Het valt nog niet mee om dagelijks aan een voldoende hoeveelheid groenten en fruit te komen. Al helemaal niet wanneer de aanbevolen hoeveelheid ook nog te weinig blijkt te zijn. Er wordt altijd uitgegaan van 200 gram groenten en 2 stuks fruit, maar nu is toch gebleken dat het gezonder is om nog meer groenten en ook fruit te eten. Een totale dagelijkse hoeveelheid van 560 gram (totaal aan groenten en fruit, en dan de nadruk op groenten), zou de kans op ziekten significant verminderen. Goed, daar sta je dan met je goede gedrag…. Wat nu? Een makkelijke manier om meer groenten binnen te krijgen is door ze te verwerken in gerechten, zoals in deze groene tapenade.
Bij tapenade denk je misschien aan een borreltafels, gezelligheid en ongezonde snacks. En daar kan deze tapenade ook staan, maar dan wel als de gezonde optie. Wat ik ook erg lekker vind is om deze groene tapenade als beleg te gebruiken op brood, wraps of zelfs op de pizza. Zo heb je bijna ongemerkt een extra portie groenten binnen, en alle kleine beetjes helpen! Ik maakte voor mezelf een lunch met desembrood, groene tapenade, makreel en pompoenpitten. En vooruit, een heel klein beetje mayonaise….
Groene tapenade:
- 100 gram sperziebonen
- 1/2 avocado
- 100 gram broccoli
- 2 el plantaardige melk
- 1 el olijfolie
- peper
- (Keltisch) zeezout
Nodig: staafmixer, kookpan
Bereiden: kook de sperziebonen en broccoli beetgaar en giet de groenten af. Bewaar wat van het kookvocht. Schil de avocado en snij in blokjes. Doe de avocado samen met de gekookte groenten in een hoge kom en voeg de melk, olie en naar wens peper en zout toe. Gebruik de staafmixer om er een gladde tapenade van te maken. Kleine stukjes groenten mogen erin blijven zitten, ik vind dat juist wel lekker! Is de tapenade nog niet smeuïg genoeg, voeg dan wat kookvocht toe.
Tip: voeg wat zongedroogde tomaatjes of olijven toe om er een nog meer mediterraan smaakje aan te geven.
Tip: de tapenade is in de koelkast enkele dagen houdbaar.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
3 reacties
Dat ziet er verantwoord en lekker uit! Ik ga dit zeker eens proberen….
Pingback: Spelt Havermout pizza. | Puur Suzanne. | Blog over gezond, puur en lekker eten.
Pingback: Spelt Havermout pizza. - Puur Suzanne. | Gezond, puur en lekker eten.