Ja, taartjes! Ik zou niet weten hoe ik dit heerlijke gerechtje anders moet omschrijven…. Een klein taartje op je bord, gevuld met zoete aardappel en nog meer lekkers. Gezond eten is een feestje met deze zoete aardappel taartjes met bladerdeeg. Ik wil nooit meer iemand horen zeggen dat gezond eten niet lekker is, dat maak je er tenslotte zelf van! Deze taartjes komen hier regelmatig op tafel en ook de little feed smullen ervan.
Hartige taart met zoete aardappel
Het idee is natuurlijk super simpel en de variaties zijn eindeloos, en daar hou ik altijd wel van. Zo kun je de vulling afstemmen op wat je nog in huis hebt, of op wat je er verder bij op tafel zet. En dit is éen van de gerechten waarbij mijn kinderen altijd graag helpen in de keuken, omdat het natuurlijk hartstikke leuk is om te knutselen met eten.
De basis voor deze taartjes is bladerdeeg. Ik gebruik wel altijd volkoren bladerdeeg, of ook wel eens spelt bladerdeeg. Je kunt natuurlijk ook zelf bladerdeeg maken (het recept daarvoor staat in mijn boek Natuurlijk Ontbijten!), maar dat is best veel werk… Wanneer ik bij de natuurwinkel ben, koop ik altijd een paar pakken bladerdeeg en die hou ik in de vriezer op voorraad.
Easy peasy bladerdeeg taart met zoete aardappel
De inspiratie voor deze taartjes vond ik trouwens in het boek Easy Peasy, een hartstikke leuk boek met heel veel makkelijke, voedzame, gezonde recepten voor de allerkleinsten. Ik heb begrepen dat er ook na de zomer een tweede boek verschijnt, met nog meer recepten en dan nu ook voor grotere kinderen. Ik hou het in de gaten! De zoete aardappel taartjes zijn by the way echt niet alleen voor de kleintjes, ik smul er zelf net zo hard van mee….
Deze taartjes eet ik met een frisse salade ernaast, dan is voor mij de maaltijd compleet. Ze vullen goed, dus ik ga meestal uit van 1 taartje per persoon. Is er nog over, dan neem ik dit de volgende dag (mee) als lunch. Want koud zijn ze net zo lekker.
Ingrediënten
- 4 plakken bladerdeeg (volkoren)
- 2 zoete aardappels
- 1 ui
- 10 groene olijven
- 50 gram feta
- verse bieslook
- peper
- zout
- 1 theelepel komijn
Bereiden
- Laat de plakken bladerdeeg even ontdooien zodat je er straks mee kunt werken. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappelen en kook (of beter: stoom!) ze beetgaar. Ze hoeven niet helemaal zacht te zijn, maar je moet ze wel kunnen prakken. Zijn de aardappels klaar, dan giet je ze af en prak je ze met een vork tot een grove puree. Doe de puree in een schaal.
- Snipper de ui en snij de olijven in plakjes. Voeg toe aan de puree, samen met de peper, het zout en de komijn. Schep goed door.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg hierop en schep nu in het midden van elke plak een flinke schep zoete aardappel puree.
- Brokkel de fèta en bestrooi de taartjes hiermee. Vouw nu de punten van de vellen bladerdeeg naar binnen toe.
- Schuif de zoete aardappel taartjes de oven in en bak ze in 20 – 25 minuten goudbruin. Knip als laatste nog wat bieslook over de taartjes, enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Wil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram