Wij doen het bijna elke week… Of nou, ja, vooruit, elke 2 weken. Zelf pizza maken. Het is het ultieme comfortfood in het weekend, en de meiden zijn er ook dol op. Ik heb ook kinderen die het liefst voor de p’s gaan, pizza, patat en pannenkoeken zijn hier altijd favoriet. En ik vind dat prima, maar dan maken we het wel zelf. Want zelf pizza maken is helemaal niet zo lastig, je hebt even de tijd nodig om het deeg te laten rijzen, maar daarna eet je wel de lekkerste pizza ever. Dit recept mag dan ook absoluut niet ontbreken hier op de blog, en welk mooier moment is er om dit recept met je te delen dan op fastfood friday?
Om eerlijk te zijn heb ik getwijfeld of ik dit recept vandaag zou plaatsen…. Al meerdere keren heb je in mijn fotodagboeken en op mijn Instagram foto’s voorbij zien komen van homemade pizza en elke keer beloofde ik je het recept. Maar dat recept kwam niet. Reden? Ik wilde er mooie foto’s bij maken, zoals de andere foto’s van gerechten die op de blog staan. Maar elke keer was ik net te laat…. Stond de pizza al in de oven, was het licht niet meer goed en dacht ik sh*t, weer een kans gemist om foto’s te maken. Ik nam me steeds voor om de pizza dan op een doordeweekse dag overdag nog maar eens klaar te maken. Maar ik had zoveel andere lekkere recepten voor de blog in gedachten, dat het er steeds niet van kwam….
Het deed me eigenlijk vooral wel beseffen dat ik de lat voor mezelf best hoog leg. Want wat ik voor mijn blog op de foto zet, is natuurlijk niet altijd het bordje dat ik zelf eet. Ja soms wel hoor, maar 9 van de 10 keer gaat een gerecht daarna de pan weer in om opgewarmd te worden, en ziet het er echt niet zo fancy meer uit als op de foto. De foto’s die je bij dit blog ziet, zijn echt. Ze zijn precies zoals ik mijn pizza ook eet, gewoon op de bank, of op een snijplank en lekker makkelijk. Het zijn niet de foto’s die ik direct voor mijn blog zou gebruiken, want mevrouw de perfectionist vind ze niet goed genoeg…. Okee, dáág, mevrouwtje, dit recept is gewoon te lekker om nog langer voor je te houden!
Eigenlijk is het vooral Simon die onze pizzakoning is, hij heeft echt het gevoel én geduld om de lekkerste bodem klaar te maken. Ik geniet daar maar wát graag van! Deze zomer reis ik trouwens weer af naar Italië, en ik kan ook echt niet wachten om daar weer heerlijke pizza’s te eten. Voor mij geen maaltijd van de snackbar als ik wil genieten van fastfood, doe mij maar pizza óf een echte goede Indonesische bami. Daar maak je mij heel blij mee! Zelf pizza maken staat hier dus wekelijks op het menu, en mijn favo topping is met Parmaham en wat rucola. Maar eigenlijk kun je deze basispizza dus met al het lekkers beleggen dat je kunt verzinnen! Vertel me vooral in een reactie wat jouw favoriete beleg is!
Zelf pizza maken
Voor 1 grote pizza op de bakplaat
- 350 gr (spelt)bloem
- 200 ml lauwwarm water
- 7 gr droge gist
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 1 blik tomatenblokjes
- 2 tl oregano
- 2 teentjes noflook
- 1 ui
- olijfolie
Tips voor de topping:
- 1 bol Mozzarella
- 5 plakjes Parmaham
- 2 handjes rucola
- (pittige) olijfolie met pepertjes
Nodig; keukenmachine met deeghaak of mengkom en je handen, bakplaat, bakpapier, steelpannetje
Bereiden: Doe de (spelt)bloem in de mengkom van de keukenmachine. Meng het gist met ongeveer 3 el water tot een papje en voeg toe aan de bloem. Doe ook de olijfolie erbij. Heb je een keukenmachine met een deeghaak, zet dan de deegkom onder de machine en zet de machine aan op een langzame stand. Voeg beetje bij beetje de rest van het water toe tot het deeg een kneedbare bal wordt. Werk je met de hand? Dan giet je steeds een beetje water bij het meel totdat je een goed kneedbaar deeg hebt.
Zet nu het deeg voor 1 uur weg op een warme plek zodat het kan rijzen.
Ondertussen is het mooi de tijd om de tomatensaus klaar te maken. Zet een klein pannetje op en doe wat olie daarin. Bak de knoflook en de ui, voeg de tomatenblokjes in blik en de oregano toe en laat dit geheel zo’n 10 minuten inkoken, tot het een wat dikkere saus is geworden.
Bestuif een schoon werkblad met bloem en rol het deeg uit met de deegroller tot een plak van ongeveer 3 mm.
Bekleed de bakplaat met bakpapier, bestuif nog met wat bloem en leg het deeg op het bakpapier.
Deze hoeveelheid is voldoende voor 1 bakplaat of voor ongeveer 4 kleine pizza’s met een diameter van 16 cm. Wil je kleine pizza’s maken, snij dan uit het deeg 4 cirkels en leg deze op het bebloemde bakpapier op de bakplaat.
Snij de mozzarella in plakjes.
Bestrijk de pizza met de zelfgemaakte tomatensaus en beleg met plakjes mozzarella. Bak in ongeveer 35 minuten in de oven op 180 graden. De Parmaham, rucola en nog wat pittige olijfolie doe ik altijd pas op het laatste moment op de pizza. Enjoy!
Ga jij ook zelf pizza maken? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest