Zelf tomatensoep maken met verse tomaten, ik doe dat dus regelmatig! Als ik ineens een heleboel tomaten in huis heb of als ik niet weet wat we moeten eten. Als ik wel weer behoefte heb aan veel groenten en vitamientjes. Of als ik vlak voor het weekend nog iets makkelijks wil maken bij het broodje dat wij tegenwoordig op vrijdagavond vaak eten. En ook als ik mijn oudste dochter blij wil maken, want mijn verse tomatensoep is echt haar lievelings! Met dit recept maak je zelf binnen een half uur een pan tomatensoep van verse tomaten. Heerlijk!
Zoveel redenen! Daarom staat er best vaak een pan met verse tomaten op het vuur, klaar om tot soep gemaakt te worden. Dit is echt een basis recept, maar daarom juist zo handig om met je te delen. Kun je zelf nog verder experimenteren! Er staan nog meer tomatensoep recepten op de blog, maar in de basis maak ik ze toch steeds redelijk volgens deze zelfde manier klaar!
Tomatensoep van verse tomaten
Voor iemand die niet van tomaten houdt, is dit misschien een beetje raar… Of nou ja, niet van tomaten houdt… ?! Ik heb zeker tomaten die ik wel erg lekker vind, maar zomaar een tomaat uit het vuistje eten zie je mij niet snel doen.
Zelf tomatensoep maken met verse tomaten daarentegen, heerlijk juist! En als ik dan aan de slag ga, doe ik het gelijk goed. Een grote pan op het vuur en gelijk voor meerdere dagen klaar maken. 1 portie gaat standaard de vriezer in, ideaal op drukke dagen!
Verse tomatensoep maken
Eigenlijk sinds de drukte rondom de verhuizing en verbouwing, ben ik op vrijdagavond een brood-dag gaan inlassen. Dat deden wij bij mijn ouders ook altijd al, 1 dag in de week wordt er niet gekookt en eten we brood als avondmaaltijd.
Maar dan wel net even specialer, bijvoorbeeld met zelfgemaakte hamburgers, of met pittige kip of gyros. En regelmatig dus ook met een kommetje soep. Prima om de week mee af te sluiten. Tomatensoep zelf maken is echt zo gepiept, binnen een half uur staat er verse tomatensoep op tafel!
Tomatensoep basis recept
Dit recept voor tomatensoep is een basis recept. Je kunt dit recept naar eigen smaak aanpassen en de soep zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Maar de basis is verse tomaten. Super simpel!
Wat dacht je bijvoorbeeld van een variant met witte bonen en prei? Of in de combinatie met geroosterde paprika? Ook lekker als je er wortels aan toevoegt. De Chinese variant is hier trouwens ook echt een favoriet in huis. Of deze Italiaanse tomatensoep met mascarpone, zijdezacht en zo lekker!
Welke tomaten voor tomatensoep?
Welke tomaten je voor de zelfgemaakte verse tomatensoep gebruikt, maakt eigenlijk niet heel erg veel uit. Wat ik vaak doe is een combinatie maken van verschillende soorten tomaten. Zo heb je natuurlijk de gewone tros-tomaat en die is echt al prima als basis om zelf tomatensoep te maken.
Maar om nog meer smaak aan de soep toe te voegen, is het ook lekker om bijvoorbeeld eens smaak-tomaten te gebruiken, zoals Roma tomaten, Tasty Tom tomaten of de wat stevigere vlees tomaten. De kleine kers tomaatjes zijn vaak lekker zoet en ook heerlijk voor in de soep!
Nodig
Ingrediënten
- 1 kilo verse smaakvolle tomaten
- 2 uien
- 1 kleine aardappel
- 3 teentjes knoflook
- 1 winterpeen
- 1 prei
- 1/4 witte kool
- 1 liter water
- 1 bouillonblokje groenten
- 250 gram rundergehaktballetjes
- verse peterselie
- peper
- zout
- olie om in te bakken
Bereiden
- Als kleine spoiler vooraf… als ik geen zin heb in veel snijwerk, kies ik voor dit recept ook wel voor voorgesneden soepgroenten in een zak. Zelf snijden kan natuurlijk ook, maar soms ga ik voor snel en makkelijk!
- Schil en snipper de uien. Maak de knoflook schoon. Snij de tomaten in kwarten en verwijder de witte harde stukjes. Schil de aardappel en snij in grove stukken.
- Schrap de peen en snij heel fijn. Maak de prei schoon en snij in fijne ringen. Verwijder het buitenste blad van de kool en snij daarna in dunne reepjes.
- Verwarm wat olie in de grote soeppan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak kort mee. Doe daarna de verse tomaten en de aardappel in de pan, schep goed om en laat zo’n 2 a 3 minuten zachtjes meebakken.
- Schenk 1 lt water in de pan en voeg het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat zo’n 15-20 minuten pruttelen.
- Gebruik de staafmixer om de tomaten en groenten tot een gladde soep te pureren. In dit recept heb ik niet eerst de tomaten ontveld. Wil je wel een gladde soep, dan kun je deze door de zeef halen.
- Zet de pan met tomatensoep weer op het vuur en voeg hier de fijngesneden wortel, prei en kool aan toe. Ook kunnen de rundergehaktballetjes nu in de pan. Breng de soep weer zachtjes aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken.
- Breng de verse tomatensoep op smaak met peper, zout en verse peterselie. Serveer met een broodje. Deze hoeveelheid is voor ons gezin voldoende om 2x van te eten.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor tomatensoep met verse tomaten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
20 reacties
Zo lekker en zo makkelijk! Net als tomatensaus, ik maak deze ook altijd zelf 🙂 dan zijn die kant-en-klaar pakken/potten toch veel minder lekker!
Wat een heerlijke recepten, ik ben direct al fan van jullie site
Op donderdag eten wij altijd brood. Tomatensoep uit een pak vind ik niet lekker maar deze soep die lijkt mij heerlijk en nu de tomaten goedkoop zijn ga ik ´m zeker snel maken. Dankjewel voor dit geweldige recept.
Ik heb het zojuist gemaakt, maar echt super makkelijk. Snijden en laten koken kost even tijd, maar het smaakt heerlijk!!!
Ik ga je recept uitproberen! Ik voeg zelf vaak kookroom toe aan de soep om het iets romig te maken en iets minder zurig (bij tomaten).
Net gemaakt echt een aanrader
Lekker vers ingrediënten en ook goed van smaak
Heb er zelf nog vermecelli er bij gedaan
Bent wel bezig met een lange voorberijding
Tomaten waren uit eigen tuin die in mijn soep zaten
Echt een heerlijke soep! Heb hem al 2x gemaakt. Dank!
Bedankt voor het recept. Ik heb hem inmiddels 2x gemaakt en het smaakte erg goed! Ook makkelijk om te maken.
Deze tomatensoep is mijn favoriete soep. Wordt regelmatig gemaakt en, ook ik houd van simpel en snel, ik gebruik ook een zakje soepgroenten!
Zeker, soms moet je het niet moeilijker maken dan nodig! Hier ook echt een favoriet, deze soep!
Wat voor tomaten kan ik het beste gebruiken? Ik had nu trostomaten gebruikt en de soep was wel lekker, maar proefde niet echt naar tomatensoep. Heb jij tips hiervoor?
Ik weet niet waar je precies woont, maar ik gebruik altijd de tomaten hier uit het Westland, die zijn heerlijk! Maar niet altijd bij de ‘gewone’ supermarkt te krijgen. De standaard tros-tomaat kan zeker, maar ik begrijp wat je bedoelt. Het is het net niet. Daarom ga ik in de supermarkt wel vaak voor van die ‘voorverpakte’ smaak-tomaten, bijv. roma tomaten.
De tomaten, uien en knoflook met wat italiaanse kruiden en olijfolie eerst in de oven zetten daarna in de pan met de staafmixer pureren en voor de rest jouw recept volgen, heeft t net nog een beetje extra.
Yes, dat is ook heerlijk en kan zeker ook! Dank je wel voor je toevoeging!
De soep was heerlijk.
De hoeveelheid calorieën per hoeveel is dat? Per 100 gram ?
Zo maak ik ook altijd mijn tomatensoep. Niets lekkerder dan zelf gemaakt.
Ik doe als de tomaten in de aanbieding zijn een flinke hoeveelheid in de vriezer.
Dank voor de heerlijke tomatensoep alles vers en een stokbroodje er bij lekker eten
Ik haal bij de (Westlandse) tuinder een paar echt rijpe soeptomaten, een paar minder rijpe vleestomaten, 1 licht oranje tomaat en een paar tros-/cherrytomaatjes.
Snij met een vlijmscherp koksmes de tomaten in dunne plakken en de tros-/cherrytomaatjes in kwarten.
Klein beetje water in een grote pan, tomaten erin en aan de kook brengen.
(niet roeren)
Half uurtje laten koken op laag vuur en daarna de rest van de ingrediënten erbij doen.
Pan daarna vullen met water, aan de kook brengen en op laag vuur nog een half uurtje laten koken/pruttelen.
(nog steeds niet roeren)
Daarna een kwart kopje koffiemelk of koffieroom toevoegen.
Dan goed roeren, bovenste laagje schuim met een keukenrol velletje verwijderen en eet smakelijk.
Yummm, klinkt ook echt top! Ik haal ook graag tomaten direct bij de tuinder!
@ MIND YOUR FEED
Loop bij een locatie van Schenkeveld de kas in en pluk zelf de tomaten die ik hebben wil.
(verser kan ik ze niet krijgen/kopen)
Maar weet jij (als Westlander) waarom ik die licht oranje tomaat erin doe?
(aurora, benito vleestomaat, chess cherrytomaat en als ze ze hebben 1, 2 pomedore punttomaat)
Heb ik toevallig kleine verse rode pepertjes, (geen groene, ook direct van de plant) dan versnipper ik 1 pepertje en doe die met de witte pitjes gelijk met de tomaten in de pan.
Wil ik een pan Chinese tomatensoep, dan snij ik een stengel of 3, 4 gekruide spaghetti (uit een pakje, te koop bij de COOP) in stukjes van 2, 3 cm en doe die ook gelijk met de tomaten in de pan.