Zalm Teriyaki. Heerlijke stevige zalmfilet in een pittig zoete marinade van onder andere honing, sesamolie, rijstwijn en sojasaus. Geweldig om zo een Oosterse touch te geven aan een van mijn favoriete vissoorten. In dit recept maak je de Teriyaki saus helemaal en zelf én dat is echt makkelijker dan je denkt. Deze zout-zoete saus heeft verder niet veel meer nodig, behalve een stukje prachtige wilde zalm! Nog wat rijst en groenten en de makkelijke maaltijd is compleet!
Ook voor mij is het tijd om weer wat meer bewuste keuzes te gaan maken in mijn voeding. En een van mijn voornemens, maar zeker ook uitdagingen, is om weer vaker vis op het menu te zetten. De meeste vissoorten zijn hartstikke gezond, bevatten veel essentiële vetten en zijn echt een áanvulling op een afwisselend eetpatroon.
Wilde zalm uit Alaska
Vis it is en vandaag een recept met een stevig stuk Sockeye zalm uit Alaska. Gezond genieten met dit makkelijke recept voor zalm Teriyaki. Ik ging aan de slag met wilde zalm, de Sockeye zalm is een rode zalm en zijn vlees heeft een intense dieprode kleur, is volvet van smaak en heeft een stevige structuur.
Zeg je wilde zalm, dan zeg je Alaska. Zelf ken ik de beelden van de fantastische programma’s op National Geographic en Discovery, maar je kunt je er zelf vast een beeld bij vormen…. De natuur, dat landschap, die wateren, stevige stromingen…. En precies daar zwemt dus de grootste wilde zalm populatie van de wereld. Helemaal vrij in de natuur! In schoon water, met ruime bewegingsvrijheid en voldoende verse voeding. Het is natuurlijk logisch dat je dit proeft wanneer je voor wilde zalm gaat!
Wild Alaska Seafood Month
Deze maand is het Wild Alaska Seafood Month en ik werd door het Alaska Seafood Marketing Institute uitgenodigd om aan de slag te gaan met de wilde zalm uit Alaska. De wateren rondom Alaska zijn schoon en worden al jarenlang duurzaam beheerd. De vissers gaan de zee op met alle respect voor de natuur en houden bij hun vangst rekening met de belasting van de zee en het in stand houden van de vispopulatie en het ecosysteem.
Zalm uit Alaska is dus volledig duurzaam gevangen en alle zalm is gecertificeerd met het MSC keurmerk. En dat vind ik belangrijk, zo kun je echt bewust genieten van een mooi stukje vis! Ben jij al bekend met wilde zalm? Er zijn natuurlijk verschillende soorten zalm, maar de wilde zalm uit Alaska is echt een goede keuze!
Zalm Teriyaki
Wil je een makkelijke en snelle maaltijd met zalm op tafel zetten, zoek dan niet verder. Dit recept voor zalm Teriyaki is perfect voor die momenten! In dit recept maak je de Teriyaki saus zelf en dat is echt zo gepiept! Ik serveer er graag rijst of noedels bij en nog wat gegrilde groenten om de maaltijd lekker licht te houden. Je zou hier uitstekend gegrilde paksoi bij kunnen serveren, of een snelle spinazie roerbak. Eigenlijk maakt het niet heel veel uit, de zalm is in dit gerecht de ster van de show!
Ben je ook benieuwd naar wilde zalm uit Alaska? Vraag ernaar bij je vishandel of bestel online. Met het kiezen voor zalm uit Alaska maak je een bewuste keuze voor een prachtig product uit de natuur!
Ingrediënten
- 4 Sockeye zalmfilets (op de huid)
- 75 ml sojasaus
- 75 ml water
- 1/2 citroen
- 1 eetlepel bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels rijstazijn
- 1 eetlepel chilivlokken
- 1 eetlepel honing
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gember (vers)
- 1 theelepel sesamolie
- 1 a 2 theelepels maizena
- olie om in te bakken
Bereiden
- Doe de sojasaus, water, bruine basterdsuiker, rijstazijn, chilivlokken en honing in een steelpan. Pers een teen knoflook uit boven de saus en rasp ongeveer 1 cm verse gember boven de pan. Voeg een beetje sesamolie toe – niet te veel, de smaak is vrij intens. Pers ook het sap van 1/2 citroen uit boven de pan.
- Breng de Teriyaki saus zachtjes aan de kook en laat zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen tot de suiker is opgelost en de maken zijn gemengd.
- Maak een papje van 1 eetlepel water met 1 theelepel maizena en voeg dit toe aan de saus. Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwarm wat olie in een koekenpan. Wanneer de olie warm is, leg je de Sockeye zalmfilets op de huidkant in de pan. Bak zo’n 2 minuten op niet al te hoog vuur. Draai daarna de zalmfilets om en bak 2 minuten op niet al te hoog vuur.
- Draai de filets weer terug naar de huidkant en schenk de Teriyaki saus in de pan. Breng zachtjes tot aan de kook maar laat niet te hard pruttelen! Bestrijk de zalmfilets met de saus en stoof de wilde zalmfilets in zo’n 8 minuten gaar. De zalm Teriyaki is gaar wanneer je de zalm met een vork uit elkaar kunt trekken. De zalm mag iets rosé blijven!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor Zalm Teriyaki? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Alaska Seafood Marketing Institute. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
Echt een SUPER lekker recept en iets waar ik al tijden zin in had, maar niet kon maken want in alle teriyakisaus zit tarwe. Met glutenvrije sojasaus dus heel makkelijk glutenvrij te maken. Maar…. Zou er niet 1 theelepel chilivlokken moeten staan? Mijn man en ik houden allebei ontzettend van pittig eten maar dit was wel heel heftig. Nog steeds lekker, maar de volgende keer (en die komt er zeker!!) gebruik ik dus een boel minder chilivlokken. 🙂
Wat heerlijk om jouw enthousiaste reactie te lezen! En wat fijn dat jullie zo hebben zitten smullen, deze teriyaki saus kun je natuurlijk ook voor kip of rundvlees gebruiken. En ja, bij mij ging er wel een eetlepel chilivlokken in, maar iets minder kan uiteraard ook. Geniet er lekker van!