Zalmpakketjes uit de oven….. It’s beginning to look a lot like christmas! Oh, wacht, het is gewoon al bijna Kerst…. Begin je al een beetje in de kerststemming te komen? Ik wel hoor, en ik vind het heerlijk om zoveel kerstrecepten met jullie te mogen delen.
Ik word er heel blij van, maar doordat ik al weken met Kerst bezig ben (voor de blog hè!), ben ik af en toe niet meer helemaal bij de tijd. Gewoon nog maar 1 week, en dan is het zo ver…. weet jij al wat je gaat eten? Deze zalmpakketjes uit de oven zijn zeker een aanrader!
Zalm pakketjes uit de oven met groenten en witte wijn
Ik heb zelf alleen plannen gemaakt voor Tweede kerstdag, dan eten we met mijn ouders. Voor Eerste kerstdag staat eigenlijk alles nog open, misschien eten we met vrienden, en misschien ook wel gewoon met z’n vieren thuis.
Wat wij zelf eigenlijk gaan eten weet ik nog niet precies…. Deze zalmpakketjes uit de oven, met courgette en pastinaak zijn een makkelijk hoofdgerecht voor Kerst. En je zet eens wat anders dan vlees op tafel….
Makkelijk kerst recept met zalm
Klinkt een beetje raar hè, maar het is dus al een tijdje Kerst op mijn blog. Maar zelf weet ik ook nog helemaal niet wat ik nou precies op tafel ga zetten… Ik vind het ook vooral belangrijk dat we gewoon samen zijn, dat we rustig aan kunnen doen en dat we het gezellig maken.
Het zou mij niets verbazen als ik uiteindelijk met Kerst gewoon in een joggingbroek op de bank duik…. Tweede kerstdag vieren we wel echt Kerst, bij mijn ouders, en we gaan dit jaar gourmetten. Zoals half Nederland, haha! Daarom zal ik de komende dagen ook nog wat gourmet-receptjes delen, want zelf je vlees en vis klaar maken hiervoor is wel zo lekker (en super makkelijk!).
Zalm uit de oven
Naast het vlees hoofdgerecht in mijn mix & match kerstmenu, en de andere kerstwaardige vleesgerechten op mijn blog, kies ik ook voor vis dit jaar! Ik ben dol op vis! Het is minder zwaar dan een stuk vlees, en je kunt er een heel feestelijk gerecht mee maken.
Door de vis bijvoorbeeld in een pakketje te verpakken, en de pakketjes op het bord te serveren, is het net alsof je elke gast een klein cadeautje geeft. Op zijn bord. Hoe leuk is dat?! Ik kies trouwens wel áltijd voor duurzaam gevangen vis, let hiervoor op het keurmerk of vraag het aan je visboer. Enne, zoals je van mij gewend bent, voeg ik ook aan dit gerecht wat extra groenten toe.
Weet jij al wat het wordt? De kiprollade met pesto en mozzarella? Of ga je voor deze zalmpakketjes uit de oven? Ik zou het heel leuk vinden om jouw foto’s op social media voorbij te zien komen. Tag mij (@MindYourFeedNL) of gebruik de #MYFviertkerst als je van mijn blog gaat koken!
Deze zalmpakketjes uit de oven zijn erg lekker met de kastanjechampignons uit de oven. Ik zal mijn suggesties uit het mix & match menu in de komende week met je delen!
Wat kun je al voorbereiden aan de zalmpakketjes uit de oven?
- De courgette en pastinaak kun je alvast in slierten snijden en mengen met de olie en tijm.
- De kruidenmix voor de zalm kun je van tevoren klaar maken. Bewaar op een koele, droge plaats.
- Wil je echt niet op het laatste moment de keuken in? Dan kun je de pakketjes al helemaal klaar maken, en in de koelkast bewaren. De zalmpakketjes zijn wel het lekkerst als ze net uit de oven komen.
Meer kerstrecepten vind je hier!
Nodig
- 4 vellen bakpapier
- ovenschaal of braadslede
- Spiraalsnijder of kaasschaaf/dunschiller
Ingrediënten
- 4 zalmfilets
- 1 courgette
- 2 pastinaken
- 1 limoen
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 100 ml witte wijn
- 5 takjes verse tijm
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel gedroogde koriander
- 1 theelepel kaneel
- peper
- zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de courgette en schrap de pastinaak. Verwijder eventuele plekjes die niet zo mooi zijn. Maak met de spiraalsnijder mooie slierten van zowel de courgette als de pastinaak en meng met wat olijfolie en de blaadjes van 1 takje tijm. Heb je geen spiraalsnijder? Geen probleem, snij dan met een dunschiller of kaasschaaf hele dunne plakjes van de groenten. Snij ook nog wat dunne plakjes van de courgette.
- Leg de 4 vellen bakpapier op het werkblad. Leg op elk vel wat van de pastinaak en courgette. Snij de knoflook teentjes fijn en voeg aan elk pakketje wat knoflook toe.
- Leg de vellen bakpapier met de groenten nu in een ovenschaal of braadslede, en leg in elk pakketje een zalmfilet op de groenten.
- Maak de kruidenmix van paprikapoeder, oregano, komijn, koriander en kaneel.
- Bestrijk de zalmfilets met een klein beetje olijfolie en strooi de kruiden hierover heen. Zorg dat het bakpapier al een beetje rechtop staat, zodat je de wijn erbij kan schenken (en dit er niet direct weer uit loopt). Verdeel de wijn over de vier pakketjes en leg in elk pakketje nog een takje verse tijm.
- Vouw nu de velletjes bakpapier aan de bovenkant dicht; druk ze tegen elkaar en vouw 2 tot 3 keer om. De zijkanten van het bakpapier vouw je als een toffee dicht.
- Schuif de ovenschaal met zalmpakketjes nu de oven in en stoom ze in 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Serveer de zalmpakketjes gesloten op de borden, zo komen de geuren op het laatste moment pas vrij. Leg er nog een partje limoen bij.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
2 reacties
Oeh, lekker met de pastinaak erbij! Vind dat echt onwijs lekker!
ziet er allemaal heerlijk uit die zalm, probeer ook is zalm op de bbq te maken, heb net een nieuwe gekocht en het is echt heerlijk.