Yes, weekend! Tijd voor een makkelijke maaltijd, en lekker comfort food. Vooral aan dat laatste heb ik in deze koude dagen heel veel behoefte! Want wat is het fris zeg…. Afgelopen week zette ik overdag de open haard aan omdat ik het zo koud vond in huis. En dat het buiten de hele dag door grijs en grauw is, maakt ook dat ik het liefst met een dekentje op de bank wil kruipen. Met een schaal vol van deze zoete aardappel nacho ovenschotel, die ik zo in mijn eentje weg zou kunnen lepelen….
Heb ik trouwens niet gedaan hoor! Ik heb netjes gedeeld! Maar ik moest natuurlijk wel even proeven of deze schaal vol lekkers echt zo fingerlicking good was als dat ie eruit zag. Dus snoepte ik na het maken van de foto’s alvast wat van de nacho’s uit de schaal en schepte ik wat van de zoete aardappels in mijn mond. Kijk, dit was dus precies waar ik naar op zoek was voor een weekendmaaltijd. Fastfood, comfort food, feel good food, food that makes me happy… Alles in 1 schaal!
Voor dit recept gebruikte ik trouwens nachochips. En geen tortillachips. Beetje stom van mij, ik had niet goed opgelet bij het boodschappen doen. De eerste keer in de winkel was ik de chips helemaal vergeten, terwijl dat dus eigenlijk mijn belangrijkste ingrediënt was. Toen ik alle boodschappen in mijn auto had gezet, moest ik nog een keer naar binnen. Ik schoot de winkel door, griste een zak chips uit het schap, las nog snel even de ingrediëntenlijst door – check; slechts 3 ingrediënten – en haaste me naar de kassa. Pas thuis zag ik dat ik geen tortillachips had, zoals mijn bedoeling was, maar nachochips. Ach ja, maakt niet uit, de smaak is het zelfde!
Zoete aardappel nacho ovenschotel
Voor 4 personen:
- 2 zoete aardappels
- 100 gr tortilla/nacho chips
- 200 gr kipfilet
- 1 potje zwarte bonen (130 gr)
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 groene (jalapêno) peper
- 1/2 limoen
- 1 avocado
- 50 gr zure room
- 100 gr geraspte kaas (pittig, oud)
- 3 takjes verse koriander
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- 1/2 tl nootmuskaat
- peper
- zout
- olie om te bakken
Nodig;
koekenpan, vergiet, ovenschaal
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de zoete aardappels en snij in kleine blokjes, ongeveer 1 x 1 cm. Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Snij de peper open, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne ringen.
Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de peper toe en pers de knoflook uit boven de pan. Strooi 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl nootmuskaat, wat peper en een snuf zout uit over pan. Schep nu ook de zoete aardappel in de pan en bak zo’n 5 minuten mee.
Snij de kipfilet in stukjes en voeg ook toe aan de pan. Bak de kipfilet rondom bruin.
Giet de zwarte bonen in een vergiet en spoel ze af onder de kraan. Voeg toe aan de koekenpan en draai het vuur uit. Pers het sap van 1/2 limoen uit boven de pan en schep alles goed door.
Tijd om de zoete aardappel nacho schotel klaar te gaan maken voor de oven. Bedek de bodem van de ovenschaal met een laag nachochips. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is. Schep nu de zoete aardappel met kip en zwarte bonen op de nachochips.
Voor de bovenste laag smeer je elk chipje in met een laagje zure room. Leg de chips met de besmeerde kant op de zoete aardappel met kip. Maak een mooi dakje van de nachochips en strooi als laatste de geraspte kaas over de schaal.
Schuif de zoete aardappel nacho ovenschotel voor 20 – 25 minuten in de oven. Controleer of de zoete aardappel gaar is door er met een vork in te prikken. Maak de nacho schotel af met nog wat zure room, stukjes avocado en wat verse koriander. Enjoy!
Ga je aan de slag met dit recept voor zoete aardappel nacho ovenschotel? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest