Witlofsalade met appel en ei. Een klassieker onder de salades en heerlijk als bijgerecht voor een zomerse maaltijd of bij de BBQ. Dit is typisch een gevalletje van like it or love it, want als je witlof op deze manier eet, dan weet ik zeker dat je er blij van wordt! Knapperige witlof, zoete frisse appel, een gekookt eitje en blokjes oude kaas, echt een feestje op je bord!
Salade recepten, ik kan er geen genoeg van krijgen! Deze gezonde en makkelijke witlofsalade mag wat mij betreft deze zomer nog vaak op tafel gezet worden, een klassieke salade met witlof, maar wel met een kleine twist. In dit recept combineer ik de frisse crunchy witlof blaadjes met verschillende zoete en zure smaken, echt een kleine smaakexplosie. Laat de mooie dagen maar komen!
Witlof salade met appel
Klassiekers zijn natuurlijk niet klassiekers… dat zijn ze geworden omdat ze eigenlijk altijd goed zijn! Er staan inmiddels heel wat klassieke salade recepten op de blog, wat dacht je bijvoorbeeld van een salade Niçoise of een frisse salade Caprese? Zelfgemaakte huzarensalade is ook altijd goed bij een BBQ, of wat dacht je van een Amerikaanse coleslaw salade?
Vandaag voeg ik daar deze witlof salade met appel en ei aan toe. Natuurlijk weet ik ook dat witlof niet ieders favoriet is, maar geloof me dan heb je witlof nog niet in een salade gegeten. Eenmaal geprobeerd wil je deze salade blijven maken. De witlof kun je gewoon rauw eten, heel fijn gesneden, of je blancheert deze even heel kort zodat het scherpe randje van de smaak af gaat.
Witlofsalade
Witlof is dus basis in deze salade, lekker knapperig en licht fris met een klein bittertje. Ik vind het dan heerlijk om daar wat zoets aan toe te voegen, stukjes appel en rozijntjes maken een fijne smaakcombinatie. Ook een klein zuurtje voeg ik toe door augurkjes heel fijn te snijden en een salade ui te snipperen. De blokjes oude kaas en stukjes ei voegen nog wat romigheid toe, en de walnoten zorgen voor extra crunch, perfect!
Het mooie van witlofsalade is dat je eindeloos kunt variëren en experimenteren met de ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld jouw favoriete noten toe of vervang de oude kaas door feta voor een mediterrane twist. Ook krokant uitgebakken spekjes zouden een fijne toevoeging zijn!
Geloof me, wanneer je deze witlof salade klaar maakt als bijgerecht voor een zomerse maaltijd of voor bij de BBQ, dan wil je dit blijven maken. De smaken combineren heerlijk en de zelfgemaakte honing-mosterd dressing maakt het recept helemaal af.
Op zoek naar meer salade recepten voor bij de BBQ? Ga dan eens aan de slag met een van de volgende recepten:
- Amerikaanse coleslaw salade
- Salade met groene asperges en geitenkaas
- Salade Caprese
- Broccoli salade met feta en spekjes
- Spinazievsalade met geitenkaas
- Italiaanse salade met mozzarella
Nodig
Ingrediënten
- 4 stronkjes witlof
- 1 appel
- 2 augurken
- 50 gram rozijnen
- 50 gram oude kaas
- 2 eieren
- 1 salade ui
- 50 gram walnoten
Voor de honing - mosterd dressing:
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel citroensoep
- snuf peper
- snuf zout
Bereiden
- Breng een pan met water aan de kook, voeg de eieren toe en kook ze zo'n 7 minuten.
- Verwijder de buitenste bladeren van de witlof stronkjes en snij de harde onderkant er af. Haal de bladeren los en snij deze in fijne reepjes. Verwijder harde stukjes.
- Snij de augurken in fijne plakjes. Snij de appel in kwarten, daarna in fijne plakjes en in reepjes.
- Snij de oude kaas in fijne blokjes. Snij de salade-ui in fijne ringen.
- Maak de honing - mosterd dressing klaar door de yoghurt te mengen met de olijfolie, honing, mosterd, een druppel citroensap en een snuf peper en zout.
- Hussel de witlof, augurkjes, stukjes appel, rozijnen, salade-ui en de oude kaas door elkaar.
- Pel de eieren en snij in fijne stukjes. Voeg deze toe aan de witlof salade.
- Hak de walnoten fijn en doe bij de salade. Hussel alle ingrediënten door elkaar en schep wat van de honing - mosterd dressing door de witlof salade.
- Serveer de salade direct of bewaar tot aan het serveren in de koelkast.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor witlof salade met appel en ei? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.