Dit gehaktbrood is eigenlijk bij toeval ontstaan. Ik had alles in huis om kiphamburgers te gaan maken, maar tijdens het mengen van het gehakt met de spinazie en het deeg, bleef het mengsel zo plakkerig, dat ik er geen gehaktballen van gedraaid kreeg…. Uit nood pakte ik toen maar het bakblik en een stuk bakpapier om een gehaktbrood te gaan maken. Het is uiteindelijk zo goed geslaagd dat ik het recept graag met jullie deel.
Ik eet de laatste tijd steeds minder vlees. Ik heb er minder behoefte aan doordat ik mijn eetpatroon heb aangepast en er steeds vaker geen trek in heb. Ik kies soms voor een vegetarische variant, zoals een vleesvervanger. Soms eet ik gewoonweg geen vlees, maar daar is de rest van het gezin het nog niet helemaal mee eens…. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar variatie op het rode vlees dat hier veel gegeten werd. Te veel rood vlees is namelijk niet goed voor je, liever niet meer dan 500 gram per week. Dat is per dag zo’n 70 gram en dat is het broodbeleg en het vlees bij het avondeten bij elkaar opgeteld. In rood vlees zit het component heemijzer, dat stimuleert de vorming van schadelijke verbindingen en zou daarom darmverstoringen bevorderen. Een uitzondering geldt voor wit vlees, gevogelte (kip of kalkoen).
Ik ging dus aan de slag met kipgehakt. Om zo kiphamburgers te maken…. Niet gelukt, maar het gehaktbrood van kipgehakt was echt verrukkelijk!
Ingrediënten gehaktbrood van kipgehakt met spinazie:
- 300 gram kipgehakt
- 100 gram spinazie
- 1 ei
- 3 flinke el boekweitmeel
- 1 teen knoflook
- 2 tl tijm
- snuf peper
Nodig; keukenmachine, mengkom, bakblik, bakpapier
Bereiden; Hak de spinazie in de keukenmachine fijn. Doe het gehakt in de mengkom, voeg de geperste knoflook, tijm en peper toe. Kneed de kruiden door het gehakt. Voeg nu de spinazie toe en meng goed door het gehakt. Doe het ei in de kom en voeg daarna het boekweitmeel toe. Maak het geheel tot 1 bal gehaktmengsel. Bekleed het bakblik met bakpapier en ‘giet’ het mengsel in het bakblik. Het klopt dat het mengsel heel plakkerig is…. Zorg dat het gehaktbrood overal dezelfde dikte heeft.
Laat het gehaktbrood in een voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur gaar worden. Oven op 150 graden.
Tip: dit gehaktbrood is ook heerlijk om koud op brood te eten!
Tip: voeg eventueel naar smaak meer spinazie of andere groenten toe.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
24 reacties
zou het ook met diepvriesspinazie kunnen ??
gelukkig toch gelukt een reactie te plaatsen
Bedankt voor het recept het lijkt me lekker
Diepvries spinazie is veel vochtiger dan verse spinazie. Als je diepvries spinazie wilt gebruiken, zou ik de spinazie eerst helemaal laten ontdooien. Het best in een zeef of vergiet, zodat het vocht weg kan lekken. Daarna nog even goed droogdeppen met wat keukenpapier.
Laat je weten hoe het smaakte?!
O daar is ie!!! Dat ziet er inderdaad superlekkker uit Reny! Ga het misschien vanavond wel maken!
Laat je weten hoe je het vond? 😀
Was erg lekker en ik heb er net een foto van gemaakt. Online op 1 februari… 😉
Leuk Simone! 😀 Benieuwd naar jouw foto, vast weer prachtig 😀
Oeeee lijkt me heerlijk 🙂
Pingback: De budget challenge - rond komen met € 1,50 per persoon - simoneskitchen.nl
Pingback: The budget challenge - eating dinner for 1,50 per person - simoneskitchen.nl
Ziet er heerlijk uit maar kan het ook met spelt of amandelmeel?
Ik gebruik boekweitmeel zodat het glutenvrij is. Wanneer je speltmeel gebruikt is het niet meer glutenvrij. Amandelmeel heeft een andere structuur, maar is wel glutenvrij. Probeer het gewoon eens met een ander meel, creativiteit kan soms zoveel lekkers opleveren!
Ik probeer het met speltmeel. Dank je wel weer voor het geweldige recept.
Graag gedaan! Enjoy!
Ziet er heerlijk uit, maar kipgehakt….. koop je dat in de winkel? Kan je dat ook zelf maken, bv. door het te koken en fijn te maken?
Welke maat bakblik moet je ongeveer hebben?
Mijn bakblik is 25 cm maar die zit niet vol! Iets kleiner zou dus ook kunnen.
Thanks
Gemaakt met speltmeel, was heerlijk. Nog bedankt voor het recept.
Ziet er goed uit! Wat eet jij nog naast dit brood bij het avondeten?
Hoi Reni
ik heb een tip om van onhandelbaar kippengehakt toch balletjes te draaien. Ik las het ooit in een foodblog en het werkt! gewoon je handen onder de kraan houden en draaien maar, telkens weer met natte handen je balletjes vormen.
Lijkt me super lekker! Hoelang kun je dit bewaren?
Ik heb dit recept exact gevolgd, maar vind het resultaat tegenvallen.
Flauwe hap en bleef erg plat.
Ik ben uitgegaan van ongekruid gehakt, was dat mijn fout?
Wat een verrukkelijk recept, en ook nog eens gezond. Ik heb iets meer spinazie toegevoegd, 130gram.
Ik heb het al een keer gemaakt, smaakte goed! Zou je de helft ook kunnen invriezen en later weer opwarmen?