Zoete aardappelschotel met spinazie en kip. Goh, heb je het een beetje door, er is een fase gaande hier…. Een fase die te maken heeft met zoete aardappels, en een fase die te maken heeft met makkelijk eten…
Keek ik ergens half oktober nog ontzettend uit naar de winter en de bijbehorende stevige maaltijden, vandaag was ik ineens helemaal klaar met de net-niet kou en het druilerige weer. Samen met Lise dook ik de stad in en kocht een voorjaarsjas, om mijn onvrede een beetje kracht bij te zetten. En ik besloot om ook maar weer eens wat frisser te gaan koken.
Zoete aardappelschotel met spinazie en kip
Geen zware gerechten, maar nog wel een receptje uit de oven. Als een soort compromis, net als de winter die dit jaar blijkbaar gesloten heeft. Deze zoete aardappelschotel met spinazie en kip zou zowel op koude als warme dagen prima op tafel kunnen!
Een super makkelijk recept waar het hele gezin van mee smult. Zoete aardappels zijn bij mijn meiden altijd goed, juist door het zoete. De kip breng ik op smaak met Oosterse smaakmakers. Je zou zelfs nog wat sambal kunnen toevoegen als je van iets meer pit houdt!
Ovenschotel met zoete aardappel, spinazie en kip
Het is natuurlijk nooit goed in Nederland, en wat dat betreft kan ik altijd wel lekker mee mopperen op het weer. Ik hou echt wel van de kou, doe mij maar sneeuw en ijs, maar dan wel graag als ik binnen zit bij een open haard en een kop warme glühwein erbij kan drinken.
Net zo goed ben ik dol op warmte, hitte zelfs, maar natuurlijk wel als ik zelf niet hoef te werken en de hele dag puffend op een ligbedje kan liggen. Het is dus nooit goed, en met dat in mijn achterhoofd, geniet ik gewoon van elke dag. Behalve als het regent, daar kan ik echt niet goed tegen.
Ovenschotel recepten
Maar noem mij raar, maar ik raak dus wel van slag van dit weer. Wat moeten we nou eten? Moet er nog winterse kost op de tafel – en blog – komen? Of gaan we langzaam aan weer richting wat frisser en lichter? Een ovenschotel is dan wat mij betreft altijd goed. Als ik het niet meer weet, wordt het eigenlijk altijd een ovenschotel.
Wel zo makkelijk, en je kunt er heel vaak allerlei left-overs in kwijt. En ook altijd ideaal voor doordeweekse dagen, want de schotel is zo klaar en de oven doet het laatste beetje. Kun je ondertussen nog even van de kou of warmte genieten….
Makkelijke ovenschotels
Er staan inmiddels dan ook al heel wat ovenschotel recepten op de blog. Ik ga er alle kanten mee op en blijf volop variëren. Meestal komen de ovenschotels in de winter op tafel, maar eigenlijk kunnen ze wat mij betreft het hele jaar door.
Zo vind ik bijvoorbeeld mijn Mexicaanse ovenschotel met gehakt het hele jaar rond prima smaken. Of mijn Italiaanse ovenschotel met krieltjes en worst, kan ook altijd. Een ovenschotel met boerenkool en pittig gehakt zet ik wel alleen in de winter op tafel. Zo zie je maar, ovenschotels kunnen altijd!
Ingrediënten
- 600 gram zoete aardappel
- 300 gram verse bladspinazie
- 150 gram kastanjechampignons
- 200 gram kipdijfilet
- 100 gram witte bonen (pot)
- 2 bollen mozzarella
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels ketjap
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel komijn
- 1,5 theelepel za'atar
- snuf peper
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappel en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Doe de aardappel in de kleine pan en breng met een beetje water aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten koken, de zoete aardappel mag beetgaar worden, niet door en door gaar.
- Maak in de tussentijd de champignons schoon en snij in plakken. Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon.
- Snij de kipdijfilet in blokjes.
- Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in. Bak dan de champignons mee en pers de knoflook erbij uit. Schep goed door, als de champignons beginnen te kleuren schep je het ui – champignon mengsel uit de pan en zet je dit even apart in een schaal.
