Toen ik deze zoete aardappeltaart gemaakt had, dacht ik dat ik enorm origineel was… Totdat ik ging Googlen en bleek dat zoete aardappeltaart een echte Amerikaanse lekkernij is die vooral gegeten wordt met feestdagen. Nu is wel het grote verschil met deze zoete aardappeltaarten dat de taart die ik maakte een hartige zoete aardappeltaart is. Dus toch net even anders dan ze in Amerika doen.
Zoete aardappel is een groente die ontzettend veelzijdig is, eigenlijk net als de gewone aardappel. Ik vind de smaak vaak iets te zoet, dus echt als vervanger voor de gewone aardappel op mijn bord gebruik ik hem niet vaak. Maar als friet, of als basis voor een stampot of soep, ideaal! En je kunt er dus ook zoete lekkernijen mee maken, ik maakte er eens chocolade truffels mee, een verantwoorde traktatie. Maar de zoete aardappel is dus ook prima geschikt om hartige taart mee te maken. Lekker veel groenten erin, kijk wat je hebt liggen in je koelkast of voorraadkast en ga aan de slag. Zoals je inmiddels van Mind Your Feed gewend bent, is ook dit weer echt een basisrecept. Je kunt eindeloos variëren met groenten, kruiden, of voeg bijvoorbeeld eens wat vlees of kaas toe. Je kunt het een beetje vergelijken met een gewone hartige taart of quiche, die zijn ook zo lekker veelzijdig!
Hartige zoete aardappeltaart
- 1 grote zoete aardappel
- 1 paprika
- 5 champignons
- 1 ui
- 3 el kikkererwtenmeel (boekweit kan ook)
- 4 el kokosolie
- 2 tl tijm
- 1 el oregano
- zwarte peper
- 3 eieren
- 2 el volle yoghurt
- Parmezaanse kaas / pecorino
Nodig: pan, pureestamper, springvorm, bakpapier, oven
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de zoete aardappel, snij in grove stukken en kook deze beetgaar. Giet de aardappels af en stamp tot puree. Voeg de kokosolie, tijm, oregano, zwarte peper en het kikkererwtenmeel toe aan de puree. Snij de groenten fijn en schep door de puree heen. Kluts de eieren, meng met de yoghurt en kaas (hoeveelheid naar wens) en voeg dit toe aan de aardappel/groentepuree. Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het hartige zoete aardappelmengsel in de springvorm. Schuif in de oven en bak in 35 minuten goudbruin.
Tip: lekker als lunch, maar door een frisse groene salade toe te voegen, kun je deze hartige zoete aardappeltaart natuurlijk ook als diner serveren.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin | Instagram
18 reacties
Wat een heerlijk recept! En dit lijkt me inderdaad heerlijk als lunch 🙂
Lijkt me heerlijk, zeker met een verse salade erbij. Grappig maar op dit moment ben ik zoete aardappelen aan het koken, om gnocchi van te maken….
Groetjes,
Naomi
Het was mij inderdaad bekend dat zoete aardappeltaart in Amerika vaak gemaakt wordt en toch ben ik nog niet eerder een recept als dit tegen gekomen. Wel recepten waarin de aardappel dan helemaal glad gepureerd is en als een zoete ‘pie’ gegeten wordt. In die zin is jouw taart toch origineel!
Lijkt me heerlijk als diner met een salade. Ga ik deze week nog proberen!
Ik ehb ‘m dit weekend gebakken en heb hem zowel warm, opgewarmd als koud gegeten en eigenlijk vond ik hem opgewarmd nog het lekkerst.
Goed recept!
Heb hem gemaakt met ook in stukjes gesneden courgette erdoor. Het was heerlijk. De volgende dag even in de magnetron en als lunch gegeten. Ga dit recept zeker nog een keer maken. Makkelijk en lekker.
MMM klinkt goed!
Zou um graag zuivelvrij maken. Kan het ook met plantaardige melk i.p.v. yoghurt?
Hoor het graag.
Groetjes!
Ik had dezelfde vraag. Hoe maak ik um zuivelvrij? Is de yoghurt en kaas perse nodig?
Hoe groot is de springvorm?
lijkt me heerlijk, zou je deze ook in kunnen vriezen?
Lijkt me heerlijk! Maar waarmee zou ik de champignons kunnen vervangen? En wat is de maat van de springvorm?? 🙂
Heb ‘m net gemaakt (moet nog in de oven). En bij mij past het mengsel prima in een springvorm van 20cm.
Zuivelvrij… lijkt me wel te kunnen. Gewoon plantaardige yoghurt of evt. geitenyoghurt als dat wel kan ipv gewone volle koemelkyoghurt. En ipv kaas zou je voor de pit eventueel zongedroogde tomaat kunnen gebruiken. En ik denk dat je dan ook wel wat extra zout moet toevoegen, aangezien de kaas zout is en je dit door het weglaten natuurlijk mist.
En bestaat er ook niet zoiets als edelgistvlokken voor het vervangen van kaas? Misschien een idee.
Hoi,
Wat lijkt me dit een lekker recept zeg!
Voor hoeveel personen is het ongeveer?
(of staat dat ergens en zie ik het over het hoofd?)
Zie het als een bijgerecht, of als een lunchgerecht, voor ongeveer 3 tot 4 personen.
Heerlijk zeg. bedankt voor dit recept!
Hoi, fijn dat ik jouw recept gevonden heb. Ben altijd op zoek naar nieuwe recepten voor hartige taarten – handig én lekker in allerlei omstandigheden. Ik ga hem straks maken. Lijkt me erg lekker.
Goedemiddag kan ik inplaats van erwten meel ook amandelmeel nemen ?? Misschien in combinatie met cocosmeel?? Bedankt alvast.
Dat moet vast lukken! Het gaat erom dat je iets hebt om mee te binden/wat het vocht wat opvangt. Dus je zou ook havermout kunnen gebruiken, of zoals in de tekst staat, boekweitmeel.