Bobotie, een traditioneel recept uit Zuid Afrika voor een rijkgevulde ovenschotel met gehakt en heerlijke smaakmakers! Dit gerecht at ik voor het eerst in Zuid Afrika – dat is heel lang geleden! – en maak ik sindsdien regelmatig klaar. Ultiem comfort food als je het mij vraagt, ik was dan ook verbaasd dat ik het recept nog niet met je had gedeeld. Daar ga ik vandaag verandering in brengen….
Dit recept voor Zuid Afrikaanse Bobotie ken je misschien uit de reeks van Wereldgerechten. Je weet wel, van die kant-en-klare maaltijd mixen waar je alleen nog wat gehakt aan toe hoeft te voegen… Maar, die heb je voor dit heerlijke traditionele gerecht niet nodig hoor! Laat je zeker niet weerhouden door de ingrediëntenlijst, het meeste heb je vast al in de voorraadkast. Ik serveer deze bobotie met gekruide rijst en sperzieboontjes. Smullen!
Zuid Afrikaanse Bobotie
Zuid Afrika. Wat een prachtig en fascinerend land is dat… Ik reisde er 15 jaar geleden doorheen en ik kan me nog zo de schoonheid van de natuur voor me halen, de prachtige vergezichten, de warmte van de mensen, de vrolijkheid en gastvrijheid, de mooie safari die we maakten. En het eten…. een traditionele Afrikaanse keuken met de bobotie die me het meest is bijgebleven!
Bobotie… een rijkgevulde ovenschotel met gehakt en heerlijke kruiden…. Kerrie, kurkuma, komijn, kaneel… Je kunt je al helemaal voorstellen dat deze smaakmakers het gehakt een intens rijke smaak geven… Maar er is meer! Want bobotie is niet zomaar gekruid gehakt, nee, het is een ovenschaal vol met lekkers! Met rijst die je kookt in een beetje kurkuma en met nog sperzieboontjes erbij is dit een ultieme herfstmaaltijd.
Bobotie recept
Aan dit recept voor bobotie met gehakt voeg ik nog een appel, rozijnen en abrikozenjam toe. En nou ben ik normaal niet zo’n grote fan van warm fruit in mijn avondmaaltijden, maar in dit gerecht hóórt dit toch echt… Ik ben destijds op zoek gegaan naar een traditioneel bobotie recept en de zoetige smaken van het fruit geven echt die typische touch aan dit gerecht!
Bij deze bobotie serveer ik gekruide rijst. Gewone zilvervliesrijst waar je kurkuma en een stokje kaneel aan toevoegt tijdens het koken. Daar krijg je een heerlijke kruidige rijst van die je keer op keer wilt blijven maken. Natuurlijk wil je ook nog groenten op tafel zetten en ik vind het lekker om sperzieboontjes bij de bobotie te serveren. Deze Afrikaanse ovenschotel met gehakt is zo echt een allemansvriend, mijn meiden smullen hiervan!
Meer wereldgerechten recepten:
Ben je enthousiast geworden over het koken zonder pakjes en zakjes en wil je meer wereldgerechten recepten uitproberen! Dat snáp ik! En gelukkig heb ik al heel wat lekkere recepten voor je uitgewerkt, ga lekker aan de slag met een van de volgende gerechten:
- Jambalaya met kip en chorizo
- Mexicaanse burrito’s met gehakt
- Indonesische nasi goreng
- Thaise kip Siam
- Chili con carne
- Kip Teriyaki met rijst
- Kip Tandoori met sperziebonen
- Mexicaanse enchilada’s met kip
- Italiaanse risotto met champignons
Nodig
- 2 Schaaltjes
Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 appel
- 75 gram rozijnen
- 4 eetlepels abrikozenjam
- 2 witte boterhammen (zonder korst)
- 150 ml melk
- 4 theelepels kerrie
- 4 theelepels kurkuma
- 2 theelepels komijn
- ½ theelepel kaneel
- ½ theelepel cayennepeper
- olie (om in te bakken)
- snuf zout
Voor het romige ei-mengsel
- 4 eieren
- 4 laurierblaadjes
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel komijn
- ½ theelepel oregano (gedroogd)
- snuf peper
- snuf zout
Bijgerechten:
- sperzieboontjes
- zilvervliesrijst
- 2 theelepels kurkuma
- 1 stokje kaneel
Bereiden
- Snij de korsten van de witte boterhammen en leg de boterhammen in een schaaltje. Schenk de melk erbij, zorg dat de boterhammen 'onder' staan en laat ze weken.
- Doe ook de rozijnen in een schaaltje met water en laat zo'n 10 minuten wellen.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Schil de appel en snij in fijne blokjes.
- Verwarm wat olie in een pan en fruit hier de ui in aan en bak de knoflook mee.
- Voeg het gehakt toe aan de pan en bak dit mooi goudbruin. Giet het vrijgekomen vocht af en voeg dan de appel en de abrikozenjam toe.
- Bestrooi het gehaktmengsel met de kerrie, kurkuma, komijn, kaneel en cayennepeper.
- Knijp ondertussen de witte boterhammen uit maar bewaar de melk. Voeg het brood toe aan het gehaktmengsel en roer goed door, zorg dat het brood is opgelost. Giet nu de rozijnen af en voeg ook toe aan de pan.
- Verwarm de oven op 180 graden en vet de randjes van de ovenschaal even in.
- Schep het gehaktmengsel in de ovenschaal en druk dit met de bolle kant van een lepel goed aan. Zorg dat het gehakt gelijkmatig over de ovenschaal is verdeeld en dat er geen 'gaatjes' meer in het mengsel zitten.
- Kluts in het schaaltje waar de melk nog in zit de 4 eieren en voeg de kruiden toe. Schenk het ei-mengsel voorzichtig over het gehakt en leg hier de laurierblaadjes in. Schuif dan de Zuid Afrikaanse bobotie voor 20 - 25 minuten in de warme oven.
- Kook intussen de rijst met in de pan een beetje kurkuma en een kaneelstokje. Daar krijg je heerlijke kruidige rijst van. Deze bobotie is lekker met sperzieboontjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Zuid-Afrikaanse bobotie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
1 reactie
Waar is het recept?