Zelf verse pasta maken. Ik hou ervan! Natuurlijk heb ik daar ook niet altijd de tijd of het geduld voor en grijp ik voor een aantal dingen nog wel eens terug naar kant-en-klaar. Want hoe geweldig het ook klinkt om alles zelf vers te bereiden, helemaal haalbaar is dat in een druk gezin uiteindelijk niet. Maar zelf verse pasta maken heeft ook nog wel iets ontspannends. En het is echt wel veel lekkerder! Wist je dat je ook echt maar 2 ingrediënten nodig hebt om bijvoorbeeld zelf tagliatelle te maken? Dat is waarom ik zo van de Italiaanse keuken hou, puur en eenvoud en dan toch heerlijk eten….!
Afgelopen zomer zaten we weer bijna 3 weken in het heerlijke Italië. By far mijn favoriete vakantieland en dat heeft zeker met het eten te maken…. Ik vind het zo mooi hoe de Italianen eenvoudige ingrediënten kunnen combineren tot de lekkerste maaltijden. Zelfs een simpele pasta zit nog boordevol smaak. En dan is er soms alleen een beetje olijfolie, peper en wat Parmezaan aan toegevoegd. Te gek toch?!
Zelf pasta maken
Al een paar keer volgde ik een kookworkshop waarbij ik aan de slag ging met zelf verse pasta maken. Van tagliatelle tot ravioli, van tortellini tot aan de meest kunstzinnig gevouwen pastaschelpjes. Ik heb ze allemaal klaar gemaakt. En opgegeten. Dat natuurlijk ook! De laatste keer dat we in Italië waren, namen we zo’n extra grote pasta-roller mee, waarmee je het deeg voor de verse pasta nog makkelijker uit kan rollen. Een pasta-machine gebruiken zou natuurlijk ook kunnen, maar dat vinden ze in Italië nog maar een beetje raar geloof ik…
Verse pasta zet je eigenlijk super makkelijk zelf op tafel. En eerlijk is eerlijk, als je zelf verse pasta gaat maken, dan smaakt dat natuurlijk alleen nog maar beter! Slechts 2 ingrediënten heb je nodig en wel een beetje geduld. Maar je wordt beloond, dat kan ik je vertellen!
Nodig
- Schoon werkblad
- Vork
Ingrediënten
- 200 gram bloem Tipo 00
- 2 eieren
- extra bloem om te bestuiven
Bereiden
- Zoals gezegd bestaat verse pasta uit slechts 2 ingrediënten. Voor pasta zoals tagliatelle en ravioli gebruik je Tipo 00 bloem. Dit is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar! Kun je het niet vinden, dan kun je ook patentbloem gebruiken.
- Stort de bloem op een schoon werkblad en maak een kuiltje in het midden. Als een soort vulkaan, dus als een berg met een krater. Tik de eieren in het kuiltje van de bloem en zorg dat de eieren binnen het kuiltje blijven.
- Begin dan met een vork voorzichtig de eieren los te roeren en neem steeds van de bloem wat mee. Zorg er wel voor dat de krater niet door breekt en dat het ei dus in het midden van de bloem blijft.
- Blijf de bloem door het ei roeren totdat het deeg steviger begint te worden en niet meer uitloopt. Gebruik dan 1 schone hand om de rest van de bloem toe te voegen.
- Begin met kneden van het deeg voor de verse pasta. Strooi nog wat bloem op het werkblad en duw dan het pastadeeg met een vlakke hand goed plat. Vouw dubbel en duw weer plat. Dit mag best met een beetje kracht gebeuren, blijf het deeg uitdrukken en weer dubbelvouwen tot een bal.
- Blijf dit een aantal keren herhalen totdat het deeg een mooie gele kleur heeft gekregen en zacht en soepel aanvoelt. Het deeg hoort niet meer te plakken! Als dat toch zo is, dan voeg je nog iets bloem toe… Voor de lekkerste pasta kneed je het deeg zo’n 10 minuten.
- Leg een stuk huishoudfolie op het werkblad en verpak de bol pastadeeg hierin. Laat zo’n 15 minuten rusten.
- Maak in de tussentijd het werkblad schoon (niet met water!) en bestrooi opnieuw met wat bloem. Leg de bol pastadeeg in het midden van het werkblad en gebruik een deegroller of pastaroller om het deeg uit te rollen. Je kunt hier ook een pastamachine voor gebruiken.
- TIjdens het uitrollen is het belangrijk dat je het verse deeg regelmatig blijft draaien. Dit om ervoor te zorgen dat de verse pasta overal even dun wordt.
- Rol de het verse pastadeeg uit tot een dikte van ongeveer 1 mm. Dat is heel dun, je zou bijna door het deeg heen moeten kunnen kijken.
- Rol het verse pastadeeg dan losjes op, waarbij de beide buitenkanten eerst naar binnen vouwt, en dan weer vanuit de buitenkant naar binnen vouwt.
- Gebruik een scherp mes om dunne slierten te snijden van het verse pastadeeg. Ze mogen zo’n 3 tot 5 mm breed zijn.
- Rol de pastaslierten voorzichtig uit en leg ze op een schoon vel bakpapier. Laat zo even rusten totdat je ze gaat koken. Verse pasta is supersnel klaar, in zo’n 3 a 5 minuten is de pasta gaar. Serveer deze tagliatelle met traditionele Italiaanse pastasaus en lekker veel Parmezaanse kaas!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor zelf verse pasta maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube