Zeg je Kerst, dan zeg je gezelligheid en lekker eten. Ja toch? Lekker samen zijn met de liefste mensen om je heen, kaarsjes aan, hapjes erbij. Zo is Kerst voor mij en dit jaar ga ik dat dan ook precies zo doen! Nog voordat we aan het kerstdiner gaan, zet ik graag wat kleine hapjes op tafel. Niet te veel, maar genoeg om de eetlust aan te wakkeren. Deze makreel rilette serveer ik op een toastje, maar je kunt er ook een amuse hapje van maken door dit op een lepeltje te presenteren. Het is een heerlijk fris smeerseltje waar je alle kanten mee op kunt! Enne, omdat ik ook dit jaar weer voor een stressvrije Kerst ga is deze makreel rilette natuurlijk van tevoren al klaar te maken!
Het is natuurlijk 1 groot cliché, maar wat is het jaar voorbij gevlogen! En wat vind ik het altijd heerlijk als de feestdagen weer zijn aangebroken! Na de drukte rondom Senna’s verjaardag en de Sint gaan we nu echt richting het einde van het jaar. Tijd om terug te blikken, tijd om gezellig bij elkaar te komen en tijd om vooral flink te genieten van lekker eten!
Dit jaar schuiven wij op Eerste Kerstdag weer bij mijn ouders aan. Of nou ja, aanschuiven, we zorgen wel allemaal voor een onderdeel van het kerstdiner. Dit jaar wordt er ook echt weer eens gekookt, nadat we jarenlang gourmet hebben gedaan. Omdat het natuurlijk wel gezellig is om even te borrelen met wat hapjes, maar we niet al met volle buiken aan tafel willen gaan, zet ik een klein hapje van makreel rilette op toast neer.
Makreel rilette op toast
Amuse hapje voor 4 – 6 personen:
- 200 gr gerookte makreel (filet)
- 1/2 citroen
- 3 el Griekse yoghurt
- 1 tl mosterd
- 2 el kappertjes
- 10 sprietjes verse bieslook
- peper
- zout
Nodig; schaaltje, scherp mes, vork
Bereiden: Gebruik een vork om de makreel filet te pluizen. Haal de vis los van de graat en zorg voor fijne stukjes. Doe de makreel in de schaal.
Pers het sap van 1/2 citroen uit bij de makreel. Vang pitjes op met je hand.
Voeg de yoghurt en mosterd bij de makreel. Snij de bieslook fijn en doe deze samen met de kappertjes bij de makreel.
Breng de makreel rilette op smaak met wat peper en indien gewenst wat zout. Roer alle ingrediënten door elkaar en zorg voor een smeuïg smeerseltje. Voeg eventueel wat extra yoghurt toe als de rilette nog wat romiger mag.
Serveer de makreel rilette op een toastje of op een lepeltje als amuse hapje.
Ga je aan de slag met dit recept voor makreel rilette op toast? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s: Cooked by Renkse