Niets lekkerder dan een versgebakken brood op zondagochtend. De geur die zich dan door je huis verspreid, daar kun je toch intens blij van worden? En dan een warme snee brood, een lik roomboter en smullen maar! Gelukkig werd ik vanochtend om kwart over 6 door mijn dochter wakker gemaakt, ja inderdaad op zondagochtend, en had ik de tijd om een broodje te bakken voor bij het ontbijt. Ik maakte een glutenvrij brood en zoals je van mij gewend bent, is het eenvoudig recept dat ook nog eens snel klaar is.
Waarom glutenvrij? Je zult de term gluten en glutenintolerantie vast voorbij hebben horen komen. Steeds meer mensen mijden gluten en in verschillende media wordt dit af gedaan als een hype. Een beetje in de reeks van superfoods en dat die niets zouden toevoegen, wordt ook het laten staan van gluten bestempeld als een trend die je vooral volgt als je hip bent. En niet omdat het gezond voor je zou zijn…
Ik denk daar zelf iets anders over… Gluten is de naam voor een eiwit dat in alle graansoorten zit. Gluten veroorzaken ontstekingen in je darmwand en dat zorgt voor dusdanige beschadiging dat je darmen geen voedingsstoffen meer kunnen opnemen. Nu heb ik zelf nooit laten testen of ik een glutenallergie heb, maar uit eigen ervaring weet ik dat wanneer je gluten laat staan, je veel minder last hebt van vage gezondheidsklachten en veel meer energie hebt. Natuurlijk komt dit ook omdat ik net zo goed zoveel mogelijk suikervrij en lactosevrij eet, en juist de combinatie van die drie maakt dat ik bijna geen last meer van mijn darmen heb en me altijd erg fit voel!
Goed, terug naar het glutenvrije brood dat ik vanochtend maakte. Ik ben aan het experimenteren gegaan met amandelmeel omdat dit door de smaak en structuur goed geschikt is voor het maken van brood. Amandelmeel is wat zachter dan meel van een graan, en juist daardoor werkt het heel goed om amandelmeel in baksels te gebruiken. Vaak wordt er in glutenvrije broden een bindmiddel gebruikt om het gebrek aan gluten te compenseren, gluten zorgen namelijk ook voor de elasticiteit in een brood. Ik gebruik daar lijnzaad voor, wanneer je dit even weekt met wat water krijgt het een gel-achtige structuur en daardoor is het prima om in brood te gebruiken om het wat luchtiger en soepeler te maken.
Ingrediënten Glutenvrij brood:
- 250 gram amandelmeel
- 1 el lijnzaad (geweekt in 1 el water)
- 2 eieren
- 1 el honing
- 1 el baking soda
- 1,5 el appel cider azijn
- snuf zout
- (indien nodig 1 a 2 el amandelmelk of rijstmelk)
Nodig: , mengkom, cakeblik, bakpapier, oven
Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Doe het amandelmeel, de baking soda en een snuf zout in de mengkom. Klop de eieren los in een schaaltje en doe hier de honing en appel cider bij. Bekleed de cakevorm met bakpapier. Voeg de natte ingrediënten aan het amandelmeel toe en schep goed door. Als het deeg te droog blijft kun je 1 a 2 eetlepels plantaardige melk toevoegen. Schep het deeg in de cakevorm en bak het brood in 30 minuten op 180 graden gaar. Het klopt dat het brood nog iets nattig kan zijn als het uit de oven komt, laat het even rusten en dan wordt het droog.
Tip: amandelmeel is over het algemeen vrij prijzig. Ik bestel mijn amandelmeel bij Puur Mieke, een hele uitgebreide webshop vol met gezonde producten en met een goede service. Op de foto zie je 3 soorten broodbeleg die uit de webshop van Puur Mieke komen en die ik mag gaan reviewen. Hou mijn site in de gaten want er zit in samenwerking met Puur Mieke ook een leuke weggeefactie aan te komen!
Tip: dit is een basisbrood. Je kunt hier mee variëren en experimenteren, voeg bijvoorbeeld wat noten, pitten, zaden of juist gedroogd fruit toe. Of wat dacht je van olijven om er een heerlijk borrelhapje van te maken?!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
31 reacties
Amandelmeel vervangen met speltmeel en rijstmelk vervangen met gewone melk.. kan dat ook?
Alles kan 🙂 Maar je maakt er dan geen glutenvrij brood van en het is ook niet meer zuivelvrij. Ook zal de structuur van het brood veranderen. Probeer het eens, en laat me weten wat je ervan vindt!
Lekker! Ik haal m net uit de oven. Had de hoeveelheden gehalveerd en er vijgen en zonnebloempitten door gedaan. Met m’n handen bol deeg van gemaakt en beetje geplet, zonder bakvorm in oven en resultaat mag er zijn! Een mooi bruin, heerlijk broodje! Dank voor het recept.
hoi heb hem van de week gemaakt, hij was heerlijk alleen heel plat klopt dat?
En kan je bakpoeder en appel cider vervangen voor wijnsteenbakpoeder?
groetjes Sophie
Wat kan ik vervangen voor de appel cider?
