Vitello tonnato, dé Italiaanse klassieker onder de voorgerechten. Met dit recept voor vitello tonnato ga je zeker weten punten scoren! Vitello tonnato is niet voor niets een klassieker, want de combinatie van zijdezachte kalfsfricandeau en frisse tonijn mayonaise is echt te gek! Ben je nog op zoek naar een amuse recept met vlees? Of een traditioneel voorgerecht voor Kerst? Of wil je wellicht deze vitello tonnato als hoofdgerecht serveren? Je kunt met dit makkelijke recept echt alle kanten op!
It’s the most wonderful time of the year….! Ik ga me niet meer inhouden… Vandaag barst het kerstgeweld op de blog hier los! Zoals je gisteren al hebt kunnen lezen, heb ik mij voor het kerstmenu van dit jaar laten inspireren door mijn tripjes aan Italië van eerder dit jaar.En ik ben nu eenmaal gek op de Italiaanse keuken, daar wilde ik dit jaar echt iets mee doen. Uiteraard wel een beetje op mijn eigen manier en ik trap alvast af met het recept voor vitello tonnato op een grote schaal.
Deze vitello tonnato zou je als amuse, voorgerecht of in grotere portie ook als hoofdgerecht kunnen severen! De komende weken deel ik nog veel meer Italiaanse kerstrecepten met je!
Vitello tonnato recept
Vitello tonnato is een echte Italiaanse klassieker, een combinatie van zijdezachte kalfsfricandeau en zelfgemaakte tonijn mayonaise. Het jonge rundvlees wordt heel dun gesneden en is heel zacht van smaak. Dit super eenvoudige maar oh zo lekkere voorgerecht staat echt binnen 15 minuten op tafel en met Kerst is dat natuurlijk ideaal! Ook wanneer je dit vitello tonnato recept als hoofgerecht gaat serveren, is het natuurlijk fijn dat je niet al te lang in de keuken hoeft te staan!
Amuse vitello tonnato
De Italiaanse keuken staat bekend om zijn klassiekers en vitello tonnato is er daar dus een van. Zet dit gerecht als amuse op tafel, geserveerd op een grote schaal zodat elk van je lieve gasten wat kan pakken. Wil je meer schalen op tafel, dan is het ook heel feestelijk om er bijvoorbeeld deze carpaccio van rosbief met rucola en Parmezaan bij te zetten en deze zalmcarpaccio met honing mosterd dressing !
Kleine hapjes voor kerst
Door het gerecht op grote schaal of op een plank te presenteren, staat het ook gelijk nog hartstikke leuk! Zo ben ik in Italië ook al heel wat etentjes begonnen. De amuses staan gewoon op tafel op grote schalen of op houten snijplanken, en iedereen pakt er wat van. Kleine bordjes of glaasjes erbij en zo neem je wat je lekker vindt. Grote planken vol met prachtige hamsoorten, de beste kazen, en dus ook vitello tonnato. Share the happiness, share the love, share the food… Mij maak je hier heel blij mee!
We gaan voor een goedgevuld kerstmenu dit jaar, in de komende weken zul je alle recepten van mij krijgen. En ik ga je vandaag al wel vertellen wat je kunt verwachten, want ik kan me voorstellen dat je nu wel nieuwsgierig bent! Zoals elk jaar werk ik ook dit jaar weer zoveel mogelijk met pure ingrediënten. Met producten die bovendien makkelijk verkrijgbaar zijn, want ik wil geen stress rondom Kerst. Wat mij betreft draait het zeker om lekker eten, maar laten we niet te moeilijk doen! Gezelligheid, samenzijn met de liefste mensen, genieten van de magic, dat is waar het wat mij betreft om draait…
Italiaans kerstmenu
***
Amuse vitello tonnato op een grote schaal
***
Gnocchi van courgette, met salieboter en Parmezaan
***
Italiaans gevuld gehaktbrood in pancetta
Bloemkoolpuree met truffelolie en oregano
Geroosterde paarse spruiten en pompoen
***
Semifreddo van yoghurt met bosvruchten
Oh, ik heb er al helemaal zin in…. Zoals je ziet, een dikke Italiaanse touch aan dit menu! Ik ga de komende weken alle recepten met je delen…. En stiekem komt er nog veel meer lekkers online… Waar ik je uiteraard nog wat menusuggesties bij geef. Ben je er klaar voor? Whoehoee, let it snow en laat Kerst maar komen!
