Het is weer tijd voor de maandelijkse receptenruil! Op Facebook ben ik lid van een healthy foodbloggers groep, een groep met bloggers die allemaal met elkaar gemeen hebben dat ze met veel passie over gezonde, pure en natuurlijke voeding bloggen. Elke maand wordt er een receptenruil georganiseerd. Het idee daarvan is dat je een recept van een ander blog maakt en daar op je eigen blog over schrijft. Super leuk, zo leer je andere healthy blogs kennen en zo doe ik enorm veel inspiratie op! Ik doe deze maand ook weer mee aan de receptenruil en koos er voor om deze gehaktballetjes met groenten te maken.
Deze maand mocht ik een recept uitkiezen op de blog van Candy; Candy in Wonderland. Haar blog is gebaseerd op het Paleo principe, en je kunt er echt enorm veel recepten vinden! Net als elke maand had ik dus weer een ‘keuzeprobleempje’, want als mij zoveel recepten worden aangeboden, dan weet ik het vaak niet meer…. Even praktisch denken; wat wordt hier veel gegeten en waar maak ik mijn gezin blij mee? Als zoekend kwam ik het recept voor meatmuffins tegen en daar werd ik enthousiast van. Want wat Candy echt super leuk verzonnen heeft, is dat je in gehaktballetjes natuurlijk ook prima groenten kunt ‘verstoppen’. Candy blogt zowel in het Engels als in het Nederlands, dus voor deze receptenruil ben ik zo vrij geweest om haar meatmuffins te vertalen naar gehaktballetjes.
Kinderen en groenten…. Ik kan niet zeggen dat die combinatie hier altijd vlekkeloos loopt. Vooral mijn jongste dochter leeft het liefst op een dieet van boterhammen met pindakaas en tussendoor een banaan. Het is nog wel eens een uitdaging om haar wat anders te laten eten en daarom probeer ik altijd creatief te zijn met groenten. Ik geef mijn dochters bijvoorbeeld regelmatig een groene smoothie bij het ontbijt, en groenten verwerken in de gehaktballetjes klonk mij dus ook als een goed idee. Al zijn deze hoeveelheden groenten nou niet waar ze groot en sterk van worden, het is in elk geval iets…. En een goed idee was het, want allebei de meiden, en wij ook, vonden dit een heerlijke variant op onze eigen ‘bal’. Ik heb niet veel aangepast aan het originele recept, maar gebruikte wel wat minder vlees en deed er toch een eitje en wat boekweitmeel doorheen. Voor bij de avondmaaltijd is bij ons 300 gram gehakt meer dan voldoende (ga uit van 75 tot max. 100 gram per volwassene), maar wil je ze ook invriezen om mee te nemen als lunch dan kun je natuurlijk meer gehakt gebruiken.
Gehaktballetjes met groenten:
Ingrediënten:
- 300 gr rundergehakt (liefst grasgevoerd)
- 1/2 paprika, fijngehakt
- 1 ui, fijngehakt
- 1 – 2 wortelen, fijngehakt
- 1 – 2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
- 1 ei
- 2 el boekweitmeel
- zeezout en zwarte peper, naar smaak
- kokosolie om in te bakken
Nodig: koekenpan, mengkom, bakplaat, bakpapier, oven
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de paprika, ui, wortels en knoflook erg fijn. Fruit de groenten in wat kokosolie even aan, laat ze rustig een minuut of 10 zachtjes stoven, tot de uien glazig zien. Laat even afkoelen. Doe het gehakt in de mengkom, voeg een ei en het boekweitmeel toe. Kruid het gehakt met wat zeezout en peper (en welke andere kruiden je nog lekker vindt!) en voeg de groenten toe. Kneed het gehaktmengsel goed en zorg dat alle ingrediënten gemengd zijn. Maak nu kleine balletjes (ter grootte van een abrikoos. Candy gebruikte de ijsbolletjes schep, ook een goed idee!) en leg ze op de met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar.
Aan deze gezonde receptenruil doen nog meer healthy foodbloggers mee! Neem ook eens een kijkje op Leef Bewust Gezond, Dayenne’s Foodblog, Jouw Fabriek, Oerspronkelijk, Barbara Eet, De Voedzame Keuken, Eet Paleo, Kinderen kunnen prima anders eten, Ge-zonder, Natuurlijk Resi, Oerkracht Voedingsadvies, Paleo made simple, Purefoodcoaching, Puur en lekker leven Cave a Eva, Proeven met Liefde, Getrouwd met Kinderen, Mijn Paleo Keuken, Kiwi enzo, Personal Foodcoaching en Pure Homemade.
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
1 reactie
mmmm ziet er lekker uit!