Extra honing of eventueel wat karnemelk. Dan is het niet meer zuivelvrij.
Lekker receptje! Gebruik je heel lijnzaad of gemalen lijnzaad??
Altijd zelf het lijnzaad malen 😉
kan ik i.p.v. Apel cider
met bakpoeder ook wijnsteenbakpoeder gebruiken?
groet Sophie
Bakpoeder is de combinatie van baking soda en een zuur (wijnsteenzuur). Je kunt dat dus zeker gebruiken!
Zou je de honing ook weg kunnen laten of heb je die nodig ivm de baking soda?
De appel cider is het zuur voor de baking soda, de honing kun je dus weg laten. Zeker als je een hartig brood bakt is dat wel een goed idee (om het weg te laten)
Moet er serieus een hele eetlepel baking soda in? Moet dit geen theelepel zijn?? Lijkt me zo veel….
Probeer het maar eens 😉
Leuk recept, mijn zus heeft coeliakie (glutenintolerantie) en ergert zich ook groen en geel aan het ‘hipheidslabel’. Als zij gluten eet ligt ze de volgende dag met ernstige buikkrampen op bed. Ik zal haar dit recept doorsturen 🙂
ben ook aan experimenteren met mengsels oa casave- quinoa- kastanje en kikkereerwtenmeel amandel-en cocosmeel samen met gojibessen ipv rozijnen , lijnzaad en chiazaad pistache en andere noten. Mijn ervaring Niet teveel kikkererwtenmeel gebruiken : geeft voor mij een niet zo lekkere smaak
Ik heb net gisteren het boek gekocht van superfood brood zonder granen glutenvrij..maar geweldig om dit tegen te komen…heb mijn email doorgegeven!!!
Vandaag gebakken. Erg lekker. Het doet me een beetje denken aan (ongezoete) cake, maar het is wel een stuk machtiger. De hoeveelheid die ik heb gemaakt op basis van je recept leverde maar een relatief klein laagje op in de cakevorm en dus ook een nogal laag, plat brood, maar de kleine sneetjes die ik er van heb gesneden hebben ook wel weer iets. Alsof het een soort hartige gebakjes zijn.
Ga het vaker doen, tnx!
Leuk om te horen dat het je goed gesmaakt heeft Marnix! Bij mij bleef het brood ook wel plat, maar dat was ook mijn idee; echt als een borrelhapje, eventueel nog met wat groene tapenade erop. Enjoy en graag gedaan 🙂
Ik heb het brood vandaag gebakken, maar heb het amandelmeel vervangen door een mix van tapioca-, rijst-, boekweit-, en maismeel en er cranberry’s en gedroogde abrikozen bij gedaan, was erg lekker!!
Lijkt me heerlijk!
Hoe lang zou zo’n een brood goed blijven?
kan je de appelcider vervangen door bijv sinaasappelsap (vers) of citroensap??
Hallo,
Ik lees over jouw glutenvrijbrood.
Is speltmeel ook glutenvrij? Wil daar namelijk graag brood van maken.
Vast bedankt voor je teactie.
Speltmeel is niet glutenvrij! Maar wel geschikt om brood mee te maken
Leuke en gezellige website met prachtige foto’s! Goed dat je over gezonde voeding blogt en je maakt mooie recepten. Ik probeer ook minder vet en zoet in de recepten te gebruiken.
Ik heb het brood nu voor het eerst in de oven staan, ben er erg benieuwd naar. Als mijn buikklachten al eens weg gaan van glutenvrij eten, dan zou ik al heeel blij zijn.
Bij de ingrediënten staat ook lijnzaad, jammer dat je er niet even bij zet of het gemalen moet zijn of niet én je vergeet het in het recept er bij te doen O.o
Amandelmeel is duur en bevat dubbel zoveel calorieën als standaard broodbloem. Goed in cake of gebak, als occasioneel dessertje of tussendoortje, niet voor dagelijks gebruik in de plaats van brood. Ik gebruik als basis een glutenvrije bloem met maïs- en aardappelzetmeel en voeg tot poeder gemalen lijnzaadpoeder toe (eivervanger) en een deel kookdeeg (glutenvrije bloem in water die je op het vuur indikt tot een glazige gel – voor 2 broden 50 g bloem + 2,4 dl water) om het eindresultaat elastisch en vochtig te houden. Dit maakt de toevoeging van amandelbloem overbodig. Googel eens op ‘Japans melkbrood’ voor wat meer uitleg bij deze manier van werken. In gewoon brood vervang ik de sojamelk door water en de eieren door 25 g lijnzaadpoeder en 75 g water.
Ik ben op zoek naar glutenvrij lijnzaad maar kan het nergens vinden. Welk merk gebruik jij en waar kun je het kopen? En hoe kun je lijnzaad het beste zelf malen? Alvast bedankt!
Net vers gebakken en nu op mijn bord. Heerlijk!!!
Hoi,
Kan je dit brood invriezen?
Dat zou je echt moeten proberen. Ik denk het eigenlijk wel!