Meer amuse recepten:
Op zoek naar meer amuse recepten? Zin in meerdere kleine hapjes als feestelijk voorgerecht? Bekijk dan ook eens deze recepten:
- 5x feestelijke amuse recepten voor Kerst
- Italiaanse amuse in een glaasje
- Amuse in een glaasje met zalm en appel
- Amuse van zalm met avocado mousse
Ingrediënten
- 8 plakjes kalfsfricandeau
- 150 gram tonijn (MSC, uit blik, uitgelekt)
- 2 flinke eetlepels roomkaas (naturel)
- 2 eetlepels (truffel) mayonaise
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- 3 eetlepels sinaasappelsap
- 20 kappertjes
- 10 zwarte olijven (zonder pit)
- 3 kleine augurken
- 5 takjes verse bieslook
- peper
- zout
- 10 kleine snoeptomaatjes
- rucola (voor garnering)
- olijfolie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Leg de kleine tomaatjes op het bakpapier, besprenkel met wat olijfolie, peper en zout en schuif voor 10 minuten de voorverwarmde oven in.
- Gebruik 50 gram tonijn uit blik voor het maken van de tonijnmayonaise. Doe de tonijn samen met de roomkaas, (truffel)mayonaise, mosterd, sinaasappelsap en 5 a 6 kappertjes in een hoge mengbeker. Voeg peper en zout naar smaak toe. Gebruik de staafmixer om hier een gladde mayonaise van te maken.
- Snij de olijven en augurken in dunne plakjes. Meng de rest van de tonijn met de olijven, augurken en de overgebleven kappertjes. Meng door elkaar en knip hier wat bieslook over.
- Leg wat rucola op een grote schaal of houten serveerplank. Leg hier de plakjes kalfsfricandeau in mooie plukjes op.
- Schep de tonijn met kappertjes, augurk en olijven over heen. Bestrooi eventueel met wat peper en zout. Besprenkel met wat tonijnmayonaise en leg de gepofte tomaatjes bovenop. Knip nog wat bieslook boven de schaal ter garnering.
- Serveer met extra bordjes, kleine glaasjes of schaaltjes en natuurlijk vorkjes. Ik zette ook nog wat grissini (Italiaanse soepstengels, maar dan dunner) op tafel, zodat je de extra tonijnmayonaise nog kunt dippen. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMeer kerstrecepten vind je hier!
Dit kun je al voorbereiden:
- De tonijnmayonaise kun je al helemaal van tevoren klaar maken. Bewaar afgedekt in de koelkast, dit kun je al een dag vooraf klaar zetten.
- De tonijn kun je al mengen met de kappertjes, olijven en augurk. Doe dit ongeveer een halve dag van tevoren. Bewaar apart van de kalfsfricandeau en schep pas op het laatst over het vlees.
Ga je aan de slag met dit recept voor amuse vitello tonato op een grote schaal? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
6 reacties
Wat een smakelijk begin. Krijg er nu al zin in.
Ik ben een voorstander van lekker maar uitvoerbaar 🙂 dus ik ben alvast enthousiast!!
Heb ik al afgeprint, ga het eens dit weekend uitproberen, Ik wil er nu al aan beginnen , super!
Een keertje proefdraaien kan geen kwaad toch… 😉
Mmm dit ziet er heerlijk uit en is tevens haalbaar om na te maken, geen moeilijke technieken of zeldzame ingrediënten! De presentatie zo op een grote schaal is een goed idee, heel leuk om er gezamenlijk van te eten. Ik kende dit gerecht wel al, maar nu ik het zo zie en lees, is dit ineens een hele goede optie voor ons eigen kerstmenu!
Inderdaad, geen moeilijk gedoe, maar lekker genieten van goed eten. Met z’n allen… 😉
Heerlijk recept en super leuk idee om dit op een grote schaal te serveren! Deze vitello tonnato heb ik voor ons kerstdiner gemaakt en het was een groot succes! In dezelfde stijl had ik er nog een zalm cocktail bij gemaakt (ook op een grote schaal de zalm in het midden, ananas en sla er langs en saus er apart bij) en dit was samen het voorgerecht. Iedereen vond het heerlijk, ik ga dit zeker nog vaker maken!