- Voeg eventueel nog wat olie toe aan de pan en bak dan de kip rondom bruin. Voeg de ui en champignons weer toe en doe ketjap, nootmuskaat, komijn en peper erbij, laat even kort pruttelen.
- Giet nu de zoete aardappels af en zet ze apart. Vet de ovenschaal in met wat olie en schep de kip hier als eerste in. De pan waarin net de kip heeft gezeten kun je nu opnieuw gebruiken. Doe de spinazie hierin en laat slinken, blijf omscheppen. Voeg de zoete aardappel hier ook aan toe. Spoel de witte bonen even af onder de kraan, laat goed uitlekken in een vergiet en doe deze ook in de pan. Breng op smaak met 1 el za’ atar kruiden, of als je dit niet hebt met wat oregano en tijm.
- Schep het aardappel spinazie mengsel nu bovenop de kip met champignons. Snij de mozzarella in dunne plakken en leg deze op de zoete aardappelschotel met spinazie en kip, strooi hier nog wat za’atar over. Schuif nu nog voor ongeveer 20 minuten de voorverwarmde oven in, zodat een mooi bruin korstje ontstaat. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
21 reacties
Wat een lekkere schotel! Ik sla deze meteen even op voor vanavond, toevallig alles al in huis 🙂
De schotel staat nu in de oven en ruikt heerlijk! Dat wordt smullen!
Heerlijk. Vooral de geur al tijdens de voorbereiding! 🙂
Het was verrukkelijk. Mijn man houd niet van zoete aardappel en witte bonen, maar hij heeft zitten smullen. Absoluut voor herhaling vatbaar. 🙂
Kun je de zoete aardappel ook vervangen door iets anders?
Vanavond deze schotel gegeten. Het was heerlijk en voor herhaling vatbaar!
Super recept! Heerlijke ingrediënten en kruiden…alleen 10 minuten voorbereiding klopt helaas niet
De schotel was heeerlijk! Wat een smaaksensatie Heb italiaanse kruiden gebruikt waar de oregano en tijm doorheen zitten. Maar hoe kom je erbij dat het een snelle maaltijd is Dat viel wat tegen maar het resultaat maakte alles goed!
Lijkt me heerlijk! Misschien heb ik eroverheen gelezen, maar voor hoeveel personen is dit gerecht?
Eigenlijk zijn al mijn gerechten gebaseerd op mijn eigen gezin 😉 Dus 2 volwassenen en 2 kinderen. Tenzij het er anders bij staat.
Heb deze schotel gemaakt meteen ‘eigen ‘.variatie :had geen witte bonen dus zwarte bonen gedaan,en had ook geen mozzarella daar voor in de plaats stukje blauwe kaas en cottage cheese! Superlekker geworden!
Wow, super dat je zo jouw draai hebt gegeven aan dit gerecht! Word ik dan weer heel blij van en heerlijk dat je hebt zitten smullen!
Welke ketjap wordt er bedoeld in dit recept?
Lijkt ne allemaal lekker. Maar ik ben aan het lijnen en zou graag weten hoeveel calorieën in de recepten zitten.
Groetjes
Nou Net precies gemaakt zoals je recept maar vonden het 1 droge hap na 25 min was de mozerrla nog niet goed gesmolten waardoor de kip droog werd zoete aardappel overgaar. En had er al extra kruiden in gedaan maar vond er nog te weinig smaak aanzitten
Vanavond de schotel gemaakt, wauw wat is die heerlijk zeg, een genot om te te eten en de schotel ziet er okk zo mooi uit met het groen van de spinazie, oranje van de zoete aardappel en de gesmolten mozzarella er bovenop, super.
Vanavond ga ik het proberen, ziet er lekker en gezond uit. Snel maar beginnen met tellen want er staat bij de ingrediënten dat er 100 witte bonen in gaan XD.
Heerlijk! Het was makkelijk om te maken en ook zoonlief (14 maanden) heeft ervan gesmuld. Deze gaan we onthouden. Dankje voor het recept!
Heel graag gedaan! Leuk om te horen dat jullie zo hebben gesmuld van het gerecht!
Kunnen er ook kikkererwten in plaats van bonen?
Natuurlijk!