Zoete aardappel friet uit de oven, dat is nog eens een gezonde en heerlijke snack! Het is weekend, en dat betekent bij ons meestal meer tijd om te koken en toch ook zin om te snacken. Het is al weer even geleden dat wij frietjes bij de snackbar haalden en dat is niet omdat ik het te ongezond vind hoor, nee dat is omdat ik deze zoete aardappel friet uit de oven eigenlijk net zo lekker vind!
Waarom zoete aardappel friet?
De zoete aardappel is een gezonde vervanger van de aardappel. Een zoete aardappel is een knol en kun je op veel manieren gebruiken. Je kunt er puree van maken, je kunt hem roosteren, grillen, koken of poffen, maar je kunt er ook lekkere frietjes van maken. En dat is wat wij dus regelmatig in het weekend doen.
Zoete aardappel friet gezond
Zoete aardappelen zitten boordevol voedingsstoffen:
1. Rijk aan vitaminen en mineralen: Zoete aardappelen bevatten veel vitamine A, wat goed is voor het immuunsysteem en de ogen. Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, B-vitaminen, kalium en magnesium.
2. Hoge vezelinhoud: De vezels in zoete aardappelen helpen bij de spijsvertering en bevorderen een gezonde darmwerking.
3. Antioxidanten: Zoete aardappelen bevatten antioxidanten zoals bètacaroteen, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Zoete aardappel friet uit de oven: bereidingstips
Het maken van zoete aardappel friet uit de oven is eenvoudig en een stuk gezonder dan gefrituurde frietjes. Hier zijn enkele tips voor het bereiden van de perfecte zoete aardappel friet:
1. Het voorbereiden van de aardappelen
– Snijden: Snij de aardappels in frieten door ze eerst in plakken en daarna in repen te snijden. Je hoeft de aardappels niet te schillen, wat tijd bespaart en extra vezels toevoegt.
– Weken: Vul een grote kom met koud water en leg de frieten een half uur in het water. Dit helpt om het overtollige zetmeel te verwijderen, waardoor de frieten knapperiger worden tijdens het bakken.
2. Het kruiden mengsel
– Kruiden: Besprenkel de frieten met olijfolie en voeg paprikapoeder, oregano en zout naar smaak toe. Je kunt ook variëren met kruiden zoals knoflookpoeder, komijn of rozemarijn voor extra smaak.
3. Het bakproces
– Bakken: Bak de zoete aardappel friet in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende ongeveer 40 minuten. Hussel de frieten halverwege de baktijd om, zodat alle kanten mooi bruin en knapperig worden.
Variatietips voor zoete aardappel friet
Wil je wat variatie aanbrengen in je zoete aardappel friet uit de oven? Probeer dan eens deze ideeën:
– Kaas en kruiden: Strooi wat geraspte Parmezaanse kaas en fijngehakte peterselie over de frieten zodra ze uit de oven komen.
– Pittige friet: Voeg een snufje cayennepeper of chilipoeder toe aan de kruidenmix voor een pittige kick.
– Zoete variatie: Bestrooi de frieten met een beetje kaneel en een drupje honing voor een zoete variant.
Tip: de frieten kun je natuurlijk heel goed eten met zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte ketchup.
Ingrediënten
- 2 zoete aardappels (medium)
- 1 el paprikapoeder
- 1 el oregano
- scheut olijfolie
- snuf zout
Bereiden
- Leg een vel bakpapier op de bakplaat en verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de aardappels in ‘frieten’ door ze eerst in plakken en daarna in repen te snijden. Je hoeft de aardappels niet te schillen! Vul de ovenschaal of grote kom met koud water en leg de frieten een half uur in het koude water.
- Dep de frieten droog en leg ze op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en de kruiden. Zout naar smaak toevoegen.
- Bak de zoete aardappel friet in ongeveer 40 minuten gaar. Hussel tussendoor de frieten om, zodat alle kanten bruin kunnen worden.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappel friet? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
11 reacties
Ziet er lekker uit, ik denk ook meteen aan zoete aardappelschijfjes. Op welke temperatuur stel je de oven in?
Aardappelschijfjes kan natuurlijk ook, je zou zo zelfs een soort chips kunnen maken. Lekker 😀 De oven op 180 – 200 graden, dan komt het goed.
Okay, dank voor je reactie. De kikkererwten met paprika in de oven heb ik vanmiddag gemaakt. 🙂
Mag ik vragen waarom je de frietjes een half uurtje in het water legt?
Zodat ze knapperiger worden!
ah! daarom lukte het bij mij nooit!
🙂 Ze worden nog steeds niet zo knapperig als frietjes van de snackbar, maar goed, die wil je dan ook niet (te vaak!)
Een half uur in (koud) water leggen… lijkt me niet zo goed, alle (of toch veel) vitaminen verdwijnen daarmee in het water en uit je groente. Ik heb ze liever in m’n buik 😀
Chips, heb ze een beetje verzopen in de olijfolie. Maar degene die knapperig waren geworden, waren echt heerlijk:D
hoe krijg je van mooie “ribbel” patatjes?
Kwestie van het juiste mes 🙂