Deze week is het vakantie voor mij, en ik ben de hele week in de sneeuw! Ik kon wel weer een weekje vrij gebruiken hoor, want eigenlijk werk ik harder dan ooit sinds ik volledig voor mezelf ben begonnen. En het fijne is, geen seconde van de dag voelt dat als werken aan. Maar uiteindelijk doe ik natuurlijk wel heel erg veel… Tijd voor een beetje rust dus. Even weer het hoofd leegmaken en tijd om nieuwe plannen te maken. En om te genieten van mijn familie, én lekker eten natuurlijk! Deze week deel ik een aantal echte Oostenrijkse recepten met je, maar dan allemaal wel met mijn eigen twist. Zoals deze Wiener schnitzel, waar ik trouwens een glutenvrije versie van maakte.
Wintersport recepten
Ik vind het echt nog steeds wel klein beetje lastig om de balans te vinden, maar volgens mij gaat dat the story of my life worden. Als je mijn blog al langer volgt, dan weet je dat ik na een periode van burn-out uiteindelijk eind vorig jaar mijn baan heb opgezegd. Beste beslissing ever! Ik geniet er zo van om zelfstandig te werken en ik kan het af en toe nog niet helemaal bevatten dat ik elke dag mag doen wat ik het allerleukste vind. Maar een zwak puntje blijft het om af en toe rust te pakken. Ik probeer het wel te doen doordeweeks, maar er komen altijd zoveel leuke dingen tussendoor dat ik uiteindelijk gewoon altijd bezig ben. Deze vakantie komt dus goed uit. Al staat een weekje – of een paar dagen – alleen weg ook nog op mijn lijstje voor dit jaar.
Wiener schnitzel recept
Deze week deel ik dus de recepten van mijn favoriete Oostenrijkse gerechten met je. De gerechten die ik ga eten als ik op het terras langs de piste zit. En dan mag een echte Wiener schnitzel natuurlijk niet ontbreken! De échte échte Wiener schnitzel at ik trouwens een aantal jaren geleden in – waar anders – Wenen. We gingen net als alle andere jaren met de hele familie op skivakantie, maar mijn zus had een gebroken vinger en kon daardoor niet skiën. Om haar toen toch ook een dagje fun te bezorgen, besloten we naar Wenen te rijden. En toen konden we natuurlijk niet langs restaurant Figlmuller lopen, een restaurant dat zich seit 100 jahre heimat des schnitzels noemt, zonder de schnitzel hier ook te proeven. Hier eet je schnitzels zo dun als een pannenkoek – bijna – en zo groot als een bord. Letterlijk, want je krijgt een schnitzel op je bord, en dat was het. Heerlijke herinnering!
Volgens mij kun je bij elk restaurant langs de piste of in een skidorp wel een Wiener schnitzel krijgen en meestal wil ik er in mijn vakantie minstens 1 proeven. Voor dit recept ging ik zelf aan de slag met een glutenvrije versie, maar je kunt uiteraard ook gewone bloem en gewoon brood gebruiken. Wist je dat het zo makkelijk was om zelf een schnitzel klaar te maken? Ik hield voor deze Weense variant de kruiden heel basic, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren! Serveer hier een echte kartoffel salat bij en genieten maar!
Nodig
- 3 borden
- Zeef
Ingrediënten
- 2 kalfs schnitzels
- 50 gram havermout
- 1 ei
- 1 ciabatta (glutenvrij!)
- verse peterselie
- peper
- zout
- boter
- citroen
Bereiden
- Zet de 3 borden naast elkaar op het werkblad klaar. Blend de havermout in de keukenmachine tot meel. Zeef het meel boven het eerste bord, zodat je fijne haverbloem over houdt.
- Kluts in het tweede (diepe) bord een eitje. Gebruik nu weer de keukenmachine om het glutenvrije broodje goed fijn te malen. Doe dit paneermeel in het derde bord en voeg hier een flinke snuf peper en een klein beetje zout aan toe.
- Leg een stuk huishoudfolie op het werkblad en leg hier de schnitzels op. Dek af met nog een stuk folie en gebruik een vleeshamer om de schnitzel goed plat te slaan. Heb je nog wat stress of frustratie over? Dan kun je nu helemaal los gaan…. Sla het vlees niet tot moes, dat is zonde, maar tot ze ongeveer 4 mm dik zijn.
- Zet de bordjes naast elkaar; eerst de haverbloem, dan het geklutste ei, dan het glutenvrije paneermeel. Verwarm een flinke klont boter in de koekenpan en laat de boter lichtbruin worden. Terwijl de boter smelt, haal je de eerste schnitzel eerst door de bloem, dan door het ei, en als laatste door het paneermeel. Zorg er bij alledrie de stappen voor dat beide kanten bedekt zijn.
- Leg de Wiener schnitzel nu in de warme boter en draai het vuur halfhoog. Doe nu snel hetzelfde met de tweede schnitzel en leg deze ook in de pan.
- Bak de Wiener schnitzels aan beide zijden goudbruin in ongeveer 5 minuten per kant. Serveer met wat verse peterselie en een schijfje limoen. Oh, en ketchup… ja, dat hoort er nu eenmaal bij op de wintersport!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Oh, ik krijg spontaan trek, net na m’n ontbijt, dat zegt toch wel iets, nee verrukkelijk zeg!
Die glutenvrije Schnitzels lijken me heel goed.
Eén tip kreeg ik van een Oostenrijkse top-kok: Gebruik om de schnitzels te bakken niet uitsluitend boter, maar half boter, half olie. Dit maakt de korst knapperig en ‘los’. Dit maakt werkelijk verschil, zo heb ik zelf gemerkt. Mijn gasten zijn gek op mijn schnitzels.
Dit ziet er zo eenvoudig uit dat ik het ook maar eens moet proberen! Nu alleen nog even uitvogelen waar ik de glutenvrije schnitzels vandaan haal, en een koffiemolentje/keukenmachine regelen.
De schnitzel is alleen het stukje vlees, dus ongepaneerd. Dit zou dus glutenvrij moeten zijn, check voor de zekerheid even bij jouw slager of dit zo is. Het paneren doe je zelf en dan weet je zeker dat het glutenvrij is!