Wortelpuree met knolselderij en courgette…. Het Mind Your Feed kerstmenu is al bijna compleet! Vandaag deel ik nog een tweede bijgerecht voor bij het hoofdgerecht. Naast de pakketjes met kip in parmaham met dadels en noten en daarbij de broccolitaartjes, kun je deze wortelpuree met knolselderij en courgette serveren.
Zo zet je eenvoudig meer groenten op tafel tijdens de feestdagen! We laten de pasta’s, aardappels, en andere vullers dus lekker achterwege met de kerst en ik kies voor veel groenten en een lekker stukje vlees erbij. Zo hou je de maaltijd nog een beetje licht, maar zit je toch heerlijk te smullen.
Romige wortelpuree
Vooral mijn little feed zijn erg dol op deze puree, en dat begrijp ik ook wel want kinderen zijn nu eenmaal vaak dol op de zoetige smaak van wortels. Door er courgette en knolselderij doorheen te mengen, wordt het een minder zoete puree en daar hou ik zelf wel van.
Om de groenten op smaak te brengen, maak ik bij deze puree graag gebruik van wat verschillende kruiden. Meestal is het een beetje afhankelijk van het hoofdgerecht dat ik erbij maak, welke kruiden ik gebruik. Zo kun je voor de meer Oosterse twist gaan door nootmuskaat en knoflook te gebruiken, maar ook voor de meer Mediterrane smaken van oregano en basilicum.
Dit gerecht staat – zoals ook hoort bij een Happy Healthy Christmas kerstmenu – lekker snel op tafel. Het voorbereidende werk, namelijk de groenten schoonmaken, kost misschien nog het meeste tijd. Daarna zet je alles in een pan op het vuur en kun je weer bij je gasten gaan zitten.
Morgen volgt trouwens het nagerecht voor het kerstmenu, en daarmee zijn we voor wat betreft het diner dan klaar. Ga jij koken van mijn blog met Kerst? Vergeet dan niet om me een foto te sturen, of me op social media te taggen of de #happyhealthychristmas te gebruiken.
Ik vind het super leuk om jullie gerechten langs te zien komen! Wil je nog meer inspiratie voor een heerlijke puree? Kijk dan ook even bij Linda, zij zet vandaag een puree van zoete aardappel op tafel.
Je kunt dit gerecht van tevoren maken:
- deze puree kun je al helemaal klaar maken. Hou er wel rekening mee dat de puree het lekkerst is als deze warm is, dus heb je nog een plekje in de oven om de puree in op te warmen?
- lukt het niet om de puree van tevoren warm te maken, dan zet je de pan op het vuur terwijl de kip in de oven staat. Je kunt natuurlijk alle groenten al schoonmaken en in stukken snijden.
Have a Happy Healthy Christmas!
Ingrediënten
- 500 gram winterpeen
- 1/4 knolselderij
- 1/2 courgette
- 2 eetlepels boekweitmeel
- 1 eetlepel water
- peper
- zout
- 1 theelepel oregano
- verse bieslook
Bereiden
- Schrap de winterpeen en snij de uiteinden eraf. Snij in stukken van 5 cm. Maak de knolselderij schoon en snij in blokjes van ongeveer 5 cm. Doe de winterpeen en knolselderij in de pan, vul de pan met (ruim) water (zorg ervoor dat de groenten ónder water staan). Breng aan de kook en laat 10 minuten koken.
- Maak de courgette schoon en snij in dikke plakken. Prik met een vork in de wortel en knolselderij om te kijken of deze al zachter worden. Wanneer de wortel en knolselderij in te prikken zijn, doe je de courgette erbij in de pan. Deze heeft maar kort nodig!
- Kijk na een minuut of 5 of de wortel en knolselderij goed gekookt zijn door er weer met een vork in te prikken. Gaat het prikken gemakkelijk en glijdt de vork door de groente, dan kun je de groenten afgieten.
- Laat de groenten in de pan en gebruik de staafmixer om een gladde puree te maken van de groenten. Heb je liever iets grover, dan kan een pureestamper natuurlijk ook!
- Maak een papje van de boekweitmeel en water en zorg dat hier geen klontjes meer inzitten. Roer het papje langzaam door de puree heen en blijf roeren. Je zult zien dat de puree wat dikker wordt en wat romiger. Breng op smaak met peper en zout, de oregano en de bieslook.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram