Zoete aardappel linzenburgers…. Sinds mijn laatste experiment met vegetarische burgers ben ik er niet heel actief meer mee geweest… Het idee om meer burgers te gaan maken was een beetje naar de achtergrond geschoven, vooral ook omdat een dagelijks stukje vlees hier nog steeds wel erg gewaardeerd wordt… De wortel kikkererwtenburgers waren wel écht een topper, dus ik vond dat ik daar toch echt een vervolg aan moest geven.
Het staat namelijk wel al heel lang op mijn to do lijstje, maar dat is dan zo’n projectje dat ik steeds maar doorschuif omdat ik met andere dingen bezig ben…. Toen ik mijn blog nog eens terug las, schoten mij ineens die linzenburgers die ik op Bali at weer te binnen. So good…. dus linzenburgers moesten het worden! Ik besloot mijn voorraadkast nog even te checken en zo kwam ik op deze zoete aardappel linzenburgers.
Zoete aardappel linzen burgers
Voor mij hoeft het echt niet om elke dag vlees te eten, steeds vaker kies ik voor vegetarisch. Misschien een beetje suf van mij, maar ik dacht tot een paar jaar geleden dat vegetarisch eten ook gelijk stond aan saai eten… en dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn!
In de afgelopen jaren heb ik al heel wat keren heerlijk gegeten zonder dat er vlees in mijn gerecht zat. Zo at ik geweldige linzenburgers bij Manik Organic op Bali en heerlijke hartige muffins bij Café Pinson in Parijs. Maar ook thuis laat ik steeds vaker het vlees weg.
Toen ik een hapje nam van deze burger, was het eerste wat ik dacht: hee, dat smaakt echt bijna als vlees. Of niet naar vlees, maar deze zoete aardappel linzenburger heeft echt een bite en is heel smeuïg en stevig, net als een echte hamburger!
Dat het een lekkere smeuïge burger zou worden, wist ik al wel toen ik het mengsel voor de burger aan het maken was…. Het plakt namelijk best wel een beetje, haha! Maar goed, het is toch het allerleukste om lekker met je handen de burgers te maken, dus dan maar vieze handen.
Ingrediënten
- 2 zoete aardappelen (medium)
- 200 gram linzen (pot)
- 1 ei (groot)
- 50 gram boekweitmeel
- 2 theelepels kerriepoeder
- 2 theelepels komijn
- verse koriander (of peterselie)
- peper
- zout
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil de zoete aardappelen en snij in grove stukken. Doe de aardappelen in een pan met water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de zoete aardappelen in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af en laat goed afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de aardappelen in een schaal en prak goed fijn. Spoel de linzen af in een vergiet, laat goed uitlekken en dep even droog. Voeg de linzen toe aan de zoete aardappelen en doe hier nu ook het ei, de boekweitmeel en de kruiden bij. De koriander kun je naar smaak toevoegen en als je er niet van houdt, dan kun je dit vervangen door peterselie.
- Kneed nu alles door elkaar. Ik zei het toch…plakhanden! Is je mengsel echt nog te nat, dan kun je nog wat meel toevoegen.
- Doe wat olie in een koekenpan en gebruik een grote (opschep)lepel om bolletjes van het mengsel in de pan te leggen. Laat eerst de onderkant in circa 2 minuten goudbruin bakken en draai dan de zoete aardappel linzenburgers om. Druk ze nu even voorzichtig aan, zodat het platte burgers worden.
- Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier. Schep de burgers op het bakpapier en schuif ze voor 15 minuten de oven in. Keer halverwege even om.
- Ik maakte een broodje klaar met wat babyspinazie, rode uien en ketchup. Maar deze burgers smaken ook prima met lekker veel groenten on the side.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappel linzen burgers? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
10 reacties
Ziet er geweldig uit!
Mmhm die ga ik zeker weten ook maken..combi van zoete aardappel en komijn vind ik sowieso heerlijk dus dat moet goed komen ;-)..ik heb trouwens hier al een receptje liggen met de variant rode biet i.p.v. Zoete aardappel en dille i.p.v. kerrie/komijn. Ook de moeite!
Lijkt me heerlijk. Wat voor linzen gebruik jij voor dit recept? Geweekt of niet, rode of groene (ivm andere gaartijd)? Moet ik als ik andere dan rode linzen gebruik deze even voorkoken, want volgens mij worden de meeste soorten droge linzen met een kwartiertje in de oven niet gaar?
Hi! Sorry voor de onduidelijkheid, ik gebruik linzen uit een pot. Als je droge linzen wilt gebruiken dan zul je ze dus eerst moeten weken en koken. En dan pas verwerken in de burgers! 🙂
Okido, dank je wel voor je antwoord! Ik meende al zoiets uit het recept op te maken, maar fijn even zeker te weten, want ik gebruik alleen maar gedroogde…
Wat een onwijs leuk recept dit! Ik heb weleens burgers gemaakt met zoete aardappel, maar nog nooit met linzen. Lijkt me lekker! Die ga ik een keertje uitproberen. Dankjewel voor het recept! 🙂
Kun je ze invriezen? xxx
Ik denk dat ze dan te nat uit de vriezer komen, maar probeer het eens! 🙂
2 zoete aardappels = ???? g.
sommige zijn bijna 400 g per stuk, andere maar 150 gram.
hoe veel heb je nodig?
Oh, die ervaring heb ik niet, mijn zoete aardappels zijn altijd redelijk gelijk qua grootte. Ik heb zo’n 300 gr in totaal gebruikt.