacties
Hmmm, koekjes bakken, lijkt me trouwens een heerlijk receptje!
Heb alles in huis…behalve cacaonibs…kan ik ook stukjes pure chocolade erdoor doen? En om havermeel te krijgen gewoon de havermout blenden??
Ja hoor, dat kan, ze zijn alleen niet meer suikervrij dan natuurlijk…. En havermout in de blender werkt prima!
Ik heb ze net gemaakt. Alleen krijg ik niet zo’n deegsubstantie. Het blijft een beetje korrelig. Ik zag het al bij het mengen van de ingrediënten. Ik heb er toen iets meer vet bijgedaan. Dit hielp niet.
Oh wacht…. ik heb ze nog een keer gemaakt. Dit keer wel met kokosolie en niet met boter. Het is nu een ander deegje geworden. Ik heb er dit keer ook honing ingedaan, de chocolade weggelaten. Het deeg zelf is al een feest om te eten. Heerlijk!
Ik heb met info gelezen over het weken ivm fytinezuur. Zou ik hier de havermout dan ook moeten weken van te voren?
Ik dacht gelijk het zelfde. De rede voor de
Havermout is om het vocht op te nemen uit de vulling wat
Vrij komt. Dus als je de havermout welt dan heeft niet dezelfde
Functie meer.
Zou kunnen vervangen voor paneermeel of amandelmeel.
Ben benieuwd wat mind your feed er van zegt( sorry ben heel even je naam kwijt)
Het gaat hier om kleine hoeveelheden havermout hoor, laat je niet gek maken door de info over fytinezuur…. Ja natuurlijk zit dat in granen, en ja het gaat opname van voedingsstoffen tegen, maar deze koekjes eet je niet met kilo’s tegelijk…. 🙂 Niet wellen dus en lekker genieten!
Ik heb ze net gemaakt en ze zijn smaken heerlijk! Ik heb ze gemaakt volgens het recept met wat honing…
yum yum yumm! Lekker! 🙂
Beste,
Kan je havermeel vervangen door iets?
Tine
Door gemalen havermout
Kan je ook ander fruit nemen?