Zoete aardappel andijvie stamppot. Ja, je ziet het goed, gewoon nog een recept met zoete aardappel deze week. Wat een feest hè! Door de kou van de afgelopen dagen kreeg ik ineens weer zo’n trek in stamppot…. Het is een andijvie stamppot met zoete aardappel en spekjes geworden. Andijviestamppot met een twist dus, want ik hou van stamppotten net even anders.
En krijg zin in warme chocolademelk, en in schaatsen, en in rode wijn bij het haardvuur. Volgens mij ben ik gewoon echt een winterkind – en dat klopt ook wel, want ik ben in februari geboren – en kom ik weer helemaal tot leven in dit seizoen. Stamppotten staan hier dan ook regelmatig op tafel en deze zoete aardappel stamppot met andijvie is een nieuwe favoriet!
Vooral de verwarmende maaltijden die ik in deze donkere maanden op tafel kan zetten maken mij erg gelukkig. Doe mij maar winterse kost, en van die krakend koude dagen. Deze zoete aardappel andijvie stamppot past er namelijk perfect bij!
Stamppot zoete aardappel met rauwe andijvie
Dat was vroeger trouwens wel anders, toen vond ik de winter de koudste en donkerste periode van het jaar. Dat is natuurlijk ook wel zo, maar ik kreeg in september al bijna last van een winterdip. En was altijd blij als het voorjaar weer in zicht was.
Natuurlijk sta ik nu ’s morgens ook wel zachtjes te vloeken als ik de autoruit moet krabben. Maar dat is ook een van de weinige nadelen aan de winter wat mij betreft.
Oh, en sneeuw… hoe gek het ook mag klinken, doe mij maar geen sneeuw in Nederland. Of nou ja, alleen op een vrije dag ofzo, dan blijft het ten minste lang mooi. Maar het liefst zoek ik de sneeuw gewoon op, in februari ga ik weer een weekje op wintersport.
Zoete aardappel andijvie stamppot
We gaan met de hele familie, zoals we dat elk jaar doen, en elke avond zorgt iemand voor het avondeten. Niet al te moeilijk, gewoon een goede stevige maaltijd, dat smaakt altijd wel na een dag in de buitenlucht. Stamppot is dan perfect, want zo makkelijk klaar te maken voor een grotere groep.
Maar ook thuis zet ik minstens 1 keer per week stamppot op tafel. Die bij mij trouwens nooit heel traditioneel is hoor, ik gooi er rustig ketjap of kerrie doorheen, heerlijk! Ook roerbak ik graag de groenten, zo worden ze net even wat knapperiger – bij boerenkool – of wat zachter, zoals bij deze andijvie. Zo geef ik aan elke stamppot mijn eigen twist en kan ik dus ook eindeloos variëren!
Ingrediënten
- 400 gram zoete aardappel
- 400 gram aardappel
- 400 gram andijvie
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram spekreepjes
- 50 ml melk
- 1 theelepel kerrie
- 1 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel komijn
- 1/2 theelepel nootmuskaat
- snuf peper
- snuf zout
- klont boter
Bereiden
- Schil de zoete aardappels én de gewone aardappels en snij ze in grove stukken. Doe ze in de grote pan, spoel even af en vul de pan dan met een flinke laag water. Zet de pan op het vuur, en kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar.
- Maak ondertussen de ui schoon en snij fijn, schil ook de knoflook. Doe de spekblokjes in de wokpan, hier hoeft verder geen olie of vet bij, dat komt vanzelf uit de spekjes. Zodra de spekblokjes beginnen te kleuren doe je de uien erbij, bak de ui glazig en pers de knoflook hierbij uit. Voeg nu de andijvie beetje bij beetje toe, samen met de kerrie, kurkuma, komijn, nootmuskaat en wat peper. Schep regelmatig om en laat de andijvie goed slinken.
- Giet de aardappels af, roer de melk en boter er door en stamp tot een puree. Voeg naar smaak wat zout toe – ik doe dat eigenlijk niet want de spekblokjes zijn ook al zout. Schep nu de andijvie met de spekblokjes door de puree en geniet van de zoete aardappel andijvie stamppot!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor zoete aardappel andijvie stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Ik ben niet zo gek op andijvie dus had mijn twijfels, maar als ik de ingrediëntenlijst zien klinkt het heel aantrekkelijk!
Ik hou ook niet zo van stamppot met rauwe andijvie, en daarom roerbak/wok ik de andijvie altijd even. Maakt het zoveel lekkerder 🙂
Zou je dit ook kunnen invriezen ?? Moet er alleen van eten
Ik heb het recept een beetje aangepast, zonder vlees en aardappelen, met paprika en champignons, als garnering een paar blokjes geitenkaas ….en ik vond het overheerlijk…
Het was heerlijk, komt hier zeker vaker op tafel.
Jeeej! Super leuk om dat te horen!!