Zoetzure rode ui, ook wel bekend als pickled onions of ingelegde rode ui, is een heerlijke en veelzijdige toevoeging aan heel veel gerechten. Van salades en luxe belegde broodjes tot Mexicaanse gerechten, vlees- en visrecepten, en borrelplanken – zoetzure rode ui voegt net even die verfrissende en pittige twist toe. Zelf zoetzure rode ui maken is heel eenvoudig, ik deel mijn makkelijke recept met je!
Zoetzure rode ui is een ingelegde variant van gewone rode ui. Door het inleggen krijgt de ui een heerlijke zoetzure smaak, die perfect is voor om net even die extra touch te geven aan verschillende gerechten. Bij het inleggen van de ui, ook wel bekend als pickling, houdt de ui wel die knapperige bite, terwijl het tegelijkertijd een unieke smaak toevoegt. Zo geef je net even dat beetje extra aan jouw gerecht!
Zoetzure rode ui
Het maken van dit heerlijke en makkelijke bijgerechtje is eigenlijk geen recept te noemen. Zo ontzettend makkelijk is het om zoetzure ui klaar te maken. Ik gebruik een combinatie van azijn, water en iets zoets – suiker, maar honing kan ook – en voeg daar nog wat smaakmakers aan toe.
Op die manier kun je heel veel groenten inleggen, zo maakte ik al eens eerder zoetzure komkommer en zoetzure wortel. Deze ingelegde groenten gaan heel goed samen met Aziatische gerechten en ik heb standaard een potje zoetzure groenten in mijn koelkast staan. Deze zoetzure uien gaan weer heel lekker samen met Mexicaanse gerechten en zijn ook een heerlijke toevoeging aan elke salade.
Ingelegde rode ui maken
Om ingelegde rode ui te maken, heb je een goed scherp mes of een mandoline nodig. Zodat de rode uien echt in flinterdunne ringetjes gesneden kunnen worden. Doordat je de uien inlegt in het mengsel van azijn, water en suiker krijgen ze intens veel smaak. En behouden ze hun knapperige bite.
Hou je nou niet zo van rauwe rode ui, dan kun je de ringetjes ui heel even kort blancheren voordat je ze in de weckpot stopt. Dat haalt dan net dat scherpe randje eraf. Verder voeg ik aan mijn pickled onions nog graag wat extra smaak toe door knoflook, laurier en chilivlokken toe te voegen. De uien kun je in een half uurtje klaar maken, maar voor echt lekker veel smaak zou ik ze een avond van tevoren al bereiden.
Zoetzure rode ui bij:
- Taco salade met gehakt, mais en zwarte bonen
- Mexicaanse burrito met kip
- Chili con carne
- Falafel van witte bonen
- Wraps met pulled champignons
Nodig
- Weckpot
Ingrediënten
- 3 rode uien
- 250 ml water
- 250 ml witte wijn azijn
- 2 tl suiker (of honing)
- 1 tl zout
- 1 teentje knoflook
- 2 blaadjes laurier
- 1 tl chilivlokken
Bereiden
- Schil de uien en snij deze in hele fijne ringen. Je kunt een mandoline gebruiken maar een scherp mes werkt ook prima.
- Zorg voor een schone - eventueel uitgekookte - grote weckpot.
- Schenk het water en de azijn in een steelpan en voeg de suiker en het zout toe. Breng zachtjes aan de kook en roer door tot de suiker gesmolten is.
- Maak de knoflook schoon.
- Doe de uienringen in de weckpot en voeg hier de knoflook, laurier en de chilivlokken aan toe.
- Schenk voorzichtig het warme azijnmengsel in de pot en zorg dat de uien onder 'water' staan.
- Zet de zoet zure rode ui nu minstens een half uurtje weg om de smaken te laten intrekken. Langer kan uiteraard ook, daar worden de uien alleen maar lekkerder van.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zoetzure rode ui